Fiscalitatea se va inaspri nu doar pentru companiile straine din Romania, ci si pentru cele romanesti; nu va exista din acest punct de vedere nicio discriminare, a explicat vineri Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, raspunzand unei intrebari puse de reprezentantii media austriece care doreau sa afle daca e corect ca firmele straine care vor investi in Romania vor fi supra-taxate. Dumitru a participat la lansarea raportului "CEE - Focus Romania", alaturi de Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research din cadrul Raiffeisen Bank International si Stefan Maxian (Head of Company Research) de la RaiffeisenCentrobank.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

El le-a explicat jurnalistilor straini prezenti la eveniment in ce consta pachetul de masuri fiscale propus de Ministerul Finantelor, precizand ca efectul acestor masuri asupra inflatiei este limitat. Impactul cresterii accizelor asupra inflatiei va fi limitat, de cel mult 0,6 puncte procentuale, a explicat Dumitru. In privinta taxei pe constructiile speciale, exista un impact semnificativ asupra companiilor de stat, neexistand inca o evaluare asupra impactului acestei taxe asupra mediului privat.

Dumitru a facut o prezentare generala a economiei locale, aratand ca din punct de vedere macroeconomic, merita investit in economia noastra. "Doar un derapaj puternic de la politicile fiscale ar putea pune in pericol stabilitatea mediului investitional", a mai rpecizat economistul sef al celei de-a treia banci locale.

Vezi in atasament prezentarile facute in cadrul evenimentului de vineri.