Marile mize lipsa ale rafuielii Presedinte- Premier, sau ce mi-ar fi placut sa aud de fapt de la ei. Plus doua recomandari din perspectiva demografica

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 13 decembrie 2013, 15:28 Economie | Finanţe & Bănci


Scena politica e din nou confiscata de mari scandaluri care fac victime colaterale dificil de evitat. Una dintre ele e insasi economia. Mi-ar fi placut ca galceava celor doi inalti demnitari sa se faca pe proiecte economice. Mi-ar fi placut ca galceava lor sa fie pe cum sa generam locuri de munca, cum sa atragem investitii productive sau sa crestem mai aproape de potentialul de crestere. Asistam insa la a-nu-stiu-cata cearta contraproductiva.  Si sa ma explic de ce. Potrivit unei cercetari din aceasta luna a Institutului National de Statistica, scade dramatic numarul si ponderea populatiei tinere, creste dramatic numarul si ponderea populatiei varstnice, diminuandu-se populatia aflata in varsta de munca. Perspectivele sunt mai mult decat pesimiste, dar micile reguseli ale celor doua palate nu par a atinge acest subiect, desi bugetul de Stat- atat de disputat astazi- depinde radical de cum va arataRomania in anii care vin. Si va arata rau.

Mai sus aveti piramida pe ani si sexe a varstelor, la ultimele 3 recensaminte. Uitati-va la intensitatea cu care s-au "subtiat"  unele segmente de varste si veti avea o prima imagine a ceea ce ne asteapta. Datele sunt din studiul INS, Populatia Romaniei la orizontul anului 2060 (vezi atasament)
Mai jos, aveti aceeasi piramida la orizontului anului 2030.
Ce spune in esenta lucrarea Statisticii:


In octombrie 2011 populatia stabila inregistrata la recensamant a fost de 20,12 milioane locuitori.
 • Se anticipeaza ca numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).
 • Diferenta pe sexe se va diminua. Desi numeric vor fi in continua scadere, in 2060 femeile vor reprezenta 51,5% (varianta constanta cu migratie externa) si respectiv 52,2% (varianta constanta fara migratie externa) din populatia tarii, in crestere fata de ponderea care a fost inregistrata in 2011 (51,4%).
 • Pentru ambele sexe, scaderea cea mai semnificativa se va inregistra la grupele de varsta 30-44 ani. • Cu  o natalitate si fertilitate scazute, dar si datorita inaintarii in varsta a generatiilor, diferite ca marime, structura pe grupe mari de varsta a populatiei va continua sa se modifice, in sensul reducerii numarului si ponderii tinerilor si al cresterii numarului si ponderii populatiei adulte si varstnice.

 • Populatia tanara (0-14 ani). Generatia anului 2011 este a 22-a generatie (nascuta dupa 1989) intrata in populatia tarii dupa declansarea scaderii natalitatii. Incepand cu anul 2006, generatiile scazute din punct de vedere numeric, nascute dupa 1989, au inceput sa intre in segmentul fertil al populatiei. In aceste conditii (mentinerea scazuta atat a segmentului fertil al populatiei cat si al fertilitatii, sub nivelul de inlocuire a generatiilor) populatia tanara va cunoaste o scadere semnificativa in perioada 2011-2060, de aproape 1,6 milioane persoane in varianta cu migratie si de 1,5 milioane persoane in varianta fara migratie. Corespunzator si ponderea tinerilor in totalul populatiei se va diminua de la 15,9% (2011) la 12,1%-12,5%. Numarul baietilor va continua sa fie mai mare decat al fetelor, procentul lor in totalul populatiei tinere se va mentine, la fel ca in 2011, la 51,4%.

 • Populatia adulta (15-64 ani). Populatia adulta cunoaste o usoara scadere numerica pana in 2060 cu aproape 5,8 milioane persoane in varianta cu migratie si cu 5,6 milioane persoane in varianta fara migratie. Aceasta se datoreaza, in principal, intrarii in grupele de varsta ale populatiei adulte, a generatiilor relativ numeroase nascute pe parcursul ultimilor ani ai politicii nataliste si apoi, intre 2010 si 2020 a generatiilor mai reduse numeric ale anilor '90, caracterizate de o fertilitate scazuta sub pragul de 2,1 copii la o femeie.
 • In anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.
 • Populatia varstnica (65 ani si peste) Populatia varstnica a crescut continuu din anul 2002, atat numeric cat si procentual, de la 14,1% in 2002, la 16,1% in 2011. In viitor procesul de imbatranire demografica va continua, insa cu intensitati diferite. Pentru populatia in varsta de 65 ani si peste este anticipata o crestere numerica continua.
  Astfel, numarul populatiei varstnice va creste de la 3,2 milioane persoane, in anul 2011, la aproape 3,6 milioane persoane in ambele variante, in anul 2030, apoi populatia varstnica va cunoaste o diminuare in anul 2060, inregistrandu-se 3,5 milioane persoane.
 • Va creste intr-un ritm foarte intens populatia de peste 80 ani, ponderea ei in totalul populatiei varstnice, ajungand la 5,0%, in 2030 si in 2060 la aproape 8,0% (fata de 3,6% in 2011).

 • Fenomenul de imbatranire demografica a populatiei va continua, accentuandu-se in timp. Ponderea populatiei varstnice in total populatie va creste in perioada 2011-2060 de la 16,1% la peste 26,0%, iar ponderea tinerilor se va reduce de la 15,9% la peste 12,0%, ceea ce va duce la accentuarea gradului de imbatranire demografica a populatiei Romaniei.

Premisele scenariilor

 • Cu toate ca numarul avorturilor a scazut continuu in ultimii ani, acestea se mentin inca la un nivel foarte ridicat. Anul 1998 marcheaza inceputul scaderii mai semnificative a numarului intreruperilor de sarcina, in 2011 la 100 nascuti-vii revenind 53 intreruperi de sarcina (comparativ cu 315 in anul 1990).

 • La fel ca si in anii precedenti, fertilitatea feminina la grupa de varsta 20-24 ani (grupa de varsta cu cea mai ridicata fertilitate pana in 1996) a fost in scadere, iar la grupele 25-29 ani si 30-34 ani in usoara crestere. De altfel, femeile din grupele de varsta 30-39 ani au contribuit intr-o masura mai mare la cresterea natalitatii fata de anii anteriori.
 • Continuarea tendintei de amanare a nasterii copilului, corelata cu diminuarea treptata a populatiei feminine fertile, prin intrarea generatiilor scazute numeric nascute dupa 1989, vor face ca numarul copiilor sa nu poata creste spectaculos in viitor. Schimbarile structurale ale fertilitatii, incepute la mijlocul anilor 1990, sunt inca in plina desfasurare si experienta tarilor dezvoltate arata ca acest proces nu se va termina curand.

 • Datorita fluctuatiilor inregistrate de natalitate si a schimbarii in structura pe varste a populatiei, numarul de decese, in special la varstele inaintate, urmeaza sa creasca pana in jurul anului 2020, datorita intrarii in grupele de varsta de 60 ani si peste a generatiilor mari, din perioada 1945-1955. Apoi decesele vor fi in scadere, datorita intrarii in aceste grupe de varsta a generatiilor 1956-1966. In schimb, dupa anul 2025, cand generatiile "decreteilor" nascute dupa 1966 vor intra in grupa varstnicilor, mortalitatea generala va creste din nou.
Recomandari:

Premierului: Lasati deoparte faptul ca nu va intelegeti cu Presedintele. Dragoste cu de-a sila nu se poate. Incercati sa priviti problema demografica a Romaniei cu toata seriozitatea si sa incurajati natalitatea prin politici sociale si fiscale. Organizati un grup de lucru format din cercetatori, academicieni, finantisti, statisticieni si dovediti ca sunteti deasupra vremurilor.

Presedintelui: Lasati aparitiile tv pe seama consilierilor si, chiar daca nu aveti parghii in mod direct, incercati sa construiti un proiect economic viabil si durabil. NU va pierdeti in dispute contraproductive, nu va lansati la atacuri impotriva altor demnitari, acesta e rolul Opozitiei. Nu l-am vazut pe presedintele Italiei sau Germaniei sa iasa public cu pofta pe care o au altii. Situatia economica e dificila si va fi si mai dificila in viitor. Mai ales atunci cand lipsesc lideri cu idei inteligente.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3363 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Emigrare (Vineri, 13 decembrie 2013, 15:38)

  emil bobu [utilizator]

  In 2060 nu vor mai ramane decat politrucii si cei prea batrani sa mai plece, iar atunci USL-ul va avea intr-adevar 100% din voturi. Oamenii capabili for emigra in SUA, Canada etc.
  • +5 (5 voturi)    
   exagerezi (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:04)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   dar totusi cred ca USL-ul va imbunatatii tacticile de vot si vor avea cel putin 140% din voturile tuturor romanilor care traiesc sau au trait in spatiul Romaniei incepand de la Sf. Andrei incoace.
   • +2 (2 voturi)    
    Daca se pastreaza ritmul ultimilor 5 ani (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:45)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    nu e exagerat; nu dureaza mult pana or sa ramana in tara doar politicieni de rit stalinist si votacii lor aka needucatul asistat, cu botul in blidul electoral si ochii lipiti pe L3.
 • +4 (6 voturi)    
  in regula (Vineri, 13 decembrie 2013, 15:51)

  amanda13 [utilizator]

  sunt convinsa ca rata natalitatii celor aflati in diaspora este foarte diferita. Insa atata vreme cat lucrurile in Romania merg din rau in mai rau, nu ne ramane decat sa ne felicitam ca am emigrat. N-au decat sa stea in Romania politrucii si cei 70% care i-au votat.
 • +13 (13 voturi)    
  ... (Vineri, 13 decembrie 2013, 15:53)

  o_oarecare [utilizator]

  Nu este treaba presedintelui sa faca politici economice , dl-e autor. E treaba guvernului. Ei vin cu programe de guvernare, proiectii si politici. Luati-va de Ponta , care a auzit de PIB in 2010, ca pana atunci, ca sef al corpului de control al primului ministru a numarat containere sau ouale lui Nastase, probabil. Foarte bine ca trageti semnale de alarma, dar trageti-le sa auda cei care trebuie.
  • +4 (4 voturi)    
   corect (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:11)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui o_oarecare

   altfel e o carcoteala de vineri asa de dupa amiaza..
  • -2 (2 voturi)    
   Nu era (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:55)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui o_oarecare

   treaba presedintelui nici sa se pronunte despre "tara de mamicute si bebelusi", dar asta nu l-a impiedicat sa o faca. Personalitate cu viziune, nu alta...
 • +10 (10 voturi)    
  cearta contraproductiva (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:04)

  mihaica [utilizator]

  e o cearta contraproductiva ca presedintele sa se opuna modificarilor la codul penal? era mai bine sa nu se certe, si implicit sa le accepte? era mai bine pentru economie?
  • +3 (3 voturi)    
   Bravo! (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:35)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mihaica

   Nu se poate asa ceva - si culmea parerea scrisa vine de la o persoana care nu scrie de ieri despre mediul de afaceri!

   Ma declar total surprins de pozitia lui DP!
 • +6 (6 voturi)    
  Statistica, bat-o vina... (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:38)

  czr [utilizator]

  In ceea ce priveste situatia statistica a INS, nu cred ca va poate contrazice cineva..
  (Desi eu cand aud de INS, imi fuge gandul la cel tinut cu capul in frigider si cu picioarele in cuptor.. Pe medie, iese bine..)

  In ceea ce priveste recomandarile pentru presedinte, eu am doua nelamuriri:

  1. In afara de presedinte, dv mai vedeti vre-o opozitie in parlament?
  (si estimat ca ordin de marime, credeti ca e peste un procent ?)

  2. Clasa politica din Italia sau Germania, poate fi comparata cu cea autohtona?
  (si estimat ca ordin de marime, credeti ca e peste un procent ?)

  PS
  Poate propuneti INS o statistica si pe aceste teme.

  Cu stima.
  • 0 (0 voturi)    
   Cu siguranta (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:57)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui czr

   clasa politica din Italia poate fi comparata cu cea din Romania, doar ca ei au mai avansat un pic, insa ai nostri au invatat retete de la ai lor.
 • +7 (7 voturi)    
  pai...in atentia autorului, (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:57)

  gab0iu [utilizator]

  este laudabil efortul domniei voastre de a aduna si pune cap la cap atatea date...din pacate insa, dati dovata de o intelegere defectuoasa a legaturii dintre mediul economic si cel legislativ....cum vede domnia voastra posibila o dezvoltare economica intr-un cadru legislativ in care hotia la nivel inalt este incurajata, asta ca nu fac referire si la guvernarea prin ordonante de urgenta, instabilibitatea si lipsa de predictabilitate legislatiei pentru agentii economici,etc...caci asta este defapt miza rafuielii la care faceti referire in titlu...
  cand astea se vor rezolva, si cred cu tarie ca va adresati persoanei nepotrivite, se va rezolva si cu demografia...
  PS. ca sa nu fiu inteles gresit, presedintele n-are nicio treaba cu politicile economice...absolut niciuna...
 • +1 (1 vot)    
  Prognoze suprarealiste (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:13)

  clawkolos [utilizator]

  Imediat dupa anul 2000, au fost emise mai multe prognoze demografice care indicau o scadere cu 3 milioane pana in 2010. Nu s-a intamplat asa, iar faptul ca scaderea demografica reala este de doar 400 de mii in 10 ani (restul de 1,1 milioane este emigratie) arata ca s-a lucrat si se lucreaza cu ipoteze eronate. Va indic doua alternative: 1) Fenomenul emigratiei va scadea puternic in urmatorii ani si va fi partial compensate de imigratie. 2) Prelungirea duratei de viata nu are ca efect doar imbatranirea, ci si procreerea la varste mai inaintate (si o copilarie mai lunga). Pun pariu (si o sa doiscutam in 2020) ca populatia Romaniei se va stabiliza pe la 18 milioane, dupa care va relua o crestere moderata - asta fara sa luam in calcul reunificarea.
 • +1 (1 vot)    
  imi pare rau... (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:34)

  ..13 [utilizator]

  dar decat multi si prosti mai bine mai putini si mai buni - adica in traducere libera sfatul Dvs. pentru Presedinte nu pot sa il consider nimerit pentru simplul motiv ca astia de acum reprezentati de USL ne mananca de vii.

  Nu ma intereseaza sa fiu o cifra in statistica daca mie nu imi merge bine si, repet, cred ca se vede limpede ca cu USL nu are cum sa iti mearga bine daca vrei sa traiesti cinsitit si sa muncesti corect!

  Asadar vreau sa fiu o cifra care inseamna si pentru mine si pentru statistica ceva - adica sa traiesc normal intr-o tara normala.

  Nu se poate - atunci la revedere!

  Adica mai bine luptator si cu matul mai gol decat linistit si belit la creier de USL>

  Evident fiecare are dreptul la o opinie!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by