Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la "BBB+", si pe cel al al Garanti Bank la "BBB-", toate cu perspectiva stabila, potrivit Mediafax.

De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la "bb-" la "b+", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.

Ratingurile pe termen lung din categoria "BBB" reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.

"Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)", se spune in comunicatul Fitch.

Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.

Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.

Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de baza pentru Garanti.

Ratingurile BCR si BRD sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, "BBB+", iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor doua banci sunt similare cu cea acordata ratingului de tara, se arata in comunicat.

Astfel, orice schimbare a plafonului de tara ar rezulta intr-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor doua banci, noteaza Fitch.

Calificativele BCR si BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei bancilor-mama privind regiunea Europei Centrale si de Est sau fata de piata romaneasca.

"In opinia Fitch, exista o intentie clara in Europa de a reduce, in final, sprijinul pentru bancile importante sistemic. Daca agentia isi va schimba parerea privind predispozitia autoritatilor austriece sau franceze de a oferi sprijin bancilor mari din tarile respective, ar aparea presiuni in sens negativ asupra ratingurilor Erste si Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ fata de ratingurile Erste si Societe Generale ar trebui sa fie limitat la o singura treapta, la nivelul ratingurilor de viabilitate "a-", astfel ca o astfel de evolutie nu va rezulta intr-o coborare a ratingurilor BCR si BRD", se spune in comunicat.

In cazul Garanti Romania, ratingul este "sensibil" la evolutia calificativului bancii-mama, la fel si perspectiva stabila, noteaza agentia.

De asemenea, ratingul Garanti Romania ar putea fi coborat daca ar avea loc o scadere a importantei subsidirei pentru grup.

Reducerea ratingului de viabilitate al BCR reflecta nivelul ridicat, si inca in urcare, al creditelor problematice si neperformante (definite ca imprumuturi cu peste 90 de zile intarziere la plata) si performantele in continuare slabe ale bancii in prima jumatate a anului 2013 in urma pierderii mari din 2012. Ratingul de volatilitate ia in calcul de asemenea gradul in care banca se bazeaza pe finantare de la grupul-mama si riscurile legate de volumul semnificativ de creditare in valuta.

In acelasi timp, ratingul de viabilitate al BCR reflecta capacitatea semnificativa a bancii de absorbtie a pierderilor; incetinirea ratei de crestere a creditelor neperformante in acest an; imbunatatirea ratei de acoperire a creditelor problematice; profitabilitatea solida inainte de provizionare, sustinuta de o eficienta ridicata in ceea ce priveste costurile si de marja solida de dobanda; si lichiditatea confortabila, continua Fitch.

Fitch anticipeaza ca BCR isi va putea imbunatati rata de acoperire a creditelor problematice fara un efect semnificativ asupra capitalului, astfel ca o noua reducere a ratingului de viabilitate este putin probabila in prezent. Totusi, ar putea aparea presiuni negative in eventualitatea unei deteriorari peste asteptari a calitatii activelor, se spune in comunicat.

O crestere a ratingului de viabilitate al BCR ar necesita o imbunatatire tangibila a indicatorilor privind calitatea activelor si provizioanele, precum si mentinerea unei profitabilitati solide inainte de provizionare in conditii de dobanzi mai scaute si crestere limitata.