"Din analizele facute impreuna cu BNR s-a constatat ca din 27 de banci, 19 au sistem dualist, cu un Directorat si un Consiliu de Supraveghere. Si am constatat ca e mai bine ca CEC Bank sa aiba un asemenea sistem de conducere. Incercam ca, alaturi de reprezentanti ai BNR sa impunem acest sistem dualist la CEC. Am solicitat de asemenea un punct de vedere si din partea CEC Bank cu privire la acest lucru- schimbarea modului de administrare. Urmeaza ca prin Ordin de ministru sa modificam acest sistem de conducere. Sa desfacem cele doua functii din banca: cea executiva si cea de control", a declarat ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, la intalnirea cu usile inchise ale Comisiei parlamentare de control a CEC Bank

Daniel ChitoiuFoto: Rompres

Cele mai importante declaratii ale ministrului Finantelor:

  • Obiectivele majore ale Finantelor sunt ca CEC Bank sa asigure creditarea IMM, profesii liberale, agricultura si municipalitati. De asemenea, speram sa transformam Eximbank intr-o banca de dezvoltare si  investitii care sa finanteze marile proiecte de infrastructura.
  • Am avut intalniri cu presedintele CEC, dl Radu Ghetea caruia i-am transmis ca CEC trebuie sa suplineasca celelalte banci din sistem in ceea ce priveste creditarea economiei.
  • De asemenea, i-am spus sa puna un accent foarte mare pe cofinantarea din fondurilor europene
  • Din analizele institutiilor care au atributii legale in  asemenea chestiuni- Curtea de Conturi si BNR, dar si analizand indicatorii raportati lunar de CEC s-a constatat ca banca stagneaza. Si nu numai ca stagneaza, dar in privinta unor indicatori este chiar pe descrestere.
  • Fata de bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de AGA si propus chiar de conducerea executiva a bancii, constatam ca de la luna la luna rata profitului, volumul de creditare, creditele neperformante au evolutii tot mai negative.
  • Dl presedinte cred ca v-a prezentat situatia bancii- ca asa mi-o prezinta si mie de fiecare data cand ma intalnesc cu dansul- ca avand un trend pozitiv, ca banca e pe crestere, ca totul e bine...
  • Dar daca ne uitam pe rapoarte, vedem ca banca nu merge asa cum v-o prezinta dl presedinte Ghetea in tabele si in cifre.
  • Nivelul dobanzilor la creditele pentru investitii si pentru capital de lucru sunt foarte mari. BNR a redus dobanzile, dar CEC nu a redus aceste dobanzi. Cred ca banca trebuia sa o reduca proportional. Dl presedinte v-a prezentat rezultatul brut. Dar pe net, banca e pe pierdere.
  • Nivelul garantiilor e la jumatate fata de creditele acordate. Noi vrem sa impulsionam activitatea bancii si sa punem un consiliu de supraveghere care sa controleze eficient  managementul. De asemenea, cota de piata a bancii a scazut.
  • Banca a vandut in iunie  un portofoliu de neperformante de 250 de milioane dar ma intreb atunci cand acestea fusesera aprobate ce analize s-au facut?
  • De asemenea, banca are cea mai mare retea. Avand o asemenea retea , trebuie sa fie mai activi. Dansii spun ca cererea de credite e slaba, dar nu cred ca asta e motivul.
  • Vrem sa capitalizam banca dar ne trebuie si un management proactiv
  • In vara acestui an dl Ghetea a venit bineinteles  cu o strategie veche, din 2011 de cand a fost reinnoit mandatul dansului la CEC. I-am prezentat care sunt obiectivele noastre pe urmatorii 4 ani. Au fost preluate ulterior in strategia CEC aceste obiective...