Radu Gratian Ghetea, seful CEC Bank, a refuzat sa dea detalii ce ar fi dus la incalcarea secretului bancar in fata senatorilor. Ghetea a invocat si reputatia CEC in fata cererilor senatorilor de a le pune la dispozitie informatii privind activitatea bancii. Ghetea a fost audiat luni in cadrul sub-comisiei parlamentare privind creditul acordat de CEC Ioanei Basescu pentru cumpararea a 300 de hectare de teren agricol in Calarasi. In exclusivitate aveti mai jos o parte din dialogul sefului bancherilor cu oficialii comisiei de ancheta. Restul, maine.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Comisia: Veti fi invitat si maine si poimaine, pana cand ne epuizam toate intrebarile!

Radu Ghetea: As dori sa mentionez urmatoarele: Normele de creditare sunt in conformitate cu regulile BNR precum si cu alte hotarari. Avem 280 de norme din care 115 norme referitoare la creditare. Unele sunt destinate persoanelor fizice, altele celor juridice iar altele sunt comune- cum ar fi cele legate de evaluarea garantiilor sau calcului unor indicatori. Deocamdata noi consideram ca nu am incalcat nicio lege. Au devenit publice informatii despre cine face parte din Comitetul de Credit. Eu va pot spune acum cine face parte dar daca vorbim public de Comitetul de Credit ii expunem pe acei oameni si riscam sa ii expunem incercarii de corupere a oamenilor.

Comisia: D-le presedinte, o clipa! Avem puncte de vedere diferite. Cand Dv spuneti ca nu puteti sa expuneti Comitetul de Credit, noi trebuie sa ne bazam pe toate informatiile in Raportul pe care il facem. Nu stiu in ce masura incalcati secretul profesional fata de unei comisii parlamentare. Noi nu am regasit printre destinatarii secretului profesional si comisiile parlamentare. Daca aveti un articol de lege care sa va impiedice…Am vrea sa deblocam aceasta problema…Cine ar trebui sa va spuna Dvs ca nu incalcati nicio lege ca sa ne puteti furniza informatiile pe care sa le solicitam?

Ghetea: In primul rand din partea BNR , care e autoritatea de supraveghere.. Noi nu am luat in calcul o opinie juridica externa ci una din interiorul bancii.

Comisia: O sa avem nevoie de toate informatiile si trebuie sa ne asiguram ca le primim.

Ghetea: Sigur. Eu sunt prima oara in fata unei asemenea Comisii . Totusi, eu am citit ca am fost chemat aici pentru o ancheta avand drept scop si obiective activitatea de conformitate cu normele procedurale. Pentru acest lucru inteleg ca exista o solicitare care priveste si Banca Nationala.

Comisia: Cu alte cuvinte, ceea ce aveti sa ne spuneti, puteti sa spuneti doar Bancii Nationale. Aceasta Comisie nu poate fi tratata chiar…Ceea ce ne prezentati Dv sunt rezultate publice. (…) Eu cred ca putem depasi acest impas. Aceste intrebari pe care le-am pus d-lui Presedinte pot fi reluate si d-lui Cinteza si sunt convins ca maine dl Ghetea va fi invitat din nou la Comisie pentru a lamuri aceste aspecte.

Ghetea: Aici e vorba de reputatia CEC, de reputatia noastra ca bancheri si daca apar in presa informatii despre banca, acestia se vor retrage de la banca. Avem 3,2 milioane de clienti. De cate ori se porneste o ancheta penala, furnizam informatii in masura in care ne permite legea bancara (…)

Comisia: Avem o intrebare foarte scurta (…).Pe noi nu ne intereseaza detalii despre persoane.Nu vrem sa divulgati date personale. Nici CNP-uri nici nume, ci norme bancare. Adica, daca ati incalcat vreo norma bancara?

Ghetea: In scrisoarea Dv nr4 ne cereti numarul de credite aprobate clasificate in functie de destinatie- atat pentru persoane juridice cat si fizice, in ordinea valorii. Pai daca nu va dau CNP-il , nu facem nimic. Va trimit o lista si atat.

Comisia: De fapt, ne intereseaza creditele acordate extre-norme bancare. Daca ne-ati putea exemplifica sau lamuri cum e cu capacitatea Comitetului de credit de a decide sa acorde sau nu un credit. Noi avem informatii din strada ca unii obtin credite mai usor decat altii. Dar nu vrem sa mergem pe aceasta ipoteza. Vrem sa intelegem rationamentul prin cateva exemple.

Radu Ghetea: Dv de fapt va referiti la acele credite care nu sunt „pe raft”. La creditul de raft calculatorul da decizia, desi concluzia se ia intr-un comitet format de 3 persoane. Creditele de raft sunt tot mai greu de accesat. Comitetul de credit sau cel de directie au aici posibilitatea sa „personalizeze”creditul. (…)

N. red. Maine vom publica si interventiile lui Nicolae Cinteza si ale ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu.