Actiunile Romgaz Medias (simbol bursier SNG), cea mai mare si mai profitabila companie controlata de statul roman, intra astazi la tranzactionare pe bursa de la Bucuresti, iar majoritatea brokerilor si analistilor estimeaza ca pretul va creste cu 10 pana la 20% in prima zi, fata de pretul de 30 de lei la care actiunile s-au vandut in oferta publica initiala, noteaza Mediafax. Romgaz este cea mai mare companie care se listeaza pe bursa de la Bucuresti in ultimii zece ani, avand o valoare de 2,6 miliarde de euro la pretul din oferta publica initiala.

Daca estimarile analistilor se vor adeveri insa, capitalizarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro in prima zi la bursa. Romgaz va deveni astfel a doua cea mai valoroasa companie locala de pe bursa dupa OMV Petrom, care este cotata la 6 mld. euro.

Paradoxal, desi statul este considerat cel mai slab administrator, toata lumea saluta faptul ca statul aduce pe bursa cea mai mare companie a sa, in conditiile in care piata de capital locala nu a reusit sa atraga nicio companie privata in ultimii cinci ani. Investitorii de pe bursa abia asteapta sa profite de cresterea pretului gazelor, in conditiile in care tot restul economiei se teme de aceste scumpiri.

Calendarul de scumpire a gazelor asumat de stat este principalul argument care face ca actiunile Romgaz sa ramana atractive pentru unii investitori si la un pret cu 20% peste cel din IPO.

¬Cred ca actiunile Romgaz ar putea depasi 35 de lei in timpul zilei¬, sustine Carmen Arsene, analist la Broker Cluj.