In trimestrul al treilea din acest an, numarul mediu de pensionari a fost de 5,4 milioane de persoane, in scadere cu 68.000 de pensionari fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 12.000 persoane fata de trimestrul al doilea din 2013, a comunicat luni dimineata Statistica. Potrivit comunicatului INS, pensia medie lunara a fost in trimestrul III 2013 de 808 lei, mai mare cu 4,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,1% fata de trimestrul II 2013. Potrivit unei lucrari obtinute de Hotnews.ro de la Institutul National de Statistica, numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu circa 7 milioane persoane.

  • Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 812 lei in trimestrul III 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, diferenta dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (650 lei in judetul Giurgiu fata de 1026 lei in Municipiul Bucuresti).
  • Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
  • Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii "anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,1%.
  • Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2013, a fost de 539.000  persoane, din care: 389.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat si alte 149.700 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori.

Potrivit unei lucrari obtinute de Hotnews.ro de la Institutul National de Statistica, numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).

  • In anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.
  • Populatia varstnica (65 ani si peste) Populatia varstnica a crescut continuu din anul 2002, atat numeric cat si procentual, de la 14,1% in 2002, la 16,1% in 2011. In viitor procesul de imbatranire demografica va continua, insa cu intensitati diferite. Pentru populatia in varsta de 65 ani si peste este anticipata o crestere numerica continua.

Cateva precizari mai degraba de metodologie:

1. Colectarea datelor se realizeaza prin rapoarte statistice completate de personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii

2. Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege).

Pe categorii, pensiile se clasifica astfel: pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas, ajutor social tip pensie, pensii IOVR.

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de Legea nr. 263/2010.

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010.

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza unor afectiuni specificate de legislatia in vigoare.

Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

a) pana la varsta de 16 ani;

b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Pensiile IOVR se acorda invalizilor si accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti in razboi, precum si urmasilor fostilor pensionari invalizi si accidentati de razboi si se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR.

Ajutorul social tip pensie se plateste din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, acesta categorie de pensie fiind acordata in baza Legii nr. 27/1966 privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara, act normativ abrogat.