Radu Ghetea, seful CEC Bank nu a oferit prea multe detalii la finalul audierilor in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea CEC Bank. El s-a marginit sa declare ca i-au fost solicitate detalii si date statistice legate de unele imprumuturi ale CEC, lucru confirmat si de alti membri ai Comisiei de ancheta. Reprezentantilor media le-a fost permis accesul timp de 5 minute in debutul fiecarui invitat- Radu Ghetea, Nicolae Cinteza (BNR) si Daniel Chitoiu (Finante). Din cei 11 membri ai Comisiei sunt prezenti 8 membri, cvorumul fiind indeplinit. Pe langa discutiile cu cei trei invitati, membrii Comisiei mai au la dispozitie doua rapoarte, unul trimis de CEC Bank si altul intocmit de Banca Nationala.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Potrivit unor surse apropiate comisiei, Raportul BNR este favorabil CEC Bank, infirmand un posibil abuz in serviciu al functionarilor CEC. Acelasi raport mentioneaza ca imprumutul acordat fiicei presedintelui a avut toate actele in regula si prin urmare, nu va fi sesizat de catre BNR nicio alta institutie pentru cercetari suplimentare.

Comisia de ancheta a solicitat pana miercuri prezentarea unui punct de vedere oficial din partea BNR cu privire la dreptul presedintelui CEC Bank de a furniza informatii suplimentare in acest caz, un punct de vedere similar fiind solicitat si unei autoritati bancare externe, au mai declarat membri ai comisiei.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a amintit inainte de incepere lucrarilor ca documentele cerute initial de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: "Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii".

Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare", a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

"Eu nu pot sa fac recomandari, nu imi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o sa il depun. Senatul poate sa decida mai departe ce va face cu acest raport. Nu stiu ce decizie vor lua colegii mei", a spus Cosmin Nicula.

El a mai aratat ca CEC Bank este subordonata, intr-adevar, Ministerului de Finante, dar "si Ministerul de Finante face parte dintr-un Guvern care vine in fata Parlamentului sa dea, din cand in cand, niste explicatii".

Intrebat despre impactul infiintarii unei noi comisii de ancheta, de data aceasta a celor doua Camere, care sa ancheteze tot creditului luat de fiica presedintelui Traian Basescu, Cosmin Nicula a raspuns: "Nu ma deranjeaza, atat timp cat stim cu totii ca acea comisie speciala la nivelul Parlamentului are cu totul si cu totul alt obiect de activitate".

Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a achizitionat un teren in judetul Calarasi, cu un credit facut la CEC.

Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante.

Membrii Comisiei de buget din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a CEC Bank, au decis, ulterior, sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.

Membrii Comisiei de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a CEC Bank, au inceput audierile, primul invitat fiind presedintele CEC, Radu Ghetea, urmat de directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si de vicepremierul Daniel Chitoiu.

"Calendarul ulterior, in functie de ce vom analiza in cursul zilei de luni, va fi urmatorul: Radu Ghetea - ori de cate ori va fi nevoie pentru comisie, Daniel Chitoiu - ori de cate ori va fi solicitat de catre comisie, membrii Consiliului de Administratie si de acordare a creditelor de la CEC, in zilele de marti si miercuri", a mai spus pentru Agerpres social-democratul.

Concluziile Comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana cel tarziu in data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului