In Monitorul oficial de joi au fost publicate normele de aplicare pentru OUG nr. 92/2013 privind garantarea imprumuturilor de catre stat, acordate IMM - urilor. Amintim celor interesati ca exista un plafon de garantare de 2 miliarde lei pentru finantari acordate pentru o perioada de pana la 3 ani.

Ce spune, pe scurt, documentul publicat in Monitorul Oficial:

  • Prin OUG nr. 92/2013, s-a aprobat de catre Guvern o garantie totala de 2 miliarde lei, la nivel de tara, din care se pot acorda garantii catre IMM - uri.
  • Suma mai sus amintita nu este un plafon in bani din care sa se acorde imprumuturi, ci un plafon pus la dispozitia bancilor ce acorda imprumuturi la IMM - uri.
  • Garantiile sunt acordate de catre fondul national de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii SA - IFN.
  • Un IMM poate solicita imprumuturi la care primeste garantii de pana la 5 milioane lei.
  • Actul normativ stabileste ca valoarea costurilor cu finantarea pe care le va solicita finantatorul este calculata dupa formula: Indicele ROBOR la 3 luni + o marja de 3,5%. Nota: Acum, indicele ROBOR este 2,7%.
  • Imprumutul poate fi acordat pentru o durata de maxim 36 luni.

Ce IMM - uri sunt eligibile si pot solicita garantarea?

  • Sunt considerate IMM - uri eligibile, IMM - urile care: a. nu se afla in dificultate; b. nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera; c. nu figureaza cu credite restante; d. nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni; e. impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei; f. prezinta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale, care, impreuna cu garantia de stat acordata prin prezentul program, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii; g. au cel putin 3 ani de la infiintare si au realizat bunuri si/sau servicii si au intocmit bilanturi contabile in ultimele doua exercitii financiare consecutive incheiate; h. inregistreaza profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar incheiat; i. nu inregistreaza restante la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Documentul detaliaza si notiunea de intreprindere in dificultate financiara, analizata din punctul de vedere al pierderilor si datoriilor.

Ce documente trebuie prezentate la Fondul de garantare pentru obtinerea garantiei?

Institutia financiara prezinta urmatoarele documente ale solicitantilor de imprumuturi:

  • certificat de atestare fiscala din care sa rezulte ca nu exista obligatii restante la buget. In cazul in care exista esalonari la plata, se vor prezenta si aceste documente.
  • declaratie pe propria raspundere cu privire la incadrarea in categoria de IMM;
  • declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta este o societate comerciala infiintata de cel putin 3 ani si sunt depuse cel putin 2 bilanturi;
  • rezultatul consultarii centralei incidentelor de plati;
  • certificat constatator emis de Registrul Comertului.

Hotararea nu prevede un termen in care fondul de garantare sa emita un raspuns, lasand aceasta posibilitate fondului, conform reglementarilor proprii. De asemenea, se enumera si categoriile de activitati ce nu pot fi finantate, dintre care amintim:

- activitati de jocuri de noroc si pariuri;

- activitati de intermediere monetara;

- activitati de protectie si paza;

- comert cu ridicata nespecializat cu produse alimentare, bauturi si tutun;

- leasing si inchiriere de autovehicule.

Actul normativ stabileste si procedura prin care institutia financiara poate solicita executarea garantiei, daca nu se restituie imprumutul.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, partener al Bentaconsult.

Vezi aici toate modificarile fiscale aparute in 2013