Schimbarea de atitudine este evidenta. De la "Trebuie sa adoptam euro, ne-am asumat acest fapt si e o chestiune de timp!"pana la noua pozitie a Guvernatorului potrivit careia costurile euro sunt mai vizibile decat avantajele, drumul pare evident. Isarescu continua sa creada in aderarea Romaniei la zona euro, dar nuanteaza. "Trebuie sa reflectam mai atent", a marturisit el intr-un cadru formal. "Amanarea momentului trecerii la moneda unica pare justificata", a reamintit miercuri Isarescu. Vezi in atasament prezentarea de miercuri a Guvernatorului

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Seful bancii centrale spune ca proiectul uniunii monetare va rezista si ca acesta va fi intarit tocmai de provocarile prin care trece. El l-a citat pe unul dintre artizanii proiectului continental, francezul Jean Monnet, care spunea ca Europa unita va rezulta din crize si crizele ne vor arata cum trebuie sa arate Europa. Diversitatea de limbi si cultura a tarilor din UE nu este o pacoste, ci, dimpotriva, constituie marea bogatie a proiectului, chiar daca presupune si provocari mai ales pentru consolidarea unei economii unice. Uniunea monetara este parte a acestui proiect si va rezista deopotriva. "Nu pot sa cred ca Europa poate sa coexiste fara moneda unica", a afirmat Isarescu.

Acesta isi aminteste ca in anii '70-'80 se spunea ca proiectul blocului economic socialist, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), era considerat a fi coerent, planificat si stabil, dar a disparut dintr-o data. Prin contrast, despre Uniunea Europeana se spune de mult timp ca este in criza, dar din criza in criza a ajuns la 28 de tari. "Este o criza a cresterii", a conchis guvernatorul BNR.