In luna septembrie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2223 lei, cu 0,2% mai mare decat in luna august 2013. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1609 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 5 lei (0,3%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4907 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (883 lei), au transmis marti reprezentantii Statisticii. In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a diferitelor prime care influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate.

Puterea de cumparare a urcat foarte usor

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,9%.

  • Septembrie 2013 comparativ cu August 2013

In luna septembrie 2013, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2013 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu  24,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 18,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 13,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 4,0% si 7,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, telecomunicatii, activitati de spectacole, culturale si recreative, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
  • intre 2,0% si 3,5% in activitati de editare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, agricultura, vanatoare si servicii anexe.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 12,6% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,4% in alte activitati extractive;
  • intre 5,5% si 9,0% in transporturi pe apa, extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare;
  • intre 2,5% si 5,0% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (1,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. In administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2013, cu 0,2%, respectiv 0,3%.

  • Septembrie 2013 comparativ cu Septembrie 2012

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,7%.

Cateva precizari:

Incepand cu luna ianuarie 2013 esantionul cuprinde 21000 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati).

Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 90,39% din numarul total al salariatilor din acest sector.In activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate in administratia publica centrala si locala, de tipul: asistenta sociala, activitati culturale, sportive si recreative, peisagistica si servicii pentru cladiri, agricultura, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, constructii, transport si depozitare, producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

Informatiile referitoare la "sectorul bugetar" trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.3%, respectiv sanatate si asistenta sociala - cca. 7%), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva.

Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual.