"CEC Bank nu a primit in ultimii 3 ani- perioada pentru care ni s-au solicitat date- nicio sanctiune. Nu spun ca nu au existat aspecte de consemnat in rapoartele de supraveghere care ar fi necesitat clarificari. Dar in general masurile au vizat probleme de strategie, de limitare a unor riscuri potentiale. Nu au fost probleme in genul celor intalnite la alte banci, unde am schimbat conducatori chiar pentru credite foarte mari acordate unor persoane fizice. Concluzia la care s-a ajuns in Raportul nostru este ca nu s-au identificat abateri de la normele interne de creditare si de la normele BNR. Daca doriti sa aveti acces la Raport va trebui sa va adresati Consiliului de Administratie care va decide", le-a explicat seful Supravegherii din Banca Nationala, senatorilor din Comisia parlamentara de ancheta a CEC.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Alte declaratii facute in spatele usilor inchise de Cinteza:

  • Ma intrebati daca exista riscul sa nu descoperim vreo greseala intr-o banca. Sigur ca exista. Dar pana la urma tot se afla si se lasa cu concedieri, amenzi samd. Pai un politist care sta intr-o intersectie poate preveni ca pe acolo sa nu treaca un sofer beat la volanul unei masini? Nu are cum!
  • Rolul nostru este sa ne asiguram ca nefacutele (termenul a fostinitial utilizat de un senator din Comisie si preluat de Cinteza- n.n) sa fie scoase in evidenta. Iar daca nefacuta este prea groasa, cel care a facut-o, sa plece acasa!
  • Stiti foarte bine ca supravegherea noastra priveste un ansamblu de indicatori si norme de prudenta pe care noi ii verificam. Verificam nivelul acestora atat cu ajutorul raportarii bancilor comerciale cat si prin inspectii la fata locului. Informarea pe care o aveti se refera la perioada de dupa 2011, iar raspunsul pe care vi l-am comunicat deja este ca in toata aceasta perioada CEC Bank s-a incadrat in indicatorii de prudenta si nu a fost necesara interventii ale BNR pentru a corecta ceva.
  • Intr-un singur caz- din pacate nefavorabil Statului- am obligat CEC sa vanda titluri de stat pentru ca avea un portofoliu foarte mare si intr-o structura in care o variatie mare a dobanzii ar fi dus la reducerea fondurilor proprii peste limita permisa. Nu spun ca n-au fost aspecte de consemnat in rapoartele de supraveghere care ar fi necesitat clarificari. Chiar si in privinta personalizarii unui credit, s-a solicitat bancii sa detalieze printr-o instructiune ce inseamna personalizare. S-a cerut prin ordin al viceguvernatorului si desigur, s-a raspuns acestei solicitari.
  • In general masurile au vizat probleme de strategie, de limitare a unor riscuri potentiale...nu au fost probleme in genul celor intalnite la alte banci, unde am schimbat conducatori chiar pentru credite foarte mari acordate persoanelor fizice. Cu titlu de informare va spun ca CEC Bank nu a primit in aceasta perioada vreo sanctiune.
  • Pe Radu Ghetea il cunosc din 1990, pe cand era seful contabilitatii din Bancorex. Am pus la punct impreuna schema contabila de licitatie valutara. Era singurul om care stia contabilitate bancara asa cum ar fi trebuit s-o stie orice bancher. Trebuia sa porneasca peste doua zile licitatia valutara si schema de inregistrare contabila nu era facuta. Aud fel si fel de lucruri, ca ma vizitez cu el...Nu am fost niciodata acasa la el.
  •  Sunt amic cu Ghetea asa cum sunt amic cu alti 20 de bancheri, dar prietenia se opreste in fata bancii.
  • Controlul a fost finalizat, Raportul a fost depus astazi (luni-n.n) la Registratura Bancii Nationale, s-a intocmit un raspuns adresat ministerului Finantelor care a fost depus la cabinetul Ministrului astazi (luni-n.n.)  la 12,30. Miercuri seara s-a terminat controlul, joi vineri si sambata s-a redactat raportul iar astazi a fost depus la Finante. Concluzia la care s-a ajuns este ca nu s-au identificat abateri de la normele interne de creditare si de la normele BNR.
  • Daca doriti sa aveti acces la Raport va trebui sa va adresati Consiliului de Administratie care va decide.
  • Nu pot sa spun ca exista institutii la care sa nu constatam abateri. Problema este ce risc presupune abaterea respective si daca e cazul ca Banca Nationala sa intervina. La CEC, repet, nu a fost problema decat de a aduce clarificari sau modificari ale strategiei. Nu corectii aduse ca urmare a constatarilor noastre.
  • Legat de greselile pe care tepretic am putea sa nu le observam: Odata si odata tot le descoperim!Daca n-o facem noi, o fac auditorii.
  • Daca ati vazut, am pus un accent foarte mare pe activitatea de restructurare. Ne-am uitat la ce s-a intamplat in SUA, unde auditorii au semnat ok peste tot si dupa putin timp bancile au cazut in genunchi. Si noi am chemat auditorii bancilor noastre si le-am atras serios atentia asupra acestui pericol.
  • Daca credeti ca o sa luam in considerare evaluari de terenuri extravilane la sute de euro un metru patrat, asa cum am gasit la o banca, va inselati! In cazul respectiv am chemat auditorul si i-am spus ca nu ii mai autorizam. Si a inceput sa-si faca treaba.
  • Anul trecut au fost sute de milioane de euro provizioane suplimentare
  • Eu nu pot sa fac public faptul ca am schimbat directorul unei banci. Dar l-am sunat pe  actionarul bancii si i-am spus ca ii dau 30 de zile sa-si schimbe directorul din Romania. Si i-am dat si o amenda de 500.000 de euro. Si omul a venit cu banii, credeti-ma! Lucrurile astea nu le pot face publice. Daca va uitati pe majorarile de capital din raportul pe care il aveti, va spun ca toate au fost facute la solicitarea BNR!
  • Legat de evaluare. Exista in fiecare banca o metodologie pe care fiecare evaluator trebuie s-o respecte. N-o respecta? Face provizioane mai mari si nu-i acceptam colataeralul.
  • In cazuri mai grave am trimis la Parchet dosarul si le-am trimis bancilor o scrisoare in care le-am cerut sa nu mai lucreze cu acei evaluatori.
  • Exista raport de evaluare in cazul respectiv.  (al creditului Ioanei Basescu- n.n). Iar dobanda nu este preferentiala, iertati-ma. Acelasi nivel a mai fost acordat si cu ocazia altor imprumuturi.
  • Verificarile pe care le facem si care sunt prevazute intr-un ordin al viceguvernatorului sunt insotite de recomandari. Daca nu sund aduse la indeplinire, se aplica sanctiuni. Pana acum nu s-a dat nicio sanctiune pe acest motiv.