​Guvernul analizeaza introducerea unui impozit pe constructii speciale mai mic de 1,5%, mai ales in urma reactiilor foarte dure din partea mediului de afaceri. In aceste conditii, intentioneaza sa scada impozitul la 1% fata de 1,5% cat era in proiectul initial, potrivit unor surse guvernamentale.

Consiliul Investitorilor Straini a acuzat lipsa procesului de consultare a mediului de afaceri in stabilirea noilor impozite si taxe negociate cu FMI si ameninta cu mutarea investitiilor in alte tari, in conditiile in care contribuabilii care "sustin deja bugetul" vor fi "sufocati" de noua povara fiscala.

"Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati", afirma Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Una dintre principalele probleme acuzate de FIC este legata de lipsa de consultare a mediului de afaceri in adoptarea noilor taxe, care "va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu".

Comunicatul FIC vine dupa doua pozitii similare exprimate de Consiliul Investitorilor Romani si AmCham Romania.

Astfel, AmCham Romania si-a exprimat vineri ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate de Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte, afirma conducerea AmCham. Totodata, lipsa de coerenta si consistenta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie creaza distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei, mai spun reprezentantii organizatiei.

Consiliul Investitorilor Romani, reprezentant al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013", afirma tot vineri ca, in lipsa unor masuri de stimulare, economia romaneasca va fi sufocata sub povara taxelor, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Premierul Victor Ponta a minimizat insa pozitia AmCham si a afirmat ca taxele in Romania sunt mai mici decat in SUA si in tarile europene.

"Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand", a spus Ponta, vineri, citat de Mediafax

Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art.2, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform Titlului IX - Impozite si taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea acestui impozit.

Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo - electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.