Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier), a transmis joi Statistica. Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier. Desi cifrele sunt incurajatoare, ele nu dau neaparat si o veste buna.

"Eu as privi cu prudenta aceste date. Daca scoatem agricultura, performantele economice sunt sub nivelul din 2012. Fara agricultura, conform estimarilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3% iar la nivelul intregului an cresterea ar fi de 1,4%. Cea mai slaba performanta este in sectorul constructiilor, unde investitiile publice au scazut foarte mult", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, a confirmat si ea ca exporturile si agricultura au fost motoarele cresterii in primele 9 luni. Cu acestea doua incluse, nu ar fi o exagerare sa depasim cresterea asteptata de piata, care se situeaza in jurul a 2,5%, a declarat Rozalia Pal.

La randul lor, economistii ING vad o crestere de 2,7% in acest an, potrivit unei note remisa clientilor imediat dupa anuntul facut de Statistica.

"Economia Romaniei a accelerat in T3 2013, crescand cu 1,6% qoq si 4,1% an/an (cea mai buna dinamica din T3 2011). Dupa parerea mea, evolutia economiei in trimestrul III a continuat sa fie determinata de dinamica cererii externe, cu efecte de spill-over pentru cererea interna. De asemenea, dinamica productiei agricole in acest an (nivel record) a contribuit la accelerarea economiei (prin intermediul consumului privat).

Nu in ultimul rand, climatul investitional s-a stabilizat dupa contractia (in termeni an/an) din ultimele trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perspectivele macro-financiare pe plan intern, fapt reflectat de declinul costurilor de finantare din economie.

Institutul National de Statistica va publica estimarile provizorii pentru evolutia PIB si a componentelor acestuia in trimestrul III pe data de 4 decembrie.

Voi revizui in urcare scenariul macroeconomic central de previziune pe 2013 in luna decembrie, prin incorporarea datelor finale cu privire la evolutia PIB in trimestrul III, dar si a dinamicii indicatorilor macroeconomici si financiari comunicati pe parcursul trimestrului IV din 2013", a explicat Andrei Radulescu, de la SSIF Broker

Produsul intern brut pentru trimestrul III 2013, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 4 decembrie 2013