Vineri a aparut in Monitorul Oficial Decizia Comisiei Centrale Fiscale care detaliaza cum si cand subventiile primite sunt incluse in baza de calcul a TVA. Vezi toate modificarile fiscale din acest an

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 25 noiembrie 2013, 7:36 Economie | Finanţe & Bănci

Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 4/2013, care detaliaza situatiile in care subventiile primite de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sunt incluse in baza de calcul a TVA. Exemplul cel mai concret este livrarea energiei termice la populatie in Bucuresti, unde valoarea costului de productie este aproximativ 300 lei/gigacalorie, iar aceasta este facturata la populatie la pretul de 100 lei + TVA. Suma de 200 lei este acoperita printr-o subventie de pret, de Primaria Municipiului Bucuresti


  • Din punctul de vedere al aplicarii TVA la subventii (conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal) baza de impozitare a TVA si situatia cand TVA se va aplica la subventii este: pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, baza TVA se constituie din contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
  • Chiar daca definitia pare cuprinzatoare, expresia "legate direct de pretul acestora" conduce la opinii contradictorii, iar prin normele de aplicare regasite la pct. 18 din HG nr. 44/2004, ce stabileste ca se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a.    subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;

b.    cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/ prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/ serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/ servicii s-ar vinde/ presta in absenta subventiei.
  • Exemplul cel mai concret este livrarea energiei termice la populatie in Bucuresti, cand valoarea costului de productie este aproximativ 300 lei/gigacalorie, iar aceasta este facturata la populatie la pretul de 100 lei + TVA. Suma de 200 lei este acoperita printr-o subventie de pret, de Primaria Municipiului Bucuresti.
  • Aceasta este situatia cand subventia se cuprinde in baza de calcul a TVA. Exigibilitatea TVA intervine la data incasarii acestora.
  • Nu se cuprind in baza TVA subventiile care sunt acordate pentru indeplinirea unor parametri de calitate sau pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare.
  • De exemplu, un operator economic obtine o finantare pentru realizarea unei investitii in active imobilizate. Daca investitia ar fi fost de 100.000 unitati pentru finantarea unui activ din clasa 2 si subventia era de 80%, in acest caz subventia nu este supusa TVA.
Ce aduce nou Decizia Comisiei Centrale Fiscale?

  • Decizia Comisiei Centrale Fiscale descrie mai exact situatia cand o subventie este aferenta pretului. Se considera ca aceasta subventie este in baza TVA si aferenta pretului daca suma subventiei depinde de volumul bunurilor livrate sau serviciilor prestate, iar suma totala a subventiei creste sau scade direct proportional cu numarul de unitati de masura subventionate.
  • Practic, subventia totala dintr-o anumita perioada de timp, se determina in corelatie directa cu numarul unitatilor de masura al bunurilor sau serviciilor subventionate.
  • Se considera ca suma subventiei poate fi determinata inainte de desfasurarea activitatii, cand beneficiarul subventiei cunoaste inainte de prestarea serviciilor / livrarea bunurilor, suma absoluta sau procentuala pe care o va incasa pentru bunurile/serviciile subventionate.
Vezi aici toate modificarile fiscale din acest an.

Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, managing partener al Bentaconsult.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1348 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică