Guvernul ia masuri reactive, nu pro-active: inventeaza taxe noi ca sa acopere gaurile din buget. Codul fiscal a adaugat 30 de taxe noi si impozite majorate si 32 de modificari succesive in decursul ultimului an si jumatate, din disperarea lipsei unor solutii reale de crestere economica. La inceputul anului 2014 au fost anuntate alte 4 taxe noi si impozite majorate. Se fac 34 de taxe noi si impozite majorate sub USL. Cu blocajul actual vom avea alte 34 mii de firme intrate in insolventa si 70 mii de someri in plus, depasind 800 mii de someri la sfarsitul anului 2014, a explicat Andreea Paul, membru al Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera deputatilor

Andreea PaulFoto: Agerpres

Strategia economica a USL garanteaza esecul.

  • Someri: Daca strategia economica a Guvernului nu se schimba radical, ritmul de crestere al somajului din ultimul an va continua, iar pana la sfarsitul anului 2014 vom avea inca 70 mii de noi someri. Riscam sa inchidem anul urmator cu peste 800 mii de romani in somaj.
  • Sub actuala guvernare avem un plus de 56.000 someri in ultimul an (statistica oficiala BIM) => asta inseamna 4.667 someri noi in medie pe luna sub guvernarea Ponta in ultimul an;
  • Daca continuam in acest ritm, la sfarsitul anului 2014 vom avea un plus de inca 70 mii de someri (4.667 * 15 luni ramase pana la finalul anului 2014) => numarul somerilor ar ajunge la circa 817 mii persoane (747.000 + 70.000).
  • Insolvente: Daca glasul economiei reale nu se va reauzi intr-un program coerent de crestere economica prin reluarea investitiilor si prin relaxare fiscala, cu actualul blocaj economic riscam sa avem inca 34 mii de firme noi intrate in insolventa pana la sfarsitul anului 2014.
  • In primele 9 luni ale acestui an 20.220 firme au intrat in insolventa, conform ultimelor date oficiale ale ONRC. Asta inseamna ca, in fiecare zi a acestui an, aproape 74 de firme au intrat in medie in insolventa.
  • Daca continuam in acest ritm, pana la sfarsitul acestui an vor mai intra in insolventa inca 6.808 firme (74 * 92 zile), ducand totalul firmelor intrate in insolventa in acest an la peste 27 mii  (20.220 + 6.808), iar  pana la finalul anului 2014 vor intra in insolventa peste 34 mii de firme noi.

Situatia mediului de afaceri, motorul economiei libere romanesti, influenteaza esential viata de fiecare zi a romanilor. Climatul de nesiguranta ingheata initiativa, afacerile si alunga banii din tara. Increderea in economia Romaniei a inregistrat in octombrie cea mai puternica scadere din UE. Investitiile straine directe au scazut cu 36% in acest an. Consumul cu amanuntul al populatiei scade. Putera de cumparare scade. Evaziunea creste si banii nu se colecteaza la buget.

Guvernul ia masuri reactive, nu pro-active: inventeaza taxe noi ca sa acopere gaurile din buget. Codul fiscal a adaugat 30 de taxe noi si impozite majorate si 32 de modificari succesive in decursul ultimului an si jumatate, din disperarea lipsei unor solutii reale de crestere economica. La inceputul anului 2014 au fost anuntate alte 4 taxe noi si impozite majorate. Se fac 34 de taxe noi si impozite majorate sub USL.

Ce tara ne dorim? Romania business-ului sau Romania birocratica? Un stat partener sau un stat pradator? USL ne da sincer raspunsul, prin vocea ministrului Chitoiu: "Romanul cu salariu mediu va plati mai mult pentru functionarea statului". Asta va doriti, romani?

Cand politica unui guvern naste doar taxe, impozite, privatizari esuate, insolvente si someri, devine inevitabil sa ascultam glasul economiei reale si al opozitiei.