Fondul Monetar International (FMI) monitorizeaza evolutiile din Romania si asteapta ca autoritatile sa decida daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, se arata intr-o declaratie a reprezentatilor FMI, citata de Agerpres. "In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014. Suntem constienti de dezacordul dintre presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei privind masurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, inainte de a supune spre examinare pachetul de masuri conducerii FMI", se precizeaza in document.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea la obligatiile pe care si le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti. Nu-mi voi asuma aceasta masura pe care o consider impotriva sanselor de relansare a economie", si-a argumentat presedintele decizia