Premierul Victor Ponta considera ca aderarea Romaniei la zona euro ar trebui sa aiba loc in 2018, atunci cand Romania va sarbatori 100 de ani de la marea unire.

"Trebuie sa legam obiectivele simbolice de date simbolice. Am vorbit cu guvernatorul BNR despre un calendar realist pentru intrarea in zona euro. Cred ca daca legam momentele simbolice de date simbolice avem sanse foarte mari. Cred, in mod sigur, ca trebuie sa faca parte din marele proiect care aniversaza 100 de ani de Romania, cred ca 2018 este o data rezonabila", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul dezbaterii "Romania investitiilor-Romania Dezvoltarii" de la BNR.

Acesta a mai spus ca "la 1 iulie 2019, cand Romania va detine presedintia UE, strainii sa vina cu euro, nu cu lei". "Sunt date simbolice pe care le putem stabili ca repere simbolice", a adaugat premierul.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca popularitatea monedei unice a pierdut teren, iar avantajele adoptarii euro au devenit mai putin evidente. Schimbarea de atitudine este evidenta. De la "Trebuie sa adoptam euro, ne-am asumat acest fapt si e o chestiune de timp!"pana la noua pozitie a Guvernatorului potrivit careia costurile euro sunt mai vizibile decat avantajele, drumul pare evident. Isarescu continua sa creada in aderarea Romaniei la zona euro, dar nuanteaza. "Trebuie sa reflectam mai atent", a marturisit el intr-un cadru formal. "Amanarea momentului trecerii la moneda unica pare justificata", a reamintit miercuri Isarescu.