In curand, anul 2013 se incheie. Institutiile trag linie, se uita la ce au facut bine si unde s-a gresit. HotNews intentioneaza ca in perioada care a mai ramas din acest an sa-i aduca la rampa executivii din sistemul bancar local dar si din Finante si din mediul de afaceri, incercand sa deslusim cum au vazut domniile lor 2013 si ce asteptari au pentru 2014. Au fost pana acum intervievati Laszlo Diosi (OPT Bank), Benoit Catel (Volksbank), Manfred Rauchwerger(Leumi) si Johan Gabriels (Banca Carpatica), continuam cu CEO-ul Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Catalin Parvu, CEO Piraeus BankFoto: Hotnews

Rep: Care ar putea fi afacerile in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2014? Cum vedeti anul viitor din punct de vedere al evolutiei economiei?

Catalin Parvu: Creditarea pentru persoanele fizice va fi mai dinamica pe segmentul imprumuturilor ipotecare si al refinantarilor, insa nu trebuie sa pierdem din vedere problemele pe care clientii persoane fizice le au datorita gradului de indatorare ridicat si nici faptul ca trebuie sa respectam normele in vigoare.

  • Cel mai evident efect al discutiilor pe marginea clauzelor abuzive este lipsa de incredere a clientilor in banci

In ceea ce priveste finantarea persoanelor juridice, o atentie speciala vor primi agricultura si domeniile conexe precum si acele segmente care aduc valoare adaugata economiei si ma refer aici la industrie, domeniile care produc, companiile care au trecut cu bine prin criza si care au potential de dezvoltare, companii pe care noi le sustinem.

Referitor la evolutia economica din 2014, sunt pozitiv, sperand intr-o imbunatatire a climatului general.

Rep: Cum si in ce masura a afectat povestea "clauzelor abuzive" imaginea sectorului bancar si a bancii Dumneavoastra? Care ar putea fi solutia optima pentru imbunatatirea imaginii sistemului bancar?

Catalin Parvu: Cel mai evident efect al discutiilor pe marginea clauzelor abuzive este lipsa de incredere a clientilor in banci.

  • Imi amintesc de clienti care depuneau reclamatii prin care solicitau legarea dobanzilor la indici obiectivi de referinta, desi produsele de creditare pe care ei le contactasera indeplineau deja acest criteriu

Modul in care aceste discutii au fost purtate in spatiul public a dus la situatii nedorite; imi amintesc de clienti care depuneau reclamatii prin care solicitau legarea dobanzilor la indici obiectivi de referinta, desi produsele de creditare pe care ei le contactasera indeplineau deja acest criteriu.

Un alt element "agravant” este caracterul “peren” al acestui subiect, pentru care nu a fost gasita inca cea mai buna solutie.

Cred ca solutia sta in implementarea ideii de parteneriat intre banci si clientii lor, idee adoptata la nivel de comunicare de aprope toti jucatorii de pe piata, insa fara prea mult succes adoptata in relatia reala dintre cele doua “entitati”.

  • Provocarile anului 2014 in banking: gasirea de noi directii de creditare sustenabile, insolventele, managementul adecvat al neperformantelor

Rep:Care considerati ca sunt principalele 3 provocari ale bankingului in 2014?

Catalin Parvu: Identificarea unor noi directii de creditare sustenabile, fenomenul insolventei, managementul adecvat al creditelor neperformante.

Rep: De ce credeti ca bancile au o imagine mai putin buna in ultima perioada? E vina clientilor, a sistemului bancar, a reglementatorilor?

Catalin Parvu: O sa va dau un raspuns foarte sincer: probabil ca intr-o anumita masura meritam aceasta imagine. Pe de alta parte, emit ipoteza ca imaginea de “om negru” purtata de sistemul bancar este una generala, internationala, virala. Cand faci parte dintr-o categorie care a generat probleme economice si sociale intr-o parte a lumii, nu poti scapa de transferul asociatorilor negativi, indiferent de piata pe care activezi.

Nu trebuie sa uitam insa ca in ciuda imaginii negative, pe de-o parte bancile sustin persoane fizice si juridice eligibile care au nevoie de finantare si pe de alta parte, sistemul bancar resimte si el efectele crizei, iar bancile si actionarii acestora au utilizat sume mari de bani pentru a-si pastra echilibrul.

Rep: Cum a fost 2013 pentru banca Dv si pentru sistemul bancar local? Ce asteptari exista pentru 2014 in termeni de creditare, profitabilitate, NPL, costuri ....

Catalin Parvu, CEO Piraeus Bank Romania: In primele 9 luni ale anului am avut o evolutie pozitiva, astfel ca suntem una dintre bancile care au raportat profit in Romania. Indicatorii nostri financiari indica un parcurs bun al bancii. La sfarsitul lunii septembrie 2013, banca a inregistrat un profit inainte de impozitare de 3,64 milioane EUR, marcand un rezultat pozitiv fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La sfarsitul lunii septembrie 2013, depozitele bancii au realizat o crestere de 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 955 mil eur, in timp ce rata de solvabilitate se afla la un nivel de 16.6%, superior mediei sistemului bancar romanesc.

Activele bancii au inregistrat o crestere de 2% fata de septembrie 2012, ajungand la 1,813 miliarde EUR. Volumul total al creditelor a cunoscut in aceeasi perioada un avans de 1%, pana la aproximativ 1,357 miliarde EUR.

  • Volumul creditelor neperformante va continua sa avanseze usor

Tot pe plan local am dus la bun sfarsit integrarea a 93% din activele ATE Bank Romania, o operatiune solicitanta, care a presupus dezvoltarea si implementarea de noi procese, realizata in cea mai mare parte cu resurse interne, cu oameni profesionisti, creativi si dedicati.

La nivel de Grup, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, cu efecte pozitive asupra business-ului din Romania, a fost majorarea capitalului Piraeus Bank Group cu 8,429 miliarde de euro.

Ca urmare a acestei operatiuni, banca mama dispune de un capital de 9.7 miliarde de euro, suma ce o plaseaza pe locul 30 in ierarhia celor mai bine capitalizate banci din Uniunea Europeana.

Piraeus Bank Group a devenit cea mai mare banca sistemica din Grecia, pastrandu-si caracterul privat.

Cred ca 2014 va aduce imbunatatiri modeste pentru sistemul bancar romanesc, care va evolua cel mai probabil intr-un ritm similar cu 2013. Ne vom confrunta de asemenea cu prudenta clientilor nostri, cu lipsa de incredere generalizata, problema care inca necesita actiuni atat din partea bancilor, cat si a clientilor.

Revenind la Piraeus Bank Romania, ne asteptam la o evolutie lenta a creditarii, fara cresteri spectaculoase. Sustinem activitatea de creditare, insa cred ca datorita rambursarilor importante pe care un portofoliul semnificativ le are, ritmul de crestere a volumului de credite nu va fi spectaculos. Estimez ca volumul creditelor neperformante va continua sa avanseze usor. Cu toate acestea, apreciem ca vom incheia pe profit 2014 daca ramanem in conditii de piata normale, precum cele care au caracterizat 2013.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism în 2014?

Catalin Parvu: Asa cum am mai spus, agricultura este un segment cu potential, insa as mai adauga pe lista scurta a domeniilor catre care ne vom uita cu interes serviciile medicale, industriile amimentara si prelucratoare, IT sau transportul.

  •  In 2014 ne vom concentra pe dezvoltarea si utilizarea serviciilor moderne de “banca la distanta”

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2013 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2014?

Catalin Parvu: Strategia noastra de eficientizare a businessului si de reducere a costurilor a fost implementata inca de la debutul crizei. Astfel Piraeus Bank Romania s-a adaptat continuu, a avut in vedere permanent eficientizarea activitatii sale, atat la nivel central cat si in reteaua sa de unitati. Datorita acestui proces de analiza si recalibrare, in cei 4 ani de criza reteaua bancii a fost reconfigurata la 140 de unitati si cheltuielile administrative au scazut. 2013 nu a adus masuri specifice in acest sens, exceptia fiind integrarea ATE Bank, de la care, conform deciziilor AGA, am preluat 2 unitati.

Rep: Veti lansa in 2014 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

Catalin Parvu: Ca in fiecare an, vom lansa produse noi sau le vom dezvolta pe cele deja existente, in masura in care ele sunt justificate de piata romaneasca. Crearea de produse noi si angajarea costurilor aferente trebuie sa aiba loc cu discernamant, tinand cont de apetitul clientilor.

Cu siguranta ca in 2014 ne vom concentra pe dezvoltarea si utilizarea serviciilor moderne de “banca la distanta”.

Rep: Considerati ca 2014 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

Catalin Parvu: Intentii de vanzare au fost deja anuntate. Ramane de vazut in ce masura ele se vor concretiza in 2014, insa cred ca debutul acestor actiuni de consolidare este doar o chestiune de timp si de identificarea investitorilor interesati de institutii bancare.