Rectificarea bugetara: Ponta sustine ca sunt alocati "in continuare toti banii necesari pentru cofinantari", Chitoiu spune ca s-a redus partea de cofinantare pentru proiectele europene
"Toata lumea ma intreaba unde am alocat bani pentru investitii. Cele mai bune investitii sunt cele din fonduri europene, cele mai bune, cele mai sigure, cele mai bine gandite. Si faptul ca am dat si punem in continuare toti banii necesari pentru cofinantari - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma. - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a obtinut la rectificarea bugetara, aprobata miercuri de guvern, 75 de milioane de lei in plus fata de sumele suplimentare prevazute in proiect, respectiv 104 milioane de lei, pentru cheltuieli cu echipamentele, urmand sa primeasca o suma similara si in cursul lunii decembrie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, potrivit Agerpres. MAI a primit sume suplimentare de 179 milioane de lei (initial era prevazuta o suplimentare de 104 milioane lei) pentru cheltuieli cu salarii si echipamente, Ministerul Justitiei - un plus de 99,2 milioane lei, ANSVSA - plus 23 de milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe - 13 milioane de lei, iar Camera Deputatilor - plus 12 milioane lei.
Au scazut bugetele la Ministerul Finantelor - cu 526,6 milioane lei, Ministerul Muncii - cu 520,4 milioane lei, Ministerul Dezvoltarii Regionale - 315,1 milioane lei, Ministerul Mediului - 178,1 milioane lei, Ministerul Transporturilor - 134,3 milioane lei, Ministerul Economiei - 62,2 milioane lei, Ministerul Societatii Informationale - 30,8 milioane lei, Ministerul Agriculturii - 47,1 milioane lei.
Pentru Ministerul Transporturilor a fost alocata suma de 190 milioane lei din venituri provenite din vanzarea certificatelor CO2, pentru finantarea magistralelor 4, 5 si 6 de metrou, iar Ministerul Mediului a primit 35 de milioane de lei pentru impaduriri.
Cheltuielile de personal au fost suplimentate cu 242 de milioane de lei (mai mult cu 75 milioane lei fata de proiect), cheltuielile cu bunurile si serviciile au scazut cu 35,8 milioane de lei, cheltuielile cu dobanzile au fost diminuate cu 569,3 milioane lei, subventiile s-au redus cu 103 milioane lei, transferurile intre unitatile administratiei publice au scazut cu 204,3 milioane lei, iar alte transferuri au fost diminuate cu 506,2 milioane lei.
Bugetul asigurarilor sociale a fost diminuat cu 158 milioane lei pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli, iar bugetul de somaj a fost redus cu 35,3 milioane de lei.
Daniel Chitoiu a afirmat ca veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut. Insa spera "ca in trimestrul patru sa realizam prevederile bugetare, dar si sa le depasim". In caz contrar, "vom lua masuri drastice impotriva celor care nu si-au facut datoria", a mai spus Chitoiu. Acesta sustine ca veniturile ar putea depasi programul pana la sfarsitul anului prin recuperarea unor sume importante din evaziune fiscala, in conditiile in care reorganizarea ANAF s-a incheiat in septembrie, iar in a doua jumatate a lunii noiembrie intra in atributii noua Directie Generala Antifrauda Fiscala. In plus, incasarile din impozitul agricol, introdus la inceputul lui 2013, se vor vedea abia la final de an, termenele de plata fiind 25 octombrie si 15 decembrie. De asemenea, vor creste incasarile din impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea pietei gazelor naturale deoarece consumul de gaze naturale este mai mare in perioada iernii. Pana acum, s-au colectat din supraimpozitarea companiilor energetice doar 25-35% din cat s-a estimat la inceputul anului, a admis Chitoiu.
La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca executia bugetara a fost sub nivelul asteptarilor, dar neaga faptul ca s-au facut estimari gresite la inceputul anului pe bugetul pe 2013. Potrivit ministrului, pentru estimari a fost luata in calcul o crestere a veniturilor pentru acelasi nivel al impozitelor care se aplicau si in 2012. Insa, au fost prevazute in plus trei miliarde de lei care urmau sa fie colectate in urma introducerii din februarie 2013 a unor noi impozite printre care si cele asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice din liberalizarea pietei gazelor naturale.
Daniel Chitoiu: Se fac scenarii legate de extinderea bazei de impozitare, nu de introducerea de taxe si impozite noi
VIDEO Guvernul introduce impozit pentru proprietati exceptate in prezent: parcari si piscine
Victor Ponta, intrebat despre introducerea unei noi taxe pe benzina: Nu se da nicio noua taxa, ce sa mai punem alte taxe daca nici pe astea nu le putem incasa
UPDATE Victor Ponta: Curtea Constitutionala sprijina evaziunea fiscala, imparte Romania intre firme corecte si smecheri care nu platesc taxe, protejati de CCR. Trebuie sa recalculam toate calculele

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Astea sunt cele care lipsesc, nu ?
Realitatea era că nu era Volga, era bicicletă, şi nu i-au dat-o, ci i-au luat-o…
Vai de tara in care mascaricii sunt imparati !
In general, in economia libera, competitiva, afaceristii cresc numarul cumparatorilor nu numai prin imbunatatirea calitatii produselor, ci si prin reducerea fondului de salarii. Aceasta reducere se realizeaza, pe scara din ce in ce mai mare, prin mutarea locatiei de productie in tarile in care afaceristii platesc salarii foarte mici (tari in care forta de munca este foarte ieftina), in cadrul unui 'joc cu suma nula', la nivel global.
Adica, afaceristul le ia bani din salariul ce s-ar fi cuvenit muncitorilor din tarile sarace (unde si-au mutat locatia), salariu pe care ar fi trebuit sa il plateasca in tarile lor - evoluate, bani pe care ii folosesc ca sa vinda produse mai ieftine cumparatorilor din tarile bogate, deci sa le ridice acestora nivelul de trai, sa ii imbogateasca, pe seama exploatarii muncitorilor din tarile in care si-au mutat productia.
Acesta este 'un joc cu suma nula', practicat in cadrul globalizarii.
Reversul este ca populatia tarilor bogate, din care afceristii au delocalizat productia industriala, se deprofesionalizeaza rapid, nu mai stie sa faca produse, creste somajul, scade numarul persoanelor active, scade contributia la buget, cresc impozitele.
La polul opus, tarile in care marile firme si-au mutat productia se aleg cu profesionalizarea populatiei, cuceresc pietele de desfacere, preiau firmele afaceristilor, domina piata, isi cresc puterea si, incepe sa creasca nivelul de trai al populatiei acestora, creste vertiginos populatia urbana, se dezvolta orase ultramoderne, nu peste mult timp, vor domina lumea (cazurile China, India).
inclin sa cred ca stiu cine-i ala ...
nu e prima oara cand prim mincinosul tarii se contrazice cu unul din ministri guvernului sau (cel mai cinstit, muhaha).
cel mai bine ar fi sa-si dea demisia. toti.
Si ca bonus mai lanseaza si niste injuraturila adresa lui Merkel, Baroso, SUA, UE si alte specii de imperialisti.
Si ca al doilea bonus se mai fac si de ris cu contrace disparute (gen bechtel) cu privatizari demne de OTV (Oltchim, CFR Marfa), cu jumate de ministri ce4rcetati penal, etc, etc.
Iar reformele dictatorului si-au cam consumat efectele benefice, nu se mai poate trai de pe urma lor.
Asha ca.... vine nota de plata.
ca sa vezi, conasule!
colectarea veniturilor nu este in parametrii planificati pentru ca au fost supraestimate acestea... Acum ca deh a venit ceasul al 12lea impreuna cu FMI-ul se aduna, se scad si se prezinte cifrele - numai ele mititlele spun adevarul despre prostimea aflata la guvernare..
Nu merge cum mergea pre vremuri, pre timpul lui Vacaroiu, alte timpuri, alti oameni - duse sunt de mult...
Asa ca planare usoara in haul executiei bugetare petnru 2013 - deeehhh executie plina de nerealizari...
Vreau o prezentare in powerpoint a rezultelor atinse vs. planificate...
Mor de placere cand vad prostii asudati in minciunile croite cu mare elan!,
Sper sa rezist si la prezentarea bugetului pentru 2014!!!!
P.S. Ca se minte, ca se contrazic unii pe altii deja nu mai are importanta - rezultatele vorbesc despre cine avem la guvernare!Si nici ca vad acestia solutii pentru mai departe! Obositi sunt si de aceea sa ii tragem pe dreapta!Cu succes!
Poate ca este mai bine mai simplu si mai la obiect!
Cind nu erau la butoane !!!,totul era in plus si ei cereau,azi sunt ei la malai ,dar covata-i goala !!!.
Ce sa fie, ce sa fie ???,asta zic si eu- HOTIE !!!
Si unde mai pui ca nici nu-i duce capul la ceva .
Daca aveti curajul sa va taiati degetele alea cu care luati spaga si banii negri pentru partide ,atunci poate vedeti citi bani pot intra in buget numai de la evaziunile fiscale ,din munca la negru si poate nu mai este nevoie de alt acord cu FMI.
Hai aveti curajul si dati-va peste miini,peste degete sa vedeti ,am or n-am dreptate !!!