Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce, marti, dobanda de politica monetara la 4%, potrivit rezultatelor unui sondaj intern, realizat de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania, scrie Agerpres. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15%, in luna noiembrie.

In anul 2014, aceleasi rezerve ar putea fi diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate. Pe de alta parte, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% atat in luna noiembrie 2013, cat si in anul 2014, sustin analistii.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, in sedinta din septembrie, reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25% pe an, incepand cu data de 1 octombrie 2013.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.