Creditul acordat de CEC a fost cu respectarea normelor interne si ale BNR/ Durata medie a acordarii unui credit la CEC este de 8-9 zile, a declarat seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. El a mai spus ca nu a venit la Comisia de ancheta pentru a da satisfactie unuia sau altuia ci pentru a spune adevarul. In aceasta dimineata am primit Raportul de supraveghere a CEC Bank si din 2011 incoace - perioada de care este interesata comisia- nu am gasit nimic ilegal, a mai spus Cinteza.

Nicolae CintezaFoto: AGERPRES

Potrivit acestuia, CEC Bank a acordat unor persoane fizice 5 credite de peste un milion de euro. El a mai justificat perioada redusa de acordare a unui imprumut de catre banca de Stat prin penuria mare a clientilor. "Pai pe seceta asta de clienti cate credite credeti ca au de analizat?" s-a intrebat retoric seful Supravegherii.

Potrivit unor surse apropiate comisiei, Raportul BNR este favorabil CEC Bank, infirmand un posibil abuz in serviciu al functionarilor CEC. Acelasi raport mentioneaza ca imprumutul acordat fiicei presedintelui a avut toate actele in regula si prin urmare, nu va fi sesizat de catre BNR nicio alta institutie pentru cercetari suplimentare.

Comisia de ancheta a solicitat pana miercuri prezentarea unui punct de vedere oficial din partea BNR cu privire la dreptul presedintelui CEC Bank de a furniza informatii suplimentare in acest caz, un punct de vedere similar fiind solicitat si unei autoritati bancare externe, au mai declarat membri ai comisiei.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a amintit inainte de incepere lucrarilor ca documentele cerute initial de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: "Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii".

Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare", a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.