Guvernul continua sa intretina iluzia ca bugetul statului este de fapt al nostru, al tuturor, si ca astfel, cu cat vom cotiza mai mult la el cu atat vom fi mai bogati! Sofismul este ieftin si l-am criticat de la prima lui editie. Acum voi aduce cateva observatii punctuale pe starea de lucruri infatisata de guvern. Voi spune din capul locului ca aceasta, bazandu-se pe statistici, este extrem de selectiva in alegerea acestora astfel incat situatia reala a economiei este cosmetizata cu destul zel, destul de strident pe alocuri, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.

  • "Avem cel mai mare PIB din istorie si cea mai mare crestere economica din UE". Dar la fel s-a intamplat si in trimestrul III din 2011 (pe timpul guvernului Boc) cand, nota bene, am avut o crestere chiar mai mare (4,5%) si eram intrecuti doar de tarile baltice.
  • "Modelul gresit al austeritatii a fost respins". Aceasta afirmatie nu poate fi calificata daca mai intai nu definim exact ce inseamna austeritate. Hai sa vedem ce spune Wikipedia: "In economie austeritatea descrie politicile utilizate de guverne pentru a reduce deficitele bugetare in timpul conditiile economice nefavorabile. Aceste politici pot include scaderi de cheltuieli, cresteri de impozite sau o combinatie intre cele doua". Mi se pare mie sau guvernul insusi se lauda ca a redus deficitul bugetar? Mi se pare mie sau toate masurile de crestere a cheltuielilor publice sau de scadere a fiscalitatii (precum TVA la paine) au fost negociate cu FMI si au fost implementate doar cu gasirea de surse alternative de finantare (o acciza aici la bere, o acciza colo la benzina...)
  • "Cheltuielile au crescut cu 14 miliarde lei fata de 2012 stimuland accelerarea cresterii economice". Dupa cum toata lumea stie, este vorba de cresterea cheltuielilor de personal. Cresterea salariilor nu poate duce la crestere economica, deoarece salariul reprezinta un venit ¬ adica tocmai rezultatul cresterii economice. De ce nu creste guvernul atunci cheltuielile mai mult, de ce nu ne dubleaza la toti salariile, pentru ca intr-adevar sa accelereze cresterea economica si sa fim pe primul loc nu doar in Europa, ci si in lume, intrecand statisticile din China?
  • "Pietele au incredere in politica guvernului, ne imprumutam la cele mai mici dobanzi din istorie". Ce coincidenta, la fel se imprumuta multe din tarile lumii. In spatele dobanzilor mici se afla politica monetara expansionista americano-europeana-japoneza, care a redus rata dobanzii la principalele monede in vecinatatea numarului zero. Daca guvernului ii plac atat de mult graficele si recordurile, atunci sa ne amintim de figura de mai jos, care arata ca recordul post-criza la doborat CDS-ul il detine primul guvern Boc. Desi guvernul Ponta a redus CDS-ul de la 500 la 180, in anul 2009 guvernul Boc l-a redus de la 750 la 200, o performanta mai mare. In plus, daca ne uitam la bulgari vedem ca ei se imprumuta si mai ieftin (de polonezi nu mai vorbesc). Dar nu asta este problema, guvernul Boc a guvernat infernal. Problema cred este urmatoarea: daca credibilitatea Romaniei a crescut atat de mult in ultimul an, atunci cum se face ca investitiile straine directe sunt la minim istoric?! In scadere cu aproape 10% fata de anul trecut? Acest fapt dovedeste in opinia mea ca nu despre perspectivele economiei Romaniei este vorba aici, ci despre credibilitatea castigata de guvernantii Romaniei in fata finantatorilor internationali. De credibilitatea statului, nu a economiei, este vorba. Statul a demonstrat ca, la o adica, se pricepe atat de bine sa confiste avutia publicului si sa amputeze salariile bugetarilor incat riscul de a nu-si plati datoriile este foarte mic.

Citeste postul integral si comenteaza pe blogul lui Bogdan Glavan