" Voi face doar o declaratie si nu am disponibilitatea de a raspunde la intrebari. Cu alta ocazie voi face mai multe declaratii. Nu pot da detalii sau informatii despre activitatea vreunui client si nici despre banca. Despre creditul care se tot vorbeste consider ca nu s-au incalcat nici legile, nici normele BNR si nici normele interne ale bancii. Exista in acest moment o investigatie, va urma ancheta de la Parlament si haideti sa lasam lucrurile sa fie clarificate de cei in drept", a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, aflat la seminarul EU COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor.

Radu GheteaFoto: AGERPRES

Seful CEC Bank nu a dorit sa faca nicio alta declaratie.

Anterior, asupra scandalului privind creditul de un milion de euro acordat fiicei presedintelui s-au pronuntat atat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR cat si seful supravegherii bancare din BNR, Nicolae Cinteza.

"Am citit contractul Ioanei Basescu. Cred ca toate lucrurile sunt in spiritul si litera legii. Am vocatie de jurist si stiu sa citesc un contract. Nu mi se pare nimic in afara legii, a declarat vineri la vila BNR din Cumpatu", Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Vasilescu a precizat ca, desi seful Supravegherii din Banca Centrala- Nicolae Cinteza- este amic cu Radu Ghetea, este exclusa orice prezumtie de incorectitudine. Nicu Cinteza este prieten cu Radu Ghetea asa cum este prieten cu foarte multi bancheri. Dar in primul rand Cinteaza nu face parte din echipa de control. In al doilea rand, el nu are decat dreptul de a citi actul de control si de a-l remite conducerii BNR, a mai spus Vasilescu.

Reamintim ca BNR va demara incepand de luni un control la CEC Bank, control al carui rezultat este asteptat in jurul datei de 9 decembrie..

"Acesta este un control de conformitate care presupune o verificate mai aprofundata pe care noi o facem doar atunci cand constatam ca verificarile pe riscuri impune o astfel de verificare si cred ca se va finaliza inainte de 9 decembrie, termenul prevazut. Rezultatul va fi discutat doar in limitele prevazute de lege. Anume se va limita doar la a informa daca acordarea creditului a fost facuta corect sau daca au fost constate abateri", a explicat Cinteza.

Directorul Directiei de Supraveghere a BNR sustine ca in situatia CEC Bank acesta este un credit cu impact mic, dar ca pentru o alta banca mai mica ar fi avut un impact mai mare.

De asemenea, acesta a mai spus ca la CEC Bank a fost facut un control conform planificarii care s-a incheiat de curand, iar ponderea neregulilor gasite se afla mult sub media pe sistem.

Plenul Senatului a aprobat initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, sunt invitati pentru audieri in 9 decembrie la comisia senatoriala privind activitatea acestei banci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.