Nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii sunt principalele probleme cu care se confrunta firmele, potrivit unui sondaj realizat de Directia de Stabilitate Financiara din BNR, a declarat, miercuri, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei. El a reluat rezultatele unei analize prezentate de Hotnews.ro care cita un sondaj prezentat de BNR celor de la Fondul Monetar International.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

"O sa vin cu niste informatii dintr-un sondaj recent facut de Directia de Stabilitate Financiara din BNR, care a intrebat un esantion reprezentativ de firme care sunt cele mai presante probleme ale companiilor in perioada aprilie - septembrie 2013. Si surpriza, accesul la finantare nu figureaza printre primele trei probleme mentionate. Primele trei probleme sunt nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii. Despre accesul dificil la finantare au vorbit doar 20% dintre respondenti, a spus Valentin Lazea, citat de Agerpres, in cadrul conferintei Lectii invatate in 5 ani de criza"" organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Acesta a precizat ca la intrebarea de unde se finanteaza firmele daca nu din finantare bancara, raspunsurile acestora arata ca finantarea vine din reinvestirea profitului, vanzarea de active din patrimoniul firmei, credite de la actionari sau majorari de capital si credit comercial.