Chartered Financial Analyst Romania: Indicatorului de incredere macroeconomica a reintrat in teritoriu negativ

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 16 decembrie 2013, 11:07 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(16 Dec 2013) PDF, 135KB
Valoarea indicatorului de incredere macroeconomica calculat de Chartered Financial Analyst Romania (CFA)  a reintrat in teritoriu negativ si a inregistrat o valoare de 48,2, (fata de 55.8 in luna anterioara), au transmis luni oficialii CFA. Valoarea indicatorul de incredere s-a redus pe seama ambelor sale componente- conditiile curente si anticipatiile viitoare (vezi atasament)

CFA Romania a lansat in luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.
Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
 • Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
 • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Pentru exercitiul din luna noiembrie 2013, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a reintrat in teritoriu negativ si a inregistrat o valoare de 48,2, (fata de 55.8 in luna anterioara). Valoarea indicatorul de incredere s-a redus pe seama ambelor sale componente.

 • Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 31,5, in scadere cu peste 7 puncte fata de valoarea iregistrata in exercitiul anterior, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 56,6, in scadere cu aproape 8 puncte fata de valoarea din luna octombrie.

 • Sunt de remarcat anticipatiile de majorare ratei inflatiei, 68 la suta dintre participantii la sondaj anticipand o crestere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni, si de asemenea anticipatiile de imbunatatire a conditiilor macroeconomice globale, 42 la suta (valoarea maxima inregistrata de la initierea sondajului) anticipand imbunatatirea acestor conditii in urmatoarele 12 luni.

 • In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru cele doua orizonturi de timp avute in vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4.4500 (fata de 4.5000 in exercitiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipatii de 4,4800 (fata de 4.5000 in luna anterioara).

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din d domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.
Astazi, in lume exista peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 136 societati membre ale CFA Institute.
Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene intr-o perioada de 3 -7 ani. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.
CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.  In prezent, CFA Romania are peste 140 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale
examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, etc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

574 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Luni, 16 decembrie 2013, 11:25)

  polonyca [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Revenire la normal (Luni, 16 decembrie 2013, 16:32)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Cu asa somitati adormite la conducerea economiei si finantelor si lipsa totala de proiecte de dezvoltare, a guvernului, preocupat doar de afaceri personale, e o anomalie sa fie mentinuta o perspectiva stabila sau pozitiva asupra evolutiei economice a Romaniei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by