"Printre clientii nostri avem cateva mari fonduri de investitii care anuntasera proiecte de sute de milioane de euro si pe care le-au oprit in acest moment, din cauza impredictibilitatii din piata. E drept, vin alti clienti- un mare fond de investitii din China care deja a adus cateva zeci de milioane- inainte de vizita delegatiei chineze", a explicat Marcel Vulpoi, fondatorul Vulpoi & Toader Management, companie specializata pe contabilitate, audit si consultanta, clasata imediat dupa firmele din Big 4 in topul companiilor ca cifra de afaceri. Desi e usor pesimist cand vede cum merg lucrurile in mediul privat, Vulpoi recunoaste ca profiturile firmei sale sunt cu atat mai mari cu cat fiscalitatea e confuza.

Marcel Vulpoi, fondator V &T MFoto: Hotnews

In zona de litigii comerciale, de insolvente, falimente samd, afacerile au explodat pur si simplu, admite fondatorul V&T M. Am fost nevoiti sa ne crestem cu 150% numarul de avocati specializati. In privinta insolventei, stai si te miri de pana unde pot ajunge unii, povesteste Vulpoi. Am avut un caz care poate fi rezumat la urmatorul lucru: eu iti fac o factura de 50.000 euro desi nu mi-ai prestat niciun serviciu, apoi te dau in judecata pentru ca nu mi-ai platit-o, gasesc un judecator care sa te declare insolvent chiar daca e o aberatie, si pana sa ne judecam pe comercial, bancile ti-au sarit in spate, ceilalti clienti sunt cu piciorul pe gatul tau si in doua secunde inchizi afacerea. Din nimic, repet, spune Vulpoi.

Sau, alt caz. Firme straine care vin in Romania, discutam aici de un mare lant de fast-food si se trezesc cu un control facut pe ultimii 5 ani care le descopera ca firma cu care au incheiat contractul de reciclare a ambalajelor nu e incheiata cu o firma agreata de Minister si li se recalculeaza taxa pe ambalaj (de 2 lei/kg) pe cinci ani in urma plus dobanzi, penalitati samd. Basca amenda luata. Lantul respectiv s-a trezit ca are de platit 400.000 de euro, CEO-ul strain l-a intrebat pe CFO de ce nu i-a spus de reglementarile in vigoare, CFO-ul a dat vina pe cei de la Juridic, Juridicul a zis ca nu era treaba lor sa stie si uite-asa, micile chichite le vin de hac companiilor straine. Si potrivit unui studiu facut de noi, 6 firme straine din 10 nu stiu de acest "amanunt".

Din cei 400 de clienti pe care V&T M ii are, circa 350 sunt companii straine, majoritatea din Grecia, Turcia si Israel. Firma si-a deschis si divizii de retail si infrastructura, dupe ce numarul de solicitari pe aceste zone de business au crescut exponential.

In infrastructura lucram cu firme mari gen Astaldi si altele. Ni se reclama de pilda ca functionarii Statului le transmit celor de la companii sa nu le faca facturi la data convenita in contract intrucat nu au bani sa le achite. "Strainii le respecta solicitarea, dupa care vine ANAF si le da amenda", mai spune Vulpoi. Ei cred ca avand afaceri cu Statul vor fi probabil feriti de asemenea evenimente. Or, facturile nu se fac cand are clientul bani! Repet, discutam de straini ne-familiarizati poate cu climatul de business romanesc. Asemenea lucruri fac ca marile companii sa isi externalizeze serviciile de taxe si impozite, ceea ce pe noi ne avantajeaza, mai spune Vulpoi.

Cand vine vorba de negocieri, Vulpoi admite: Cei mai buni clienti sunt cei din tarile nordice. Suedia, Norvegia, Danemarca. Cei mai dificili sunt italienii, iar cei mai amuzanti sunt turcii. Cand negociezi cu un client turc, te poti astepta la orice. Ca sa mai scada 100 de euro din contract, invoca probleme personale, ca nevasta are cancer, ca are copii la scoala...sunt fascinanti, ce sa mai vorbim. Grecii sunt constienti de forta lor- controleaza practic retailul in zona bauturilor racoritoare si a materialelor de imbracaminte din Romania.

Potrivit acestuia, piata serviciilor de consultanta si audit financiar a scazut in acest an la 450 milioane de euro de la 500 milioane cat era in 2012.

Vulpoi & Toader Management estimeaza anul acesta o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, comparativ cu 2012, ajungand la 2,7 milioane de euro. Avansul afacerilor se datoreaza cresterii cu 20-30% a serviciilor de consultanta si revizuire contabila. Cifra lor de afaceri este realizata din serviciile de contabilitate, in proportie de 60%, consultanta - 20%, revizuiri - 10% si expertiza - 10%.

Printre cei mai importanti clienti din zona de Retail&Horeca se numara Gant, Lacoste, U.S. Polo Assn, Samsonite, Porsche Design sau Osteria Gioia. Divizia de Infrastructura asigura servicii pentru companii precum Astaldi sau F.C.C. In 2012 compania s-a situat pe locul 7 in Topul National al Firmelor Private din Romania in categoria "Activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal", dupa Pricewaterhousecoopers Tax Advisors, Deloitte Tax, KPMG Tax, Deloitte Audit, TMF Romania si BDO Audit.