Toamna ne-a gasit cu 5,4 milioane de pensionari. Pensia medie lunara- 808 lei/ Imbatranirea demografica va continua

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 16 decembrie 2013, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


In trimestrul al treilea din acest an, numarul mediu de pensionari a fost de 5,4 milioane de persoane, in scadere cu  68.000 de pensionari fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 12.000 persoane fata de trimestrul al doilea din 2013, a comunicat luni dimineata Statistica. Potrivit comunicatului INS, pensia medie lunara a fost in trimestrul III 2013 de 808 lei, mai mare cu 4,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,1% fata de trimestrul II 2013. Potrivit unei lucrari obtinute de Hotnews.ro de la Institutul National de Statistica,  numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu circa 7 milioane persoane.

 • Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 812 lei in trimestrul III 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, diferenta dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (650 lei in judetul Giurgiu fata de 1026 lei in Municipiul Bucuresti).
 • Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
 • Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii "anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,1%.
 • Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2013, a fost de 539.000  persoane, din care: 389.300 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat si alte 149.700 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori.

Potrivit unei lucrari obtinute de Hotnews.ro de la Institutul National de Statisticanumarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).

 • In anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.
 • Populatia varstnica (65 ani si peste) Populatia varstnica a crescut continuu din anul 2002, atat numeric cat si procentual, de la 14,1% in 2002, la 16,1% in 2011. In viitor procesul de imbatranire demografica va continua, insa cu intensitati diferite. Pentru populatia in varsta de 65 ani si peste este anticipata o crestere numerica continua.
Cateva precizari mai degraba de metodologie:

1. Colectarea datelor se realizeaza prin rapoarte statistice completate de personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii

2. Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din Romania indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv  ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege).


Pe categorii, pensiile se clasifica astfel: pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas, ajutor social tip pensie, pensii IOVR.
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de Legea nr. 263/2010.
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010.
Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza unor afectiuni specificate de legislatia in vigoare.
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Pensiile IOVR se acorda invalizilor si accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti in razboi, precum si urmasilor fostilor pensionari invalizi si accidentati de razboi si se stabilesc potrivit prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR.
Ajutorul social tip pensie se plateste din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, acesta categorie de pensie fiind acordata in baza Legii nr. 27/1966 privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara, act normativ abrogat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3951 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  imbatranirea...... (Luni, 16 decembrie 2013, 10:35)

  translativus [utilizator]

  ....demografica este o alta "mareata" realizare a sistemului politic, care prin marseviile comise a barat speranta tinerilor in viitor, cei mai capabili dintre acestia luand calea exilului.

  Astfel, incet dar sigur, in tara vor ramane doar prostii, puturosii, hotii si toti escrocii, zgariandu-se intre ei pentru ultimile farame de ciolan.
  Tradatorii pot jubila ! Au un sistem politic perfect scopului lor si care lucreaza nonstop pentru ei.
  • +2 (4 voturi)    
   nu mai spune (Luni, 16 decembrie 2013, 12:55)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Stii oare ca tari mult mai dezvoltate decat Romania, au o populatie si mai imbatranita? Japonia, Germania, Marea Britanie sunt tari in care media de varsta este mai ridicata decat la noi. De ce> Pentru ca oamenii traiesc mai mult, speranta de viata a crescut. Imbatranirea populatiei este pana la urma un semn ca societatea a avansat, si oamenii traiesc mai mult.
   In Turcia si tarile africane media de varsta este pe la 30 de ani. Sunt multi tineri pentru ca oamenii nu traiesc mult. Oare asa ne dorim si noi?
 • +5 (5 voturi)    
  dezastrul cifrelor! (Luni, 16 decembrie 2013, 11:32)

  cinic [utilizator]

  contributia TOTALA a unui salariat (vreo 31% la un salariu mediu de 2100 ron) ajunge la 640 ron. Deci nu acopera o pensie medie.
  Daca fiecare pensie se mareste cu TREI EURO lunar -adica un pachet de tigari- vorbim de 200 mil. euro anual. Asa ca cine promite cresterea rapida a pensiilor MINTE.
  PS. daca de la 1000 (???) "privilegiati" se taie 5000 ron din pensie reies 25 mil. ron lunar, adica vreo 4,6 ron in plus la pensionari. Adica NIMIC. Exista 1000 de privilegiati cu pensii din care sa se taie 5000 ron.?????
 • +4 (4 voturi)    
  Dezastrul vine fix peste 20 de ani... (Luni, 16 decembrie 2013, 11:59)

  Johanis [utilizator]

  pentru ca atunci vor iesi la pensie decreteii (abrogarea decretului in '67 a dus la o natalitate de 520.000 nascuti pe an in perioada 1967-1972. Cei ce le vor plati pensiile sunt cei ce se nasc acum sau au 3-4 ani. Natalitate actuala 200.000 nascuti pe an, cca 65-70% provin din familii nevoiase de romani si rromi. Adica vor fi forta de munca necalificata generatoare de fonduri de pensii f mici. Masurile guvernelor actuale pt incurajarea clasei medie si peste in ceea ce priveste natalitatea sunt nule!!! Foarte grav!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ca acasa (Luni, 16 decembrie 2013, 12:59)

  hamangiu [utilizator]

  Impactul a fost in vremea lui Ilici cand sau pensionat 1,3 milioane de romani..decreteii vor avea un impact dar nu atit de distrugator ,numarul pensionarilor este in descrestere de vreo 3 ani.O tara ca Romania nu va ramane nepopulata daca noi plecam vor venii altii din zone si mai sarace ca a noastra.Premierul Chinei a spus ca aici se simte ca acasa...
 • +2 (2 voturi)    
  Cu ce se ocupa ? (Luni, 16 decembrie 2013, 13:18)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Armata de derbedei (citat din d-l Andrei Plesu) de la carma republicii ? Numai cu furatul ? Industria a fost distrusa/furata, padurile la fel, bogatiile tarii date pe nimic, agricultura lasata de izbeliste....... Cultura ? Sanatatea ? Te apuca plansul !
  SRI cu ce se ocupa de fapt ? Cu protectia lor ?
 • 0 (2 voturi)    
  Varsta de pensionare si rata ferilitatii! (Luni, 16 decembrie 2013, 13:21)

  GRANDFATHER [anonim]

  Chiar daca populatia este in crestere la nivel mondial, Romania inregistreaza scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei.
  Cauza reducerii numarului de locuitori in tara noastra este strans legata de rata fertilitatii scazuta. Romania se afla pe locul sase in Europa in ceea ce priveste acest indice, care masoara numarul de copii nascuti de o femeie in perioada ei fertila. Rata medie a fertilitatiila nivel european este de 1,60.
  In Romania, rata fertilitatii este de 1,29, cu un numar de 10 nasteri la 1.000 de cetateni. In plus, tara noastra inregistreaza o rata de crestere naturala a populatiei negativa, de -0,2%.
  Pentru ca un popor sa nu dispara intr-un timp previzibil, ar trebui ca rata fertilitatii sa fie in medie de 2,2 copii pe familie(cuplu)! In ritmul in care "crestem" noi romanii se estimeaza ca in 2050 vom mai fi doar vreo 16 milioane!
  Speranţa de viaţă pentru România " a crescut"!
  Estimările de viaţă de 70,2 ani pentru bărbaţi şi 77,6 pentru femei sunt printre cele mai mici din Europa, ocupând locurile 41, respectiv 37 dintr-un total de 53 de ţări.
 • +4 (4 voturi)    
  la mine pe strada toti sunt pensionari (Luni, 16 decembrie 2013, 13:32)

  Itsoc [utilizator]

  din 100 de persoane active 18 - 65, sanatoase, 95% sunt pensionate pe caz de boala (in special cu probleme psihice).
  concret, dintr-o strada cu 130 de locuitori (aprox) doar eu si cu inca un locuitor lucram cu carte de munca si inca 2 lucreaza la negru. restul sunt asistati social.
  aia e problema


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by