Peste putine zile anul 2013 se incheie. Prilej de analize, de eventuale dezamagiri si de sperante, nu neaparat in aceasta ordine. HotNews intentioneaza ca in perioada care a mai ramas din acest an sa-i aduca la rampa executivii din sistemul bancar local dar si din Finante si din mediul de afaceri, incercand sa deslusim cum au vazut domniile lor 2013 si ce asteptari au pentru 2014. Au fost pana acum intervievati Laszlo Diosi (OPT Bank), Benoit Catel (Volksbank) si Manfred Rauchwerger(Leumi), acum e randul lui Johan Gabriels, CEO Banca Carpatica.

Johan Gabriels, CEO CarpaticaFoto: Hotnews
  • Daca vorbim despre creditare, ne asteptam ca, in anul care vine, volumul total la nivel de sistem bancar sa ramana acelasi sau sa scada usor datorita faptului ca economia inca nu s-a redresat

Rep: Cum a fost 2013 pentru banca Dv si pentru sistemul bancar local? Ce asteptari exista pentru 2014 in termeni de creditare, profitabilitate, NPL, costuri etc.

Pentru sectorul bancar, 2013 a fost un an de reevaluare a afacerilor, in care s-a stabilit daca Romania este sau nu o piata de baza pentru bancile internationale prezente aici si s-a ales strategia pentru noile conditii de piata. Pentru Carpatica a fost un an in care am analizat activitatea existenta, ne-am uitat la oportunitatile pe care banca noastra le poate urmari si ne-am recalibrat strategia la conditiile de piata existente. Suntem fericiti ca, in 2013, profiturile au crescut si ne asteptam sa continuam aceasta tendinta de crestere si in 2014.

Daca vorbim despre creditare, ne asteptam ca, in anul care vine, volumul total la nivel de sistem bancar sa ramana acelasi sau sa scada usor datorita faptului ca economia inca nu s-a redresat. De asemenea, ne asteaptam ca taxele pentru 2014 sa creasca. NPL pot ramane stabile in 2014, deoarece majoritatea bancilor au restructurat sau vandut deja portofoliile afectate si au acordat credite mult mai prudent. Cele mai multe banci se concentreza inca pe costuri si o vor face probabil si in 2014, dar, din pacate, ele uita de clientii lor si in cele din urma acest lucru poate afecta afacerile.

  • Economia locala va avea o evolutie stabila, in principal, datorita cresterii ce se asteapta in domeniul impozitarii.

Rep: Care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2014 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice? Cum vedeti 2014 din punct de vedere al evolutiei economiei romanesti? Va asteptati la o crestere/stagnare/scadere?

Nu cred ca imprumuturile vor avea cresteri semnificative anul viitor nici pe retail, nici pe corporate. Economia locala va avea o evolutie stabila, in principal, datorita cresterii ce se asteapta in domeniul impozitarii.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism in 2014?

Automotive, IT si servicii de externalizare vor continua sa fie sectoarele care vor inregistra cresteri in 2014. Agricultura poate fi un alt sector care va sprijini economia anul viitor, dar performanta poate depinde de vreme si impozitare.

  • Avand in vedere faptul ca taxele creasc, iar profiturile IMM-urilor sunt fragile, am putea vedea o crestere a incidentelor de plata in 2014

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in urmatoarele 6 luni, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu situatia din prezent?

Avand in vedere faptul ca ne asteptam ca taxele sa creasca, precum si faptul ca profiturile IMM-urilor sunt inca fragile, am putea vedea o crestere a incidentelor de plata in 2014.

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2013 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2014?

Pentru moment ne-am reevaluat reteaua de sucursale prin relocarea unor sucursale si am facut o evaluare a produselor si serviciilor pe care le oferim. In 2014 vom continua sa analizam businessul si sa ne imbunatatim atat baza de cost, cat si fluxurile noastre de venituri.

Rep: Veti lansa in 2014 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

Dupa cum am mai mentionat, in 2013, am facut o evaluare a portofoliului nostru de produse urmand sa lansam noi produse. Acestea vor acoperi mai multe zone, de la carduri la credite si de la persoane fizice la companii.

  • cred ca in anul 2014 unele banci fie vor fuziona, fie vor vinde si vor parasi piata locala

Rep: Considerati ca 2014 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

Da, cred ca in anul 2014 unele banci fie vor fuziona, fie vor vinde si vor parasi piata locala. Au existat unele anunturi publice cu privire la unele banci prezente pe piata locala care se afla spre vanzare, termenele pentru aceste vanzari fiind destul de scurte.

Rep: Cum si in ce masura a afectat povestea "clauzelor abuzive" imaginea sectorului bancar si a bancii Dumneavoastra? Care ar putea fi solutia optima pentru imbunatatirea imaginii sistemului bancar?

Sectorul bancar a avut mai multe probleme reputationale in ultimii ani, de la colapsul Lehman Brothers, care a fost considerat declansatorul crizei economice, la problemele locale cu contractele de creditare retail. Acestea pot continua atata timp cat bancile uita de clientii lor. Bankingul consta intr-o relatie de afaceri bazata pe incredere, in care atat clientul, cat si banca au scopul de a face bani. Atunci cand bancherii au pierdut contactul cu clientii lor si s-au concentrat mai mult asupra profiturilor lor a fost doar o chestiune de timp pana cand au pierdut increderea clientilor lor. Solutia clasica in acest caz este rebrandingul. Desigur, nu se poate face rebranding la nivel de sector bancar, dar am putea vedea institutii afectate de lipsa de incredere folosind rebrandingul pentru imbunatatirea imaginii.

Rep: Care considerati ca sunt principalele 3 provocari ale bankingului in 2014?

Economia care nu si-a revenit inca, cresterea impozitarii cu un impact asupra afacerilor clientilor nostri si a procesului local de consolidare a sectorului bancar sunt, in opinia mea, cele mai importante provocari pentru 2014.