Marti dimineata, patruzeci de sedii ale bancii germane Commerzbank, inclusiv centrala din Frankfurt, au fost obiectul unei razii de proportii. La actiunea ordonata de procuratura iau parte 270 de controlori fiscali din Bochum si Dusseldorf, care cauta dovezi pentru o evaziune fiscala evaluata la cateva sute de milioane de euro.

Este vorba de inselaciune cu polite de asigurare de viata emise de asiguratorul Generali, prin intermediul carora circa 200 de clienti din Germania s-ar fi sustras de la plata impozitelor, incepand cu anul 2006.

Ancheta a fost declansata de neconcordante sesizate de fiscul german intr-una din declaratiile de impozit ale unei persoane din Nordrhein-Westfalen. "Din informatiile pe care le are Handelsblatt, e vorba concret de scheme de asigurare de viata oferite de firma-fiica a Generali, Generali Pan Europe Limited, cu sediul in Irlanda", relateaza Handelsblatt.de. "Astfel de scheme de asigurare de viata erau in trecut o metoda preferata in ascunderea banilor negri, de fisc", precizeaza publicatia germana.

Commerzbank a fost luata in vizorul anchetatorilor, ca partener de afaceri al Generali Pan Europe. Din informatiile de pana acum, clientii vizati trebuiau sa depuna cel putin 500.000 de euro, insa volumul asigurarilor se ridica si la mai multe milioane de euro, de client. Momentan, Commerzbank nu este acuzata, ci doar audiata ca martor de anchetatori.

Un purtator de cuvant al Commerzbank, citat de Handelsblatt, a declarat: "In cadrul cercetarilor tintite asupra unor persoane singulare in legatura cu presupusa complicitate la evaziune fiscala, azi au fost perchezitionate si sedii ale Commerzbank". Purtatorul de cuvant a precizat ca banca isi ofera tot concursul in desfasurarea anchetei, evitand sa dea si alte detalii, pentru ca investigatia e in desfasurare.

Smecheria depistata de controlorii fiscali este urmatoarea: clientul isi depune banii in fonduri de investitii, actiuni de bursa, obligatiuni sau alte hartii de valoare. Intregul depozit e acoperit de "mantia" unei polite de asigurare. Daca aceasta e mentinuta minimum 12 ani, impozitarea e nula, sau nesemnificativa. In plus, asiguratorul poate garanta anonimatul depunatorului, ocupandu-se de toate formalitatile fiscale in cadrul unor proceduri automatizate, derulate intre asigurator, banca si fisc.

Scurt istoric

La 10 mai 2009, Commerzbank fuziona cu Dresdner Bank (Dreba) preluandu-i si gaurile din bilant. Dupa fuziune, consiliul de administratie al Dreba a fost in intregime demis. Cei noua sefi n-au plecat insa cu mana goala, chiar daca dusesera banca la ruina. Compensatiile lor se ridicau la 24 de milioane de euro, bonus-urile pentru "performanta" la 34 de milioane de euro. La presiunea rezultata in urma aparitiei acestor date in mass-media, Herbert Walter si alti cativa membri ai Consiliului Dreba si-au declarat rezerva in a incasa aceste bonificatii.

Inca din anul 2008, Dresdner Bank inregistra pierderi de 6,3 miliarde euro, cu precadere in sectorul investitional. Commerzbank isi anuntase intentia de a prelua Allianz Dresdner Bank, contra sumei de zece miliarde de euro. Insa nici Commerzbank (CoBa) nu statea pe roze. In consecinta, CoBa si-a creat o Bad Bank proprie, botezata PRU (Portfolio Restructure Unit). In PRU au aterizat hartiile de valoare "putrede", care se ridicau la 15,5 miliarde euro (Commerzbank) si 39,9 miliarde euro (Dresdner Bank). Acestea trebuiau cumva temporar maturate sub pres si, rand pe rand, plasate.

Pana in 30 septembrie 2011, PRU a mai ramas cu "gunoi bancar" in valoare de 12 miliarde de euro. Statul german a intervenit si acum detine un sfert plus o actiune din actiunile Commerzbank. Cum s-ar spune, a doua banca germana ca marime este pe sfert nationalizata.

In septembrie 2012, dupa o vizita-fulger a cancelarului Angela Merkel in China, cand si-a luat ramas-bun de la fostul premier Wen Jiabao, presedintele China Construction Bank (CCB), Wang Hongzhang, a declarat ca "in Europa sunt cateva banci de vanzare. Cautam tinta potrivita". 16 miliarde de euro voiau sa puna la bataie chinezii in acest scop. O serie din speculatiile momentului faceau referire la Commerzbank.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar Commerzbank a inceput sa-si reduca treptat pozitiile riscante din bilant. In cel de-al treilea trimestru al acestui an, profitul net a urcat fata de anul trecut, atingand 77 milioane de euro. Cu toate acestea, concernul bancar vrea sa se restructureze si sa reduca din personal. 5.200 de angajati ar urma sa plece, iar concedierile ating si etaje de mai sus. E vorba de cativa directori, ca si de doi membri in Consiliul de Administratie, Jochen Klosges und Ulrich Sieber, care isi iau adio de la Commerzbank, la finele acestui an.