Isarescu: Popularitatea monedei unice a pierdut teren/ Avantajele adoptarii euro au devenit mai putin evidente, iar costurile mai vizibile
Seful bancii centrale spune ca proiectul uniunii monetare va rezista si ca acesta va fi intarit tocmai de provocarile prin care trece. El l-a citat pe unul dintre artizanii proiectului continental, francezul Jean Monnet, care spunea ca Europa unita va rezulta din crize si crizele ne vor arata cum trebuie sa arate Europa. Diversitatea de limbi si cultura a tarilor din UE nu este o pacoste, ci, dimpotriva, constituie marea bogatie a proiectului, chiar daca presupune si provocari mai ales pentru consolidarea unei economii unice. Uniunea monetara este parte a acestui proiect si va rezista deopotriva. "Nu pot sa cred ca Europa poate sa coexiste fara moneda unica", a afirmat Isarescu.
Acesta isi aminteste ca in anii '70-'80 se spunea ca proiectul blocului economic socialist, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), era considerat a fi coerent, planificat si stabil, dar a disparut dintr-o data. Prin contrast, despre Uniunea Europeana se spune de mult timp ca este in criza, dar din criza in criza a ajuns la 28 de tari. "Este o criza a cresterii", a conchis guvernatorul BNR.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Eu înțeleg ce e aia formare la locul de muncă și că, comparat cu alți funcționari ai statutului, Isărescu e parfum, dar mă așteptam la mai mult. Cînd se vede clar că România nu prea face față, vine și viteazul de după război...
A pus si Isarescu "botul" la sprijinirea PENALIROR din USL, de are nevoie anul viitor sa ramana guvernatorul Banci Nationale.
Aceasta ar putea insemna formarea unei uniuni monetare sau, daca se prefera solutia mai indrazneata, chiar unirea celor doua natiuni, cel putin sub forma unui parteneriat de genul Uniunii Europene.
SUA aduce pe masa capitalul, forta de munca, armata si tehnologia, in timp ce Canada are vaste rezerve si resurse inca neexploatate.
In octombrie, FMI prevedea ca, pana in 2018, economia Chinei o va depasi pe cea a Statelor Unite si ca cele ale tarilor asiatice, in general, vor sta mai bine decat cele ale SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Italia, Franta si Rusia la un loc.
Daca StateleUnite si Canada si-ar uni fortele, lucrurile ar fi cu totul altfel. Uniunea ar avea o importanta mai mare decat cea a UE. In plus, noua superputere ar conduce lumea la nivel de energie, minerale, apa, pamant arabil si tehnologie, toate acestea fiind sub protectia militara a SUA, a carei forta si marime nu sunt de neglijat.
In aceasta perspectiva, puteti sa-mi spuneti, boieri dumneavoastra, care tara europeana se va "conexa" la noua Uniune Americana?!
Euro este mai putin avantajos Statului , care ar trebui sa se targuiasca cu politicienii europeni atunci cand vor sa impozite ascuns cetatenii-prin inflatie.
Europenii sunt si ei mari tiparitori,recesiunea actuala este cauzata de banii tipariti si utilizati de guverne prin banci(plus creditul cu buletinul).Deficitele bugetare ale statelor de 5%,10% sunt nenaturale,ele sunt acoperite de cineva.Acest mecanism este global,a inceput din Primul Razboi Mondial(cand au renuntat la aur) si prin hiperinflatie statul a utilizat toate resursele natiunilor.
In Marea Britanie intre 1700 si 1914 preturile au stagnat,iar tara a devenit cea mai puternica si bogata din lume.(etalon aur)
Acum daca-ti pui la saltea 1000lei in 30 de ani cu o inflatie de 2% ei vor valora 400lei.
Solutia este aurul si argintul (sau orice metal) . Noi utilizam banii pentru schimburi de marfuri ,utilizand ca bani un bun cu "valoare" constanta face aproape imposibil de manipularea de catre hoti(mici sau mari).