ANAF a modificat procedura obtinerii certificatului de  scutire de TVA in vama pentru importuri

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 noiembrie 2013, 8:58 Economie | Finanţe & Bănci

In Monitorul oficial de luni a fost publicat un  ordin ANAF prin care se modifica procedura obtinerii certificatului de  scutire de TVA in vama pentru importuri. Actul normativ se adreseaza in principal marilor importatori. Documentul actualizeaza conditiile de obtinere a certificatului si extinde  categoriile de persoane ce il pot obtine. Certificatul de amanare de la plata se elibereaza pe perioada indicata de solicitant, care nu poate depasi data de 31 decembrie 2016
Potrivit art. 157 alin. (4) din Codul fiscal, beneficiaza de scutire de TVA in vama importurile efectuate de operatori economici ce au obtinut "certificat de amanare  la plata".  Actul normativ ce reglementeaza obtinerea certificatului este OMFP nr. 500/2007 cu modificarile ulterioare.
Ordinul ANAF publicat luni actualizeaza conditiile de obtinere a certificatului si extinde  categoriile de persoane ce il pot obtine.
  • Cine poate obtine certificatul?
Pot beneficia de acesta:     
a.    persoanele care in anul calendaristic precedent, sau in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se solicita eliberarea certificatului, au realizat importuri  a caror valoare cumulata este de cel putin 100 milioane lei. In aceasta valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate.
b.    operatorii economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania si care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 14a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93.
c.    persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania si care au obtinut autorizatie pentru procedura de vamuire la domiciliu.
  • Ce conditii trebuie sa se respecte?

Conditiile care trebuie sa se indeplineasca sunt urmatoarele:

a.    nu au obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate/suspendate;

b.    nu inregistreaza debite fata de autoritatea vamala;

c.    sa fie inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin un an calendaristic inaintea depunerii cererii;

d.    sa nu fie in stare de insolventa, in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara;

Nota: aceste conditii nu se aplica operatorului ce a obtinut deja autorizatia pentru vamuire la domiciliu sau autorizatia de operator.

  • Ce documente sunt necesare?

Dosarul solicitantului trebuie sa cuprinda:
a.    cererea tip, aprobata prin prezentul ordin;
b.    copie de pe documentul care atesta calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA;
c.    certificat de atestare fiscala, in original;
d.    declaratie pe propria raspundere privind valoarea cumulata a importurilor din teritorii si state terte realizate in anul calendaristic precedent sau in ultimele 12 luni anterioare;
e.    declaratie pe propria raspundere ca nu sunt in stare de insolventa si nu se afla in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.
  • In ce termen se emite certificatul ce atesta scutirea de TVA in vama? Cand se poate revoca certificatul ?
Actul normativ stabileste eliberarea certificatului in termen de 15 zile de la depunerea documentatiei in forma completa si corecta.
 Certificatul se revoca atunci cand nu se mai indeplinesc conditiile de la acordare.
Foarte important: Certificatul de amanare de la plata se elibereaza pe perioada indicata de solicitant, care nu poate depasi data de 31 decembrie 2016.
Materiale realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, managing partener al Bentaconsult.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

5640 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri