Vineri a aparut in Monitorul Oficial Decizia Comisiei Centrale Fiscale care detaliaza cum si cand subventiile primite sunt incluse in baza de calcul a TVA. Vezi toate modificarile fiscale din acest an

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 25 noiembrie 2013, 7:36 Economie | Finanţe & Bănci


Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 4/2013, care detaliaza situatiile in care subventiile primite de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sunt incluse in baza de calcul a TVA. Exemplul cel mai concret este livrarea energiei termice la populatie in Bucuresti, unde valoarea costului de productie este aproximativ 300 lei/gigacalorie, iar aceasta este facturata la populatie la pretul de 100 lei + TVA. Suma de 200 lei este acoperita printr-o subventie de pret, de Primaria Municipiului Bucuresti


  • Din punctul de vedere al aplicarii TVA la subventii (conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal) baza de impozitare a TVA si situatia cand TVA se va aplica la subventii este: pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, baza TVA se constituie din contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
  • Chiar daca definitia pare cuprinzatoare, expresia "legate direct de pretul acestora" conduce la opinii contradictorii, iar prin normele de aplicare regasite la pct. 18 din HG nr. 44/2004, ce stabileste ca se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a.    subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;

b.    cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/ prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/ serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/ servicii s-ar vinde/ presta in absenta subventiei.
  • Exemplul cel mai concret este livrarea energiei termice la populatie in Bucuresti, cand valoarea costului de productie este aproximativ 300 lei/gigacalorie, iar aceasta este facturata la populatie la pretul de 100 lei + TVA. Suma de 200 lei este acoperita printr-o subventie de pret, de Primaria Municipiului Bucuresti.
  • Aceasta este situatia cand subventia se cuprinde in baza de calcul a TVA. Exigibilitatea TVA intervine la data incasarii acestora.
  • Nu se cuprind in baza TVA subventiile care sunt acordate pentru indeplinirea unor parametri de calitate sau pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare.
  • De exemplu, un operator economic obtine o finantare pentru realizarea unei investitii in active imobilizate. Daca investitia ar fi fost de 100.000 unitati pentru finantarea unui activ din clasa 2 si subventia era de 80%, in acest caz subventia nu este supusa TVA.
Ce aduce nou Decizia Comisiei Centrale Fiscale?

  • Decizia Comisiei Centrale Fiscale descrie mai exact situatia cand o subventie este aferenta pretului. Se considera ca aceasta subventie este in baza TVA si aferenta pretului daca suma subventiei depinde de volumul bunurilor livrate sau serviciilor prestate, iar suma totala a subventiei creste sau scade direct proportional cu numarul de unitati de masura subventionate.
  • Practic, subventia totala dintr-o anumita perioada de timp, se determina in corelatie directa cu numarul unitatilor de masura al bunurilor sau serviciilor subventionate.
  • Se considera ca suma subventiei poate fi determinata inainte de desfasurarea activitatii, cand beneficiarul subventiei cunoaste inainte de prestarea serviciilor / livrarea bunurilor, suma absoluta sau procentuala pe care o va incasa pentru bunurile/serviciile subventionate.
Vezi aici toate modificarile fiscale din acest an.

Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, managing partener al Bentaconsult.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1403 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by