Parlamentul ungar a adoptat marti un nou plan care vizeaza sustinerea familiilor sufocate de rambursarea creditelor in valute, in special franci elvetieni, altadata extrem de populare, inainte de devalorizarea monedei nationale, scrie AFP.

Textul aduce modificari unei legi votate in 2011 si care permite persoanelor fizice sa-si ramburseze creditele in valuta la un curs preferential.

Majoritatea conditiilor din aceasta lege - care prevedea o paritate de 180 de forinti pentru un franc elvetian si 250 de forinti pentru un euro - vor fi relaxate.

Aproximativ un milion de unguri au contractat astfel de credite, majoritatea in franci elvetieni, la cursuri de schimb in jur de 150 - 180 de forinti pentru un franc. Astazi, forintul s-a depreciat la 250 de franci elvetieni.

In total, aceste credite reprezinta un volum de circa 10 miliarde de euro.

Cu aceste noi masuri, persoanele care au intarzieri de peste 90 de zile vor putea profita de acest program, respectiv aproximativ 150.000 de oameni, potrivit estimarilor analistilor. Plafonul pentru valoarea imprumutului originar va fi de asemenea ridicat. Legea extinde de asemenea un moratoriu de iarna pentru expulzari pana la 30 aprilie.

Discutiile dintre guvern, banci si institutiile de credit nu au condus la un acord asupra finantarii masurilor. Guvernul conservator al lui Viktor Orban a cerut bancilor sa-si asume o sarcina mai mare a costurilor.

Saptamana trecuta, ministrul Economiei, Mihaly Varga, precizase ca guvernul isi va impune propria sa initiativa, dupa ce a respins propunerea bancilor. Acestea din urma ar putea sa piarda pana la 1,3 miliarde de euro din cauza acestor masuri, o sarcina suplimentara pentru acest sector care trebuie sa achite impozite exceptionale de criza din 2010.

Purtatorul de cuvant al guvernului a calificat luni ultimul plan drept o "solutie provizorie" si analistii nu exclud masuri mai radicale, precum stergerea anumitor datorii.