Rectificarea bugetara: Ponta sustine ca sunt alocati "in continuare toti banii necesari pentru cofinantari", Chitoiu spune ca s-a redus partea de cofinantare pentru proiectele europene

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2013, 20:58 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a aprobat miercuri a doua rectificare bugetara din acest an, printr-o reducere a veniturilor bugetare cu 2,9 miliarde de lei si prin diminuarea cheltuielilor cu 1,6 miliarde de lei. Cele mai mari sume au fost taiate de la Ministerul Finantelor (526,6 de milioane), de la Ministerul Muncii (520,4 milioane), de la Ministerul Dezvoltarii (315,1 milioane), Ministerul Mediului (178 de milioane), Ministerul Transporturilor (134,3 milioane) si de la Ministerul Economiei (62 de milioane). "La toate aceste ministere s-au redus sumele pentru cofinatarea proiectelor europene", a afirmat ministrul finanatelor, Daniel Chitoiu, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. Cu cateva ore mai devreme, inaintea sedintei de Guvern, premierul afirma ca, dimpotriva, au fost alocate sume pentru cofinantari.

"Toata lumea ma intreaba unde am alocat bani pentru investitii. Cele mai bune investitii sunt cele din fonduri europene, cele mai bune, cele mai sigure, cele mai bine gandite. Si faptul ca am dat si punem in continuare toti banii necesari pentru cofinantari - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma. - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern.
 
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a obtinut la rectificarea bugetara, aprobata miercuri de guvern, 75 de milioane de lei in plus fata de sumele suplimentare prevazute in proiect, respectiv 104 milioane de lei, pentru cheltuieli cu echipamentele, urmand sa primeasca o suma similara si in cursul lunii decembrie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, potrivit Agerpres. MAI a primit sume suplimentare de 179 milioane de lei (initial era prevazuta o suplimentare de 104 milioane lei) pentru cheltuieli cu salarii si echipamente, Ministerul Justitiei - un plus de 99,2 milioane lei, ANSVSA - plus 23 de milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe - 13 milioane de lei, iar Camera Deputatilor - plus 12 milioane lei.

Au scazut bugetele la Ministerul Finantelor - cu 526,6 milioane lei, Ministerul Muncii - cu 520,4 milioane lei, Ministerul Dezvoltarii Regionale - 315,1 milioane lei, Ministerul Mediului - 178,1 milioane lei, Ministerul Transporturilor - 134,3 milioane lei, Ministerul Economiei - 62,2 milioane lei, Ministerul Societatii Informationale - 30,8 milioane lei, Ministerul Agriculturii - 47,1 milioane lei.

Pentru Ministerul Transporturilor a fost alocata suma de 190 milioane lei din venituri provenite din vanzarea certificatelor CO2, pentru finantarea magistralelor 4, 5 si 6 de metrou, iar Ministerul Mediului a primit 35 de milioane de lei pentru impaduriri.

Cheltuielile de personal au fost suplimentate cu 242 de milioane de lei (mai mult cu 75 milioane lei fata de proiect), cheltuielile cu bunurile si serviciile au scazut cu 35,8 milioane de lei, cheltuielile cu dobanzile au fost diminuate cu 569,3 milioane lei, subventiile s-au redus cu 103 milioane lei, transferurile intre unitatile administratiei publice au scazut cu 204,3 milioane lei, iar alte transferuri au fost diminuate cu 506,2 milioane lei.

Bugetul asigurarilor sociale a fost diminuat cu 158 milioane lei pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli, iar bugetul de somaj a fost redus cu 35,3 milioane de lei.

Daniel Chitoiu a afirmat ca veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut. Insa spera "ca in trimestrul patru sa realizam prevederile bugetare, dar si sa le depasim". In caz contrar, "vom lua masuri drastice impotriva celor care nu si-au facut datoria", a mai spus Chitoiu. Acesta sustine ca veniturile ar putea depasi programul pana la sfarsitul anului prin recuperarea unor sume importante din evaziune fiscala, in conditiile in care reorganizarea ANAF s-a incheiat in septembrie, iar in a doua jumatate a lunii noiembrie intra in atributii noua Directie Generala Antifrauda Fiscala. In plus, incasarile din impozitul agricol, introdus la inceputul lui 2013, se vor vedea abia la final de an, termenele de plata fiind 25 octombrie si 15 decembrie. De asemenea, vor creste incasarile din impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea pietei gazelor naturale deoarece consumul de gaze naturale este mai mare in perioada iernii. Pana acum, s-au colectat din supraimpozitarea companiilor energetice doar 25-35% din cat s-a estimat la inceputul anului, a admis Chitoiu.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca executia bugetara a fost sub nivelul asteptarilor, dar neaga faptul ca s-au facut estimari gresite la inceputul anului pe bugetul pe 2013. Potrivit ministrului, pentru estimari a fost luata in calcul o crestere a veniturilor pentru acelasi nivel al impozitelor care se aplicau si in 2012. Insa, au fost prevazute in plus trei miliarde de lei care urmau sa fie colectate in urma introducerii din februarie 2013 a unor noi impozite printre care si cele asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice din liberalizarea pietei gazelor naturale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3702 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Si de ce nu le-ati colectat ?! (Miercuri, 30 octombrie 2013, 22:03)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  "Insa, au fost prevazute in plus trei miliarde de lei care urmau sa fie colectate in urma introducerii din februarie 2013 a unor noi impozite printre care si cele asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice din liberalizarea pieţei gazelor naturale. "

  Astea sunt cele care lipsesc, nu ?
 • +11 (11 voturi)    
  Nu ca zic, da'vreau sa spun: (Joi, 31 octombrie 2013, 4:20)

  TudorPadure [anonim]

  s-a scris că generalissimul Stalin i-a dat compozitorului Şostakovici un autoturism Volga. Asta era ştirea oficială.

  Realitatea era că nu era Volga, era bicicletă, şi nu i-au dat-o, ci i-au luat-o…
  • +13 (13 voturi)    
   intradevar.... (Joi, 31 octombrie 2013, 6:46)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui TudorPadure

   .....se pare caa nu se mai portivesc la minciuni.
   Vai de tara in care mascaricii sunt imparati !
 • +11 (11 voturi)    
  Jocuri cu suma nula! (Joi, 31 octombrie 2013, 7:51)

  hotnewsfil [utilizator]

  Nu numai ca rectificarile de buget facute de USL sunt niste jocuri cu sume nule (se ia de la unii si se da la altii), dar ceea ce este specific acestor miscari useliste este faptul ca, la orice rectificare, se mai ia de la saraci si se da la bogati (la favorizatii puterii).
  In general, in economia libera, competitiva, afaceristii cresc numarul cumparatorilor nu numai prin imbunatatirea calitatii produselor, ci si prin reducerea fondului de salarii. Aceasta reducere se realizeaza, pe scara din ce in ce mai mare, prin mutarea locatiei de productie in tarile in care afaceristii platesc salarii foarte mici (tari in care forta de munca este foarte ieftina), in cadrul unui 'joc cu suma nula', la nivel global.
  Adica, afaceristul le ia bani din salariul ce s-ar fi cuvenit muncitorilor din tarile sarace (unde si-au mutat locatia), salariu pe care ar fi trebuit sa il plateasca in tarile lor - evoluate, bani pe care ii folosesc ca sa vinda produse mai ieftine cumparatorilor din tarile bogate, deci sa le ridice acestora nivelul de trai, sa ii imbogateasca, pe seama exploatarii muncitorilor din tarile in care si-au mutat productia.
  Acesta este 'un joc cu suma nula', practicat in cadrul globalizarii.
  Reversul este ca populatia tarilor bogate, din care afceristii au delocalizat productia industriala, se deprofesionalizeaza rapid, nu mai stie sa faca produse, creste somajul, scade numarul persoanelor active, scade contributia la buget, cresc impozitele.
  La polul opus, tarile in care marile firme si-au mutat productia se aleg cu profesionalizarea populatiei, cuceresc pietele de desfacere, preiau firmele afaceristilor, domina piata, isi cresc puterea si, incepe sa creasca nivelul de trai al populatiei acestora, creste vertiginos populatia urbana, se dezvolta orase ultramoderne, nu peste mult timp, vor domina lumea (cazurile China, India).
 • +7 (7 voturi)    
  bani de la buget pe geam (Joi, 31 octombrie 2013, 9:01)

  Tritonul [utilizator]

  Si cu fondurile europene se sare peste cal si am impresia ca nimeni nu observa. Foarte multi bani sunt cheltuiti absolut aiurea, sau aruncati pe prostii sau chiar cu impact negativ. Se vehiculeaza ideea ca nu sunt banii nostri, sunt bani europeni, si sa cheltuim cat mai multi, nu conteaza pe ce. E o mare prostie! Cofinantarea cumulata inseamna o gramada de bani, si astia sunt bani din contibutiile noastre, ale catatenilor tarii asteia amarate. Pe toate programele operationale se arunca bani aiurea, in cantitati industriale. Am vazut o carte scoasa pe POR in care scria ca Valea Jiului e inconjurata de Muntii Poiana Rusca; am vazut carte cu Muntii Rodnei scoasa pe POS Mediu, care era plina de greseli de toate felurile, era o totala bataie de joc; sunt proiecte care au trei firme de consultanta si apoi sunt blocate din cauza erorilor; toata axa 5 din POS Mediu e pentru distrugerea fara sens a naturii; am vazut pliante de promovare turistica facute pe POR in care aparea in imagini o balastiera; mai nou tot Clujul e plin cu bannere de promovare a Ocolisului si pozele puse sunt alese parca pentru a fugarii turistii. Sunt doar niste exemple ce mi-au sarit in ochi, cu siguranta sunt altele mult mai grave. Avem impresia ca-i fraierim pe europeni dar ne fraierim pe noi. Cheltuim o gramada de bani, inclusiv de la buget, si tara ramane tot subdezvoltata.
 • +8 (8 voturi)    
  hm.. (Joi, 31 octombrie 2013, 9:13)

  seebi [utilizator]

  ponta si chitoiu nu s-au inteles cum sa zica minciuna si asa au zis fiecare ce si-au mai amintit...
 • +4 (4 voturi)    
  minciuni (Joi, 31 octombrie 2013, 11:53)

  hop [utilizator]

  ponta minte,astia de la putere fac bani....nu au timp de popor...au mai fost la putere si au facut nimic
 • +3 (3 voturi)    
  panta vs chitoiu (Joi, 31 octombrie 2013, 11:57)

  Gobelin [utilizator]

  daca doar unul din cei doi minte,
  inclin sa cred ca stiu cine-i ala ...
  • +2 (2 voturi)    
   pai, (Joi, 31 octombrie 2013, 13:59)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

   sa fie cel care respira?
 • +3 (3 voturi)    
  evident, (Joi, 31 octombrie 2013, 12:07)

  nahir [utilizator]

  unul din cei doi minte.
  nu e prima oara cand prim mincinosul tarii se contrazice cu unul din ministri guvernului sau (cel mai cinstit, muhaha).
  cel mai bine ar fi sa-si dea demisia. toti.
 • +4 (4 voturi)    
  Pai de (Joi, 31 octombrie 2013, 14:01)

  bogdan1477 [utilizator]

  Incep sa se vada efectele guvernarii la TV. Cind singura preocupare a guvernului e cum sa faulteze justitia si cum sa se plinga la TV cum nu-i lasa dictatorul sa conduca tara... rezultatele cam astea-s.
  Si ca bonus mai lanseaza si niste injuraturila adresa lui Merkel, Baroso, SUA, UE si alte specii de imperialisti.
  Si ca al doilea bonus se mai fac si de ris cu contrace disparute (gen bechtel) cu privatizari demne de OTV (Oltchim, CFR Marfa), cu jumate de ministri ce4rcetati penal, etc, etc.

  Iar reformele dictatorului si-au cam consumat efectele benefice, nu se mai poate trai de pe urma lor.

  Asha ca.... vine nota de plata.
 • +1 (1 vot)    
  ei cum este cu prostii la conducere? (Joi, 31 octombrie 2013, 15:20)

  ..13 [utilizator]

  carevasazica se sparge clar buba in fata prostanacilor de la conducere....

  ca sa vezi, conasule!

  colectarea veniturilor nu este in parametrii planificati pentru ca au fost supraestimate acestea... Acum ca deh a venit ceasul al 12lea impreuna cu FMI-ul se aduna, se scad si se prezinte cifrele - numai ele mititlele spun adevarul despre prostimea aflata la guvernare..

  Nu merge cum mergea pre vremuri, pre timpul lui Vacaroiu, alte timpuri, alti oameni - duse sunt de mult...

  Asa ca planare usoara in haul executiei bugetare petnru 2013 - deeehhh executie plina de nerealizari...

  Vreau o prezentare in powerpoint a rezultelor atinse vs. planificate...

  Mor de placere cand vad prostii asudati in minciunile croite cu mare elan!,

  Sper sa rezist si la prezentarea bugetului pentru 2014!!!!

  P.S. Ca se minte, ca se contrazic unii pe altii deja nu mai are importanta - rezultatele vorbesc despre cine avem la guvernare!Si nici ca vad acestia solutii pentru mai departe! Obositi sunt si de aceea sa ii tragem pe dreapta!Cu succes!
 • +1 (1 vot)    
  ptr. hotnewsfil (Joi, 31 octombrie 2013, 15:22)

  ..13 [utilizator]

  Chestiuni prea sofisticate pentru creierele celor care sunt la guvernare!

  Poate ca este mai bine mai simplu si mai la obiect!
 • 0 (0 voturi)    
  Te stringi cit ti-ii plapuma ,nu-ti tai picioare ! (Joi, 31 octombrie 2013, 21:21)

  andreesanu [utilizator]

  Cind ii auzi , niciodata nu le mai ajunge!!!
  Cind nu erau la butoane !!!,totul era in plus si ei cereau,azi sunt ei la malai ,dar covata-i goala !!!.
  Ce sa fie, ce sa fie ???,asta zic si eu- HOTIE !!!
  Si unde mai pui ca nici nu-i duce capul la ceva .
  Daca aveti curajul sa va taiati degetele alea cu care luati spaga si banii negri pentru partide ,atunci poate vedeti citi bani pot intra in buget numai de la evaziunile fiscale ,din munca la negru si poate nu mai este nevoie de alt acord cu FMI.
  Hai aveti curajul si dati-va peste miini,peste degete sa vedeti ,am or n-am dreptate !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by