Criza nu s-a incheiat, e nevoie de eforturi pentru a o depasi, iar ritmuri de crestere de 5-6% sunt nesustenabile, au sustinut o serie de lideri economici invitati la aniversarea a 15 ani de existenta a Ziarului Financiar. Gazduit de BNR, la eveniment a participat si Adrian Sarbu, care a ocupat un loc in ultimul rand al salii. Executivi ai companiilor de top din sectorul telecom, bancar, retail si media au tinut sa fie prezenti la eveniment. Cititi mai jos cum vad principalii decidenti ce ne-ar putea astepta in urmatorii ani.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Urmeaza un nou ciclu de crestere, dar nu putem spune de acum prea multe despre viitoarea crestere economica

  • Urmeaza un nou ciclu de crestere, dar nu putem spune de acum prea multe despre viitoarea crestere economica,
  • Sunt cativa indicatori care sa ne dea o idee cam pe unde ne-am putea astepta sa fim in aceasta criza, pornind de la exemplul altor economii care au trecut prin crize: piata imobiliara a scazut cu 35% si si-a revenit dupa 6 ani, somajul a crescut cu 7% si si-a revenit dupa 5 ani, PIB/capita a scazut cu 3% si s-a redresat dupa doi ani".
  • Cresterea semnificativa a exporturilor datorata cresterii industriilor cu valoare adaugata mare. Exemplul automobilelor e doar unul dintre cazuri. Ele sunt mai multe si diversificate. Scaderea importurilor s-a produs in acele domenii care sunt specifice unei economii energo-intensive si cu valoare adaugata mica. Balanta exporturilor a devenit excendentara cu doua domenii care produc valoare adaugata semnificativa: transportul international de marfuri (peste un miliard de euro contrubutie la contul curent) si serviciile informatice. Poate aici vedem un trend de reversare a importurilor acestor servicii".
  • Poate cand vorbim despre industrie ne uitam doar la cei care se plang si cei care se lauda. Exista insa o categorie extrem de solida de industriasi in Romania, care au devenit parte a lantului international de furnizori de resurse (international resource supply). Ei au intrat in acele lanturi si reprezinta deja o contributie semnificativa la PIB.
  • Pe termen lung, insa, companiile din Romania trebuie sa se capitalizeze. A fost o mare greseala facute de multe companii in crestere. Actionarii s-au capitalizat pe ei si si-au decapitalizat companiile. Acum le recapitalizeaza cu eforturi foarte mari
  • Daca vrem o recuperare rapida a decalajelor avem nevoie si de capital strain. Asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de consolidarea capitalului romanesc".

Ilie Serbanescu:Sistemul privat romanesc mai are nevoie de inca 10-20 de ani pentru a deveni performant si eficient

  • Sistemul privat romanesc mai are nevoie de inca 10-20 de ani pentru a deveni performant si eficient.
  • In acesti 15 ani s-a intamplat un transfer urias de la stat, acum cam totul e la privat. Ca acceptam sau nu, ca e bine sau nu, asta e situatia. Vreau sa atrag atentia ca din acest transfer urias, 80% au fost cu mijloace ilegale. 20% au fost privatizari. Grosul a fost prin suprafacturare cand statul a fost achizitor si subfacturare cand statul a fost vanzator. Restul a fost evaziune fiscala.
  • Acum ne aflam cam cu totul la privat si mai nimic la stat. Ce se intampla in aceasta situatie? De ce nu ne e mai bine, daca statul nu mai e administrator? Nu ne e mai bine pentru ca Romania tot subdezvoltata a ramas si tot codasa Europei. Oricat ne-am dezvolta, tot la coada suntem. Tot bataia de joc a Europei. Asta sa fie foarte clar. De ce? Daca am facut aceasta mutare".
  • As spune ca in acest viitor colonialismul va fi piesa centrala. Intotdeauna cand e criza si in post-criza cei puternici se reped la cei slabi. La noi vor fi mai multi care se vor indrepta asupra prazii. Mi se pare ca ce se intampla cu Schengen e cel mai bun exemplu si cel mai bun semnal. Nu facem parte din lumea lor. Urmeaza sa se stabileasca din ce lume facem parte. Putem deveni colonia cuiva, putem deveni o zona tampon. Numai ca nu participam cu nimic la aceasta chestiune, vom prelua consecintele.

Daniel Daianu: La noi va creste protectionismul in pofida logicii pietei unice. Europa trece prin cel mai dificil moment in perioada postbelica, si nu s-a terminat

  • Ne confruntam cu o criza care nu s-a terminat inca, este una extrem de profunda si priveste lumea industrializata
  • Ratele de crestere din ultimele doua decenii nu mai pot fi reproduse in viitorul prefigurat. Nu mai trebuie sa revenim la rate de crestere de 6-7%, e nesustenabil.
  • Industria financiara, cu componenta bancara, se afla in alta situatie. Procesul de dezintermediere va dura ani de zile, ceea ce afecteaza afacerile mari si mici. Toate aceste ridica intrebari la care raspunsurile nu sunt simple.
  • Va exista luciditatea pentru a lua masurile care sa protejeze zona euro. Indiferent de scenariu, Europa va fi o regiune cu crestere mica, ceea ce va afecta chiar masurile de stimulare economica. Potentialul s-a injumatatit in Europa. In Romania s-a injumatatit de la 5% la 2,5%.
  • La noi va creste protectionismul in pofida logicii pietei unice. Europa trece prin cel mai dificil moment in perioada postbelica, si nu s-a terminat.
  • Globalizarea va continua cel putin din punct de vedere tehnologic si vom asista la crearea de blocuri. Europa va deveni un soi de fortareata in relatia cu Statele Unite.
  • Marea intrebare la care nu sunt clare raspunsurile este in ce fel salvam Uniunea Europeana

Spurny, BCR: Sunt norocos pentru ca locuiesc in Romania, care imi pare un loc fantastic cu un viitor stralucit

  • Europa este intr-o criza de constiinta. Are 12% din populatia planetei. 28% din PIB-ul mondial si cheltuieli majore din punct de vedere social".
  • Sunt norocos pentru ca locuiesc in Romania, care imi pare un loc fantastic cu un viitor stralucit si pentru ca Europa Centrala e singura speranta a Europei sa iasa din criza. Romania are una dintre cele mai mici rate de datorie raportat la PIB. Ar trebui sa fiti mandri.
  • S-au stabilizat finantele publice, moneda e stabila, in mod remarcabil, iar banca centrala a facut imposibilul, si anume ca nivelul de capitalizare a bancilor sa fie dublu fata de nevoile bancilor.
  • Cand ma gandesc la 2028 ma gandesc ca e necesar sa ne intrebam unde vrem sa fim.
  • Romania nu concureaza neaparat cu Cehia ci e pe calea in care, din multe punctre de vedere ofera cele mai bune deal-uri intre tarile Europei Centrale. Pe de alta parte, nu concuram numai in UE, ci la nivel global. Tinta ar trebui sa fie ca PIB per capita, pana in 2028, sa fie la un anumit procentaj din cel din UE.
  • Daca as fi politician in Romania as spune ca e nevoie sa indatoram tara la 60% din PIB cat mai curand posibil, cu conditia sa folosim acesti bani pentru infrastructura. Aceste lucruri sunt foarte usor de urmarit, dar trebuie sa se renunte la politica de restrangere.
  • Romania are nevoie de un nou pact social si ca trebuie sa fie o dezbatere publica legata de pactul necesar pentru ca oamenii sa inteleaga care este miza pentru ei. Pentru politicieni este important sa inteleaga ca singurul mod de a avea succes este acela de a crea previzibilitate si simplitate in impozitare si pentru investitori.

Jean Francois Fallacher, Orange Romania: In estul tarii e un potential incredibil pentru turism

  • Nu toti cei din Romania sunt constienti de punctele tari si de realizarile locale. In primul rand sunt oamenii. Sentimentul meu e ca sunt oameni extraordinari, dispusi sa munceasca, iar nivelul salariilor face tara foarte atractiva, dar exista o vointa extraordinara de progres. E un punct foarte bun pe care ar trebui sa se marseze.
  • Alt element este peisajul, mai ales in zonele rurale, e un potential turistic incredibil in aceasta tara. Daca mergem in estul tarii, e un potential incredibil pentru turism
  • Un alt element este stabilitatea. Noi, afacerile, investim, dar vrem sa investim mai mult si avem nevoie de stabilitate. E una dintre conditiile necesare. Mesajul meu e un mesaj de speranta, ca viitorul, anul 2028, poate fi foarte bun, dar depinde de oameni sa elibereze acest potential.