Cresterea economica pe primele 9 luni: 2,7%. Desi peste asteptari, vestea data de Statistica nu e neaparat buna
"Eu as privi cu prudenta aceste date. Daca scoatem agricultura, performantele economice sunt sub nivelul din 2012. Fara agricultura, conform estimarilor mele, avansul PIB-ului ar fi fost de doar 0,3% iar la nivelul intregului an cresterea ar fi de 1,4%. Cea mai slaba performanta este in sectorul constructiilor, unde investitiile publice au scazut foarte mult", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, a confirmat si ea ca exporturile si agricultura au fost motoarele cresterii in primele 9 luni. Cu acestea doua incluse, nu ar fi o exagerare sa depasim cresterea asteptata de piata, care se situeaza in jurul a 2,5%, a declarat Rozalia Pal.
La randul lor, economistii ING vad o crestere de 2,7% in acest an, potrivit unei note remisa clientilor imediat dupa anuntul facut de Statistica.
"Economia Romaniei a accelerat in T3 2013, crescand cu 1,6% qoq si 4,1% an/an (cea mai buna dinamica din T3 2011). Dupa parerea mea, evolutia economiei in trimestrul III a continuat sa fie determinata de dinamica cererii externe, cu efecte de spill-over pentru cererea interna. De asemenea, dinamica productiei agricole in acest an (nivel record) a contribuit la accelerarea economiei (prin intermediul consumului privat).
Nu in ultimul rand, climatul investitional s-a stabilizat dupa contractia (in termeni an/an) din ultimele trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perspectivele macro-financiare pe plan intern, fapt reflectat de declinul costurilor de finantare din economie.
Institutul National de Statistica va publica estimarile provizorii pentru evolutia PIB si a componentelor acestuia in trimestrul III pe data de 4 decembrie.
Voi revizui in urcare scenariul macroeconomic central de previziune pe 2013 in luna decembrie, prin incorporarea datelor finale cu privire la evolutia PIB in trimestrul III, dar si a dinamicii indicatorilor macroeconomici si financiari comunicati pe parcursul trimestrului IV din 2013", a explicat Andrei Radulescu, de la SSIF Broker
Produsul intern brut pentru trimestrul III 2013, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 4 decembrie 2013

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Preferam atunci sa fie ...scadere economica si sa se scada taxele ! Pai nu?!
pe de alta parte, am rezerve fata de restul estimarilor INS.. activitatea economica privata se reduce zilnic, numarul companiilor este in continua scadere, somajul e in crestere si totusi economia o duce 'bine'?.. parca ne-am intoarce in perioada comunista, cu productii record intr-o tara flamanda.
Sprijiniti initiativa privata, imm-urile si intreprinderile individuale, ca fara ele clasa de mijloc moare si atunci adio nivel de trai.
trebuie o revolutie de anploarae uriasa! si dintr-o tara mica nu se poate aceasta!
acum cand capitalismul necontrolat nu mai are opozanti functioonali, lucrurile vor fi si ma acute!
rezista doar societatle care u venituri asa de la dumnezeu..norvegia...danemarca,,,arabii! pacat de rusi ca vand petrolul dar poporul nu simte acest ban!..danemarca suge si ea din petrolul groenlandez! ...ca explicatie!