Avem cea mai mare pondere a companiilor care prefera insolventa (calculat ca numar de insolvente in total companii) din tarile din jur. Si nu doar ca e cea mai mare, ci e de 10 ori mai ridicata decat in alte state. In plus, numarul companiilor care reusesc sa faca profit nu depaseste 4 firme din 10 in cazul IMM. La companiile mari drept este ca situatia sta mai bine. Si, asa cum spuneam acum cateva zile, intrebate care e cea mai mare problema cu care se confrunta, companiile nu mentioneaza greutatea finantarii cat gradul ridicat de fiscalitate din Romania. Sa dam si niste cifre.

In graficul de mai sus avem situatia companiilor din Romania ( IMM si companii mari), iar coloana caramizie indica numarul celor cu profit. De asemenea, cu verde este trecut procentul celor cu profit in total companii active. Am trecut pe orizontala si Guvernele care s-au perindat, chiar daca un important factor disturbator a fost criza. Cu alte cuvinte, daca actualul premer conducea Guvernul in 2005, nu stim daca am fi avut firme pe profit mai multe sau mai putine decat premierul acelei vremi.

Defalcat, pe IMM-uri avem situatia urmatoare:

Cifrele au ca sursa o prezentare facuta joi la Banca Nationala de catre Ionut Dumitru, ecoomistul sef al Raiffeisen si seful Consiliului Fiscal.

Dintre aceste IMM-uri, circa 13-15% au contractate credite bancare, restul finantandu-se cu banii actionarilor/asociatilor. Cand vine vorba de finantari bancare, comisioanele bancilor si nivelul garantiilor reprezinta principalele obstacole. Desigur, aceasta problema trebuie privita si din perspectiva bancilor. Daca o firma vrea un credit si nu are avansul necesar, costul riscului bancii creste si solicita garantii suplimentare.

"Din 2005 incoace niciodata nu am avut mai mult de 50% de companii mici care sa fi declarat profit-nici in criza nici in boom. Cred ca asta spune multe. De pilda ca o parte dintre aceste IMM au fost vehicule de optimizare fiscala", explica Dumitru.

Drept e ca una din 3 companii de tip IMM care face profit are contractate credite bancare, situatie identica si in cazul a 7 din 10 firme mari

Numarul insolventelor de la noi este de departe cea mai mare din Europa de Est. Este evident ca in Romania se face abuz de insolventa pentru a scapa de datorii, mai spune economistul sef al Raiffeisen Bank.

Mai sus aveti situatia insolventelor in Europa de Est. Orice comentariu e de prisos.

Daca ne uitam pe firmele mari, situatia sta asa:

In final, un grafic pe care poate l-ati mai vazut in analiza de acum cateva zile, si care a fost prezentat celor de la FMI.

In rest, ramane cum am stabilit.