Rata economisirii in Romania a crescut foarte mult din 2008 pana in prezent, dar aceasta evolutie vine dupa doua decenii in care rata economisirii a fost extrem de scazuta, a declarat miercuri viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, citat de Agerpres. "Am ajuns un pic peste regiune (la rata economisirii - n.r.), dar dorim sa creasca in continuare. Trebuie gandita o politica publica de incurajare a economisirii. Acum nu e incurajata, este o politica neutrala, dobanzile sunt impozitate cu aceeasi cota unica", a afirmat Olteanu.

Bogdan OlteanuFoto: Rompres

Oficialul BNR a apreciat ca trebuie gasita si o solutie de finantare alternativa pentru banci, de asigurare a fondurilor, si a mentionat noul proiect de lege finalizat de BNR, vazut ca un ajutor important pentru banci, care le va permite emiterea de obligatiuni garantate cu ipoteci.

Acest proiect de lege va fi transmis spre consultare bancherilor, partenerilor internationali si Guvernului si vizeaza asigurarea unui flux de finantare catre banci, pentru ca acestea sa continue creditarea