Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, a lansat, miercuri, un apel "la transparenta" pe piata financiar-bancara din Romania, in ceea ce priveste relatia consumator-banca si o neutralitate din partea organismelor de supraveghere a pietei in ceea ce priveste relatia consumator-institutii financiare, noteaza Agerpres. "Ne asteptam de la autoritatile de supraveghere sa adopte o atitudine neutra si nepartizana. Cel putin la nivelul Bancii Nationale a existat in ultimii ani o atitudine partizana. Si noi suntem pentru sustinerea stabilitatii sistemului financiar-bancar, dar aceasta nu poate fi mentinuta prin incalcarea drepturilor utilizatorilor de servicii financiare", a aratat Iacob.

Ne dorim, a mai adaugat el, publicarea pe web-site a raspunsurilor la proiectele puse in consultare publica. Aici este o lipsa crasa de transparenta. Ne dorim ca, similar Comisiei Europene, cum se intampla la Banking European Authority, sa fie publicat cine si ce raspuns a dat la consultarea publica. Raspunsurile sa existe acolo, chiar si anonime. Sa existe o consultare transparenta. Facem un apel la transparenta in ceea ce priveste sistemul financiar-bancar din Romania.

Alin Iacob a anuntat lansarea oficiala a primei Asociatii a Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), cu scopul de a reprezenta si proteja consumatorii de servicii financiar-bancare in relatia cu bancile, companiile de asigurari sau oricare alte institutii financiare nebancare.

'Nu este o asociatie inchisa, adresata doar mediului academic. Dorim sa ni se alature cat mai multi romani, care sa prezinte problemele pe care le au cu sectorul bancar, cel de asigurari, pe piata de capital sau cu fondurile de pensii pentru care au optat. Sunt multe contracte cu clauze abuzive si aceasta este o mare problema in Romania. Consumatorilor le sunt recomandate in continuare produse financiare care nu li se potrivesc, prin publicitate inselatoare, care mai exista in prezent.

Obiectivele AURSF sunt de a reprezenta consumatorii de servicii financiare in vederea obtinerii de despagubiri pentru daunele suferite prin utilizarea produselor sau serviciilor oferite de banci, companii de asigurari si alte institutii financiare, bancare sau nebancare, inclusiv in relatia cu supraveghetorii pietei financiare. De asemenea, asociatia isi propune sa informeze consumatorii cu privire la produsele si serviciile bancare, de asigurari, de investitii