Liviu Voinea: Guvernul ia in calcul largirea bazei de impozitare si un nou mod de calcul pentru accize
El a evitat sa precizeze masurile concrete avute in vedere.
Voinea a anuntat, totodata, ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara a preciza insa care va fi noua modalitate de calcul.
Ministrul a fost intrebat daca sustine introducerea "taxei Fenechiu", fostul ministru al Transporturilor propunand suplimentarea cu 10 eurocenti la litru a accizei pentru combustibil, pentru finantarea constructiei de autostrazi.
"Ramane de vazut. Ce nu mi se pare mie in regula la accize este altceva: si anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie", a spus el.
Ministrul a evitat insa sa raspunda la intrebarea daca pretul benzinei va creste ca urmare a noii metode de calcul.
"Vom vedea. Dumneavoastra gasiti o motivatie logica pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivatie cata vreme era clar ca se depreciaza permanent cursul de schimb. Si atunci aveai cumva o certitudine ca prin raportarea unui curs mai mare vei avea incasari. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifica", a spus el.
Oficialul sustine ca guvernul nu are in calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fara venituri aflate in intretinere.
"Nu impozitam nici nevasta, nici amanta. Asta pot sa v-o infirm categoric", a spus Voinea.
In privinta indicatorilor macroeconomici, negociati cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat ca se are in vedere o crestere economica de 2,2% pentru anul viitor si o continuare a consolidarii fiscale astfel incat tinta de deficit sa fie stabilita de la deficitul rectificat de 2,5% in jos.
Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetara pe minus cu 3 miliarde de lei fata de veniturile estimate pe 2013, negociind o crestere a deficitului pentru anul in curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea urmeaza sa fie adoptata in sedinta de guvern de miercuri.
Potrivit lui Voinea, bugetarii care au dat statul in judecata dupa taierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate intre 2005 si 2009 de Guvern au castigat in instanta recuperarea unor drepturi in valoare totala de 8 miliarde de lei. Acestea vor fi platite esalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 si 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetara in acest sens.
"Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de platit. In total sunt 8 miliarde", a explicat ministrul delegat pentru Buget.
Pe de alta parte, Voinea a aratat ca trecerea unor institutii din subordinea administratiei centrale in cea a autoritatilor locale se va face cu tot cu bugetul pentru 2014, insa acesta va fi limitat de catre Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor.
Voinea i-a avertizat insa pe primarii si presedintii Consiliilor Judetene care au insistat pentru descentralizare ca, daca banii nu vor fi suficienti, va trebui sa restructureze aceste institutii.
"Bugetul se face pe legea aprobata. In acest moment descentralizarea nu e trecuta printr-o lege, dar va urma aceasta procedura care probabil va precede adoptarea bugetului. Trec de la central la local o serie de directii judetene cu bugetul aferent. Daca nu le ajung banii, nu mai este problema noastra. Restructurarea trebuie sa o faca ei", a spus ministrul, evitand sa comenteze tensiunile care au existat intre el si alesii din teritoriu.
UPDATE: Accizele ar putea fi calculate in functie de rata inflatiei si nu de cursul BCE - surse guvernamentale
Accizele ar putea fi calculate in functie de rata inflatiei, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale. Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, incepand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie, care in acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ incasarile bugetare.
Banca Centrala Europeana a auntat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata in acest an.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor ar trebui negociata cu Fondul Monetar International. In cazul schimbarii formulei de calcul este greu de crezut ca va fi utilizat un nivel estimat al inflatiei pentru 2013, au adaugat sursele.
In cazul pensiilor, legea prevede indexarea cu rata medie a inflatiei din urma cu doi ani, asa cum este stabilita in datele finale ale Institutului National de Statistica.
Daca va fi aplicata aceasta regula si in cazul accizelor, atunci taxele ar creste anul viitor cu rata medie a inflatiei din 2012, care s-a plasat la 3,33%.
Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Corect ar fi fost: "Asta pot sa v-o confirm categoric!". Da' poate el infirma, adica o sa impoziteze...
Este uluitor cum oameni de o mediocritate crasa ajung ministrii.
Tara este condusa de o adunatura de incapabili si hoti.
nimic altceva.
in loc sa caute si sa aplice masuri care sa relanseze economia, ceea ce ar insemna locuri de munca, deci cresterea contributiilor la buget (salarii, profituri), in cap nu au decat cum sa mareasca birurile existente.
B. acciza este legata de cursul de schimb pentru ca mergem spre egalizarea la nivel UE, adica in euro per....
Dar ce sa ceri de la un sindicalist ajuns ministru al bugetului GAURIT?
Nu ne mai tine o palavra despre raiul platii TVA la incasare (fiasco pe toata linia)?
Mai intai de toate luati-va labele de pe justitie si apoi la munca nu la plimbat prin televiziuni.
Sunt mii de romani care cauta mancare in pubele de gunoi ..ati vazut aceste imagini ?? Rusine sa va fie!
Asta este, o tara de prosti guvernata de hoti!
Solutia: sa dam tot in cei care mai produc ceva. Largim baza de impozitare, introducem taxe noi, poate si un impozit gradual pe salarii. In felul acesta vom lua de la cei care muncesc si vom da la cei care muncesc mai putin sau deloc. Acestia constituie de altfel electoratul USL.
Ma intreb la ce mai foloseste sa inveti carte 16-17 ani, apoi sa muncesti serios vreo 10 ani ca sa ajungi la un salariu decent, daca in final de munca ta profita niste concetateni care si-au trait viata mult mai relaxat.
Sa se nationalizeze toate averile obtinute prin smecherii fsn-iste, psd-iste!! Au umplut tara de supermarket-uri Romania = piata de desfacere ) in timp ce fabricile si uzinele le-au distrus si ne-au lasat fara locuri de munca! Oameni buni, implicati-va in salvarea tarii si a romanilor!
Din motive de comoditate se aplica si in privinta extinderii impozitelor aceeasi formula ca si in cazul constructiei de autostrazi de la noi; desi preturile per Km. de autostrada in Romania sunt cele mai ridicate din Europa, in loc sa se reduca preturile de constructie-prin parghii guvernamentale- inspirandu-ne dupa modul cum se construiesc autostrazi in Germania , tarile nordice etc, - guvernul aloca sume tot mai mari, pentru a se construi un numar mai mic de Km. de autostrazi.
Aceasta piramida trebuie rapid rasturnata si la impozite si la constructia de autostrazi..Altfel, caram apa cu ciurul.
Lucram la un mic complex comercial. Dimineata, au aparut in complex o gramada de inspectori:Garda Financiara, Politia economica, Protectia Consumatorului si...televiziunea. Erau niste standuri de 9 mp, a unor mici comercianti, majoritatea asociatii familiale. Au intrat cu totii intr-un stand, politistul duhnea a bautura, au rasturnat biroul dintr-un stand, au rascolit sertarele, au ridicat linoleul sa caute dedesupt, au strigat la vanzatoare-o fatuca-pana a plans-n-au gasit nimic, dar au avut filmata actiunea de eradicare a coruptiei.
Am plecat in piata din apropiere, acolo saracii aprozarei, imbracati in sube, era frig rau, dezbateau cum s-a eradicat coruptia din piata, printre morcovi si portocale.
Ia opriti voi furturile si coruptia, demonstrati ca sinteti capabili sa faceti si sa implementati proiecte de dezvoltare si abia apoi veniti sa mai cereti bani.
Proma pe lista scutirea de impozit pt programatori.
Domunle ministru, va recomand o cana de cafea in plus zilnic. De cate ori va vad la TV, am impresia ca o sa adormiti. Va e sila si sa vorbiti!
Ce atatea impozite? Omul trebuie incolonat, dus la lucru fortat, servita hrana din gamela, dormitoare comune, etc. Marit aparatul de paza a sclavilor, iar sclavii dusi seara obligatoriu lşa TV sa vada maretele realizari a gulerelor albe: sa vada cum fac turcii subtraversarea Bosforului, prin reprezentanti, sa vada aventurile pontacului, s.a.m.d.
Ce atatea taxe, impozite!
Mariti acciza sa faceti autostrazi ? Pai luati banii de la Behtel carora le-ati dat si nu au facut nimic . Reduceti diurnele voastre de mii de euro , reduceti nr de parlamentari de la 588 cati sunteti acum ,la 300 ,ca de asta am fost la referendum si am votat 70% din populatie reducerea la 300, confiscati averile ilicite ! Din 600 salariu net cat vreti sa mai luati ?
Distrugeti tot in tara asta : aur , paduri , gaze de sist , industria vanduta la fier vechi , agricultura nu , si tot de la omul de rand luati ?? Voi astia care decideti soarta tarii nu sunteti oameni , nu sunteti romani!!!
Dar guvernantii n-au habar de ce-i aia om gospodar si nici ce-i aia limita !!!
In acest caz daca nu le mai ajunge au doua variante :una - sa plece ,sa lase pe altii care au habar, a doua sa puie imozit pe prostie ca de aia nu ducem lipsa.
Voinea a gandit, dar nu a rostit : ...'umplut cu promisiuni', cu palavrageli mereu altele, marca Viorel'.
Voinea : 'Daca nu le ajung banii, (autoritatilor locale!) nu mai este problema noastra. Restructurarea trebuie sa o faca ei',poate lor le-o reusi.
Voinea : 'Trebuie luate masuri, dar preferam masuri de natura eliminarii exceptiilor'.
Si, onlocuirea exceptiilor cu alte exceptii, exceptarea camarazilor din USL.
Cât de curând vor invoca că-i stresăm cu „pretențiile„ noastre și o să-și ia „mingiuțele și o să plece acasă”.
Până atunci trebuie să „ne trezim„ și să dăm posibilitatea de a se crea o adevărată alternativă la clasa politică actuală, formată din oameni cu adevărat de dreapta, capabili, responsabili și în stare să conducă țara noastră pe CALEA DREAPTĂ, calea europeană și prin noi înșine.
Noi, cu noi !!!
1. fie de dreapta pe bune
2. sa "le dea" NIMIC votantilor USL
3. sa impoziteze biserica (si sa o scoata din scoli, TV etc)
So, cum am mai zis de e la N ori: la vot.