In luna septembrie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,5%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,6 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna septembrie 2012. Numarul somerilor a urcat in septembrie la 747.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (cu 3.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (691.000 persoane), a transmis joi Statistica.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,6% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 6,2% pentru luna septembrie 2013 (6,8% in cazul barbatilor si 5,4% in cel al femeilor).

Citeste si 15 statistici legate de piata muncii tinerilor care ar trebui sa ingrijoreze Guvernul

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,7% din numarul total al somerilor estimat pentru luna septembrie 2013.

  • Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
  • Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.
  • Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.
  • Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.

Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca.

Citeste si Anul trecut si-au dat demisia 20.500 de romani. Cei mai multi au intre 35-44 de ani