Bancile raporteaza corect neperformantele, din punct de vedere contabil. Dar unele aplica niste "pacaleli". Cu doua - trei zile inainte de scadenta ratei, isi suna clientul si ii restructureaza creditul. Ii muta scadenta peste 3 luni sau un an sau 3 ani. In raportarile pe care ni le trimit, apare ca fiind credit in derulare samd, dar in realitate el poate ascunde un credit neperformant. Asa incat zilele trecute am dispus un control pentru a vedea cum stau lucrurile in realitate. Pentru acest motiv am schimbat unul din executivii din sistemul bancar. Banca respectiva avea clienti care habar nu aveau ca li se restructurase creditul", a explicat joi Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR la seminarul Eu-COFILE de la Cumpatu. Vezi in atasament prezentarea lui Nicolae Cinteza

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Cinteza a mai aratat ca procedura se cheama "evergreening" si s-a accentuat in ultima perioada. Directorul Directiei Supraveghere a mai explicat ca rata creditelor neperformante din Romania nu este comparabila cu cea din Ungaria sau din alte tari, fiind vorba de metodologii de calcul diferite. "Fiecare tara isi calculeaza in felul ei rata neperformantelor. Abia incepand de anul viitor vom avea o definitie unitara a cum se calculeaza NPL ratio", a mai spus Cinteza.

"Prima raportare am cerut-o referitoare la iunie 2013. M-am ingrozit de ce am vazut. Nu se "pupa" deloc cu ceea ce aveam la Centrala Riscurilor Bancare. Am cerut o noua situatie valabila pana la finele lunii septembrie. In cazul a 4-5 banci, care au dat un credit lui Gheorghe de 1,5 milione de euro care nu era garantat, am cerut sa vina cu provizion de 1,5 milioane de euro. In cazut in care au facut restructurari nejustificate economic, le-am cerut majorare de capital. La 30.IX-a a avut loc o crestere masiva de provizioane", a mai explicat Cinteza. Una dintre banci a venit cu provizioane de 500 de milioane de lei, potrivit sefului Supravegherii.

La finalul lunii septembrie 2013, rata imprumuturilor neperformante din Romania era de 21.6%, potrivit lui Cinteza.