Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Investitii si Guvernul vor lansa cel mai devreme in primavara anului viitor un plan de stimulare a creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, garantate in proportie de 80% de catre BEI prin intermediul unui fond de investitii. Masura este mai mult decat binevenita cata vreme bancile acuza IMM-urile de lipsa proiectelor bancabile iar IMM-urile se plang de garantiile prea mari pe care le cer bancherii. “Ceea ce trebuie facut pana la finele anului, e ca fiecare Stat sa decida la ce sume de bani renunta din fondurile structurale in favoarea acestui program. Dupa ce s-a luat aceasta decizie se face un acord tripartit intre BEI, CE, si Statul membru.”, a declarat pentru HotNews Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Este clar, mai adauga fostul ministru de Finante, ca Guvernul va trebui sa ia rapid legatura cu Comisia pentru a initia demersurile in vederea acestor contracte. Apoi se va lua legatura cu bancile din Romania, cu care s-a discutat la nivel de principiu si deja exista jucatori care si-au aratat disponibilitatea de a participa la acest program.

Potrivit fostului ministru al Finantelor, au fost 3 propuneri initiale. “Prima propunere a fost cea de garantare cu fonduri ale Uniunii Eurpene si ai BEI, care sa aiba un anumit leverage pentru a putea garanta pana la 80% din imprumuturile date IMM. A doua si a treia propunere au fost mai indraznete dar nu au fost acceptate. Asta pentru ca banii- tot din fonduri structurale plus bani BEI – urmau sa mearga prin sistemul bancar catre un sistem de derivative. E drept ca aveam un efect de multiplicare mult mai mare- de pana la de 10 ori, dar era prea riscant. In plus, memoria recenta a crizei si a legaturilor crizei cu derivativele nu a putut fi negata. Asa incat s-a mers pe optiunea de garantare” , explica Tanasescu.

  • Care este noutatea acestui proiect?

“Este o initiativa care permite garantarea in proportie de 80% a pierderilor survenite pe durata de viata a unui credit acordat unui IMM. Si se realizeaza un transfer de riscuri ieftin de la banca spre fondurile structurale si BEI. Deci bancile participante nu isi iau niciun risc, ele trebuind doar sa puna banii la dispozitia companiilor, fiind acoperite de acest fond de garantare”, mai spune Tanasescu.

  • Garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti.

Oficialii Consiliului National al IMM-urilor spun ca garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti. “Mecanismul presupune utilizarea unei parti din fondurile europene alocate fiecarei tari membre pentru a oferi IMM-urilor garantii bancare - prin intermediul Bancii Europene pentru Investitii - in vederea obtinerii mai usor credite de la bancile comerciale din fiecare tara, cu dobanzi reduse. In cazul Romaniei, garantiile ar putea ajunge la 1 miliard de euro, ceea ce ar atrage credite de pana la 3 miliarde de euro pentru IMM-urile romanesti, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor.

Potrivit sefului CNIMM, "Este vorba despre o initiativa luata de sefii de stat si de guvern in Consiliul European, pornind de la faptul ca in foarte multe tari europene IMM-urile au din ce in ce mai greu acces la credite si ca urmare nu pot functiona si nu se pot dezvolta in conditii normal. O parte din banii care sunt alocati pentru sustinerea tarilor urmeaza sa poata fi retinuta la nivelul UE, sa fie data in gestiunea BEI si sa serveasca pentru garantarea in proportie de 80% a creditelor care sa se dea in tara respectiva", a explicat Nicolescu.

Pentru operationalizarea acestui mecanism, Consiliul IMM-urilor urmeaza sa discute cu cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

"Trebuie sa facem o analiza impreuna, un studiu si in baza acestuia sa solicitam ca anumite sume sa fie rezervate de Romania pentru asa ceva", a explicat Nicolescu.

In concluziile Consiliului European din 27-28 octombrie, sefii de state si de guverne au subliniat necesitatea operationalizarii rapide a mecanismului de garantare a creditelor pentru IMM-uri:

1. Negocierile pentru programarea fondurilor structurale si de investitii europene ar trebui sa fie utilizate pentru sporirea substantiala a sprijinului global acordat de UE din aceste fonduri pentru instrumente financiare bazate pe efectul de pârghie pentru IMM-uri in perioada 2014- 2020, oferind totodata un sprijin cel putin dublu in tarile in care conditiile ramân restrictive.

2. Aceste instrumente ar trebui proiectate astfel incât sa limiteze fragmentarea pietelor financiare, sa asigure efecte ridicate de pârghie si adoptarea rapida de catre IMM-uri. Aceasta va contribui la concentrarea adecvata a fondurilor si va extinde volumul de noi imprumuturi pentru IMM-uri.

3. Consiliul European ia act de rapoartele intocmite de Comisie si de BEI privind punerea in aplicare a masurilor de finantare a economiei si invita statele membre sa utilizeze optim posibilitatile asigurate. Acesta isi reitereaza indemnul la extinderea instrumentelor de partajare a riscurilor instituite in comun de Comisie si de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru stimularea investitiilor sectorului privat si ale pietei capitalurilor in IMM-uri cu scopul extinderii volumului noilor imprumuturi pentru IMM-uri in intreaga UE.

4. Ar trebui sa se finalizeze lucrarile de modificare a Regulamentului privind dispozitiile comune pentru a oferi posibilitatea utilizarii de garantii. Noile instrumente ar trebui sa obtina efecte puternice de levier si sa fie atractive pentru sectorul privat si pentru investitiile de pe pietele de capital. BEI ar trebui sa inceapa sa le puna in aplicare, in acelasi timp cu inceperea fara intârziere a lucrarilor la dezvoltarea de instrumente pentru viitor, in special in ceea ce priveste securitizarea.

5. Desi contributiile la initiativa privind IMM-urile ar trebui sa ramâna voluntare, Consiliul European indeamna la o participare cât mai mare din partea statelor membre. Statele membre participante vor informa Comisia si BEI cu privire la contributiile lor pâna la sfârsitul anului. Noile instrumente ar trebui sa inceapa sa functioneze in ianuarie 2014 pentru a insoti redresarea, pentru a combate somajul si pentru a reduce fragmentarea in primii ani ai cadrului financiar.

  • Un mecanism in trei pasi

Mecanismul este in 3 pasi: prima transa in care fondurile structurale acopera pierderile eventuale, a doua in care urma sunt fondurile provenite de la fondul european de investitii, iar in final BEI acopera transa creditului restant. Are niste avantaje foarte mari: permite o creditare foarte puternica a IMM

Efectul de multiplicare ar fi de 5 - 6 ori, ceea ce e un nivel mai mult decat confortabil. “Aceste IMM trebuie sa aiba un rating, undeva la B1 sau B2, adica nu foarte sus. Ele trebuie doar sa aiba activitate, sa produca. Noi vrem ca prin acest mecanism sa evitam scuza bancilor prin care acestea refuza sa crediteze pe motiv de lipsa a garantiilor, grad de bancabilitate al proiectului samd. ”, a mai spus Tanasescu.

  • Ce spun bancherii?

Reprezentanti ai sistemului bancar spun ca programul rezolva una dintre marile probleme care stateau in calea creditarii companiilor: garantiile pe care le puteau aduce acestea la banca. "Pentru sistemul bancar, costul riscului crestea enorm din cauza acestor garantii care le erau solicitate IMM-urilor, nu de putine ori accesul la finantare fiindu-le refuzat din cauza lipsei acestor gajuri. Programul elimina aceasta parte a costului riscului pe care bancile si-l asuma atunci cand acorda un imprumut asa incat, din punctul nostru de vedere, este extrem de binevenit.Intentionam sa ne alaturam acestui program atunci cand el va demara oficial", au spus pentru HotNews reprezentantii unei banci din top 5 sistem bancar

Masura ar trebui sa nu intampine rezistenta in tara, avand in vedere slaba absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune din exercitiul financiar 2007-2013, care ajunge la 25% dupa aproape 7 ani de cand banii sunt disponibili.

Mecanismul este cu atat mai viabil avand in vedere ca in cadrul financiar multianual 2014-2020, cand se va aplica, fondurile structurale si de coeziune pentru Romania vor fi de 21,8 miliarde de euro, fata de 19,2 miliarde cati sunt disponibili in actualul exercitiu financiar.

Creditele bancare au reprezentat numai 25% intre modalitatile de finantare a activitatii IMM-urilor in anul 2012, in scadere fata de anul 2011, cand aceste servicii reprezentau 30% din finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor 2013, realizate de Consiliul National al IMM-urilor din Romania.