Afacerea Harinvest: Procurorii fac cercetari penale pentru posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere in cazul brokerilor care au pierdut banii deponentilor. ASF vrea schimbarea intregii legislatii a pietei de capital

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 20 decembrie 2013, 19:08 Economie | Finanţe & Bănci


Romanii vor plati mai mult
Foto: Agerpres
Procurorii DIICOT fac cercetari penale pentru posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere in cazul firmei de brokeraj Harinvest SA, dupa ce clientii s-au plans ca societatea valceana le-a pierdut banii in tranzactii neautorizate. Persoane din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara recunosc partea de vina a unor responsabili din ASF pentru ca nu a fost prevenit incidentul Harinvest.

Increderea romanilor in piata de capital este subrezita de un nou caz in care clientii isi pierd investitiile din cauza operatiunilor neautorizate ale brokerilor, pe fondul lipsei masurilor de preventie pe care ar fi trebuit sa le ia institutiile de supraveghere.

Inca din luna noiembrie, ziarul Bursa atragea atentia ca societatea de servicii de investitii financiare Harinvest SA din Ramnicu Valcea a initiat vanzari fortate - "sell-out" - din portofoliu, dupa ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate care fusesera emise de Erste Group.

Unii dintre clientii firmei de brokeraj reclama ca au ramas fara bani si fara actiuni in conturi, prejudiciul total ridicandu-se in jurul a 2 milioane de euro.

ASF isi recunoaste o parte din vina in acest caz, pentru ca responsabili din institutie au ignorat semnalele din piata privind incidentul care avea sa urmeze.

"Cazul Harinvest valideaza suplimentar un demers intern al ASF demarat dupa infiintarea Autoritatii, de a evalua activitatea de conformare in intregul sistem al pietei de capital. Evaluarea priveste operatorii de piata, institutii ale pietei de capital si ASF", anunta institutia de supraveghere in 16 decembrie.

Mai mult, prim-vicepresedintele ASF recunoaste, cu subiect si predicat, hibele din functionarea institutiei, in special la supravegherea sectorului de instrumente si investitii financiare.

"Inclusiv la ASF au fost oameni care nu si-au facut treaba, in activitatea de supraveghere. Sesizari s-au primit. Si ASF-ul trebuie sa aiba o activitate de supraveghere mult mai buna", a recunoscut, pentru HotNews.ro, Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al ASF.

Un raport intern, realizat in cadrul ASF, atrage atentia conducerii asupra deficientelor Autoritatii, insa documentul nu este public.

"Cand am venit la ASF, mi-am convins colegii din Consiliu sa incepem o activitate de supraveghere pe toate pietele. Exista un raport destul de critic la adresa unor aspecte de la supraveghere, realizat inainte de cazul Harinvest", a dezvaluit Daianu.

De asemenea, dupa Anul Nou, Autoritatea urmeaza sa promoveze un proiect de modificare a Legii 297/2004 privind piata de capital, pentru a transforma in infractiuni contraventiile care fac referire la operatiunile neautorizate efectuate de brokeri.

"O sa revizuim toate regulamentele, pentru ca sunt neschimbate de ani de zile si intre timp piata a evoluat", a declarat, pentru HotNews.ro, Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

ASF a solicitat si Bursei de Valori Bucuresti si Depozitarului Central modificarea regulamentelor proprii pentru a stabili reglementari distincte a procedurilor de sell-out (vanzare fortata) sub aspectul documentelor justificative necesare anterior realizarii acestor operatiuni si sub alte aspecte.

"Peste tot s-a gresit. Inclusiv clientii nu au verificat, iar cei care au verificat au fost mintiti cu raportari false de catre conducerea Harinvest", a comentat Daianu.

In 16 decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras autorizatia de functionare pentru SSIF Harinvest, pe care a amendat-o si cu 5% din cifra de afaceri realizata in anul 2012 (338.500 de lei).

In plus, Daniel Daianu avertizeaza ca incidente precum cel legat de Harinvest ar fi putut sa aiba urmari si mai grave, daca Romania avea o piata de capital mai sofisticata.

"Noi nu putem sa excludem din piata de capital asemenea cazuri. Ceea ce trebuie sa facem noi este nu sa ne trezim cu scandalul, ci sa incercam sa avem si actiune de preventie. Trebuie sa te uiti permanent  la reglementare, pentru ca exista ingeniozitatea smecherilor. Noi nu avem o piata sofisticata, daca am fi avut o piata matura, problemele ar fi fost si mai mari", a mai comentat economistul.

Mai departe, pana la sfarsitul anului, Harinvest trebuie sa numeasca o persoana responsabila pentru gestionarea arhivei societatii dupa retragerea autorizatiei de functionare si sa transfere toate instrumentele financiare apartinand clientilor si aflate in custodia societatii in conformitate cu dispozitiile exprese ale detinatorilor.

Masuri mai dure a luat ASF nominal asupra unor persoane cu functii de conducere in cadrul Harinvest:
 • Maria Florica Boghitoi, conducator in cadrul SSIF Harinvest SA, s-a ales cu amenda de 50.000 de lei. Acesteia i-a fost retrasa si autorizatia de conducator si nu mai are voie sa mai activeze in piata de capital timp de 5 ani.
 • Maria Voinea, agent de servicii de investitii financiare in cadrul SSIF Harinvest, a primit aceleasi interdictii, dar si o amenda de 100.000 de lei.
 • Carmen Cecilia Pirvuceanu, conducator in cadrul SSIF Harinvest, a luat 30.000 de lei amenda, i s-a retras autorizatia si a primit interdictie de a mai ocupa o functie, de a desfasura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea in conditiile Legii pietei de capital.
 • 10.000 de lei amenda a luat si Ana Maria Belu, conducator in cadrul SSIF Harinvest.
 • De asemenea, ASF a constatat ca membrii Consiliului de Administratie al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudenta a societatii, nu au evaluat si verificat periodic eficacitatea politicilor, masurilor si procedurilor in vigoare si nu si-au indeplinit obligatia supravegherii conducatorilor.
 • Pentru aceasta, fiecare membru al CA, respectiv Lungu Veronel, Antonescu Ion si Ilie Mihail au luat 30.000 de lei amenda.

Procurorii fac cercetari pentru presupuse infractiuni de abuz in functie

ASF a sesizat Directia de Investigare a Infractounilor de Crima Organizata si Terorism a Parchetului General in cazul Harinvest. Surse din ASF au declarat, pentru HotNews.ro, ca procurorii au transmis deja sefilor Autoritatii ca au identificat posibile infractiuni de abuz in functie si abuz de incredere de catre responsabili din Harinvest SA.

"Avem semnale de la Parchet ca faptele sunt deja incadrate. Procurorii ne-au spus ca sunt clare incalacari ale Codului penal", au precizat sursele.

Acestea au aratat ca procurorii investigheaza in special situatiile in care Harinvest a efectuat operatiuni cu neautorizate inclusiv cu actiuni la Fondul Proprietatea, in care acestea au fost tranzactionate la preturi sub piata.

"Ei au cumparat actiuni la Fondul Proprietatea si au sperat sa creasca la un leu, dar au crescut doar la 0,85 lei. Dar in clipa in care tu iei Fondul Proprietatea de la client si nu il vinzi cu 85 de bani, ci  il vinzi cu 30 de bani dimineata, fara sa intrebi clientul, procurorii spun ca asta intra la abuz in functie, abuz de incredere si au incadrat-o deja pe penal", au mai precizat sursele.

Asociati Brokerilor reclama defectiunile institutiilor de supraveghere

Brokerii din piata de capital acuza in primul rand institutiile de supraveghere ca au functionat defectuos, motiv pentru care a fost posibil incidentul Harinvest.

"Suspiciunea de frauda din conturile clientilor SSIF Harinvest SA, precum si problemele recente ale intermediarului, legate de acoperirea riscului la decontarea tranzactiilor, aduc importante prejudicii de imagine celorlalti intermediari, care inteleg sa-si desfasoare activitatea respectand toate reglementarile pietei de capital si in deplina transparenta fata de clienti", sustine Asociatia Brokerilor.

"Este imperios necesar ca institutiile pietei sa analizeze indiciile de anomalie pe care le-au avut la dispozitie si modul defectuos in care propriile mecanisme au functionat, nereusind sa stopeze la timp faptele. Pentru evitarea unei astfel de situatii in viitor, trebuie identificate persoanele vinovate si procedurile care necesita imbunatatire", mai arata organizatia intr-un comunicat.

Totodata, Asociatia cere ASF sa-si reconsidere mecanismele de control si sa efectueze controale si discutii preventive cu intermediarii, in locul amenzilor mari date post-factum.

Asociatia Brokerilor atrage atentia si asupra pericolului generat de faptul ca Harinvest SA "a abuzat pe o perioada atat de mare", de mecanismele de management al riscului.

Depozitarul Central, care administreaza Fondul de Garantare, a aratat ca Harinvest SA a folosit de mai multe ori resurse din acest fond, insa societatea de brokeraj a restituit banii.

"Resursele financiare utilizate de catre Depozitarul Central din Fondul de Garantare pentru decontarea tranzactiilor SSIF Harinvest SA au fost restituite de catre intermediar, valoarea Fondului de Garantare fiind in prezent intacta", a precizat Depozitarul Central, intr-un comunicat.

Referitor la operatiunile de sell-out efectuate de Harinvest, Depozitarul Central a precizat ca au fost decontate in sistemul Depozitarului Central numai operatiuni sell-out speciale, initiate de broker.

"Operatiunile sell-out impuse (vanzarile fortate) sunt initiate de catre Depozitarul Central in situatia in care exista tranzactii care nu au putut fi decontate la data prevazuta, din cauza insuficientei fondurilor banesti, iar decontarea acestor tranzactii a fost amanata pentru urmatoarea zi lucratoare", a precizat Depozitarul Central.

De asemenea, SSIF Harinvest SA a confirmat faptul ca detine acordul clientilor ei pentru operatiunile sell-out prin completarea si semnarea documentatiei aferente desfasurarii tranzactiilor sell-out speciale pe contul clientilor.

Circa 500.000 de euro au fost folositi din Fondul de Garantare in peratiunile Harinvest.

Daniel Daianu: E normal sa compensezi oamenii, ce te faci cand hotul nu mai are banii?

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolevski, considera ca o solutie imediata este despagubirea din Fondul de Compensare a clientilor Harinvest pagubiti.

"Mesajul meu este ca analizam daca Fondul de Compensare poate fi folosit. Cred ca va fi folosit sau ca ar trebui folosit. Dar limita este de 20.000 de euro pe investitor", a spus seful BVB, citat de Ziarul Bursa.

In schimb, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, subliniaza ca in mod normal compensatiile sunt destinate situatiilor de faliment, generate de conditii obiective ale pietei, nu de fraude.

"E normal sa compensezi oamenii, fie si partial, dintr-un fond care sa fie accesat in situatie de faliment", a declarat, pentru HotNews.ro, Daianu.

Astfel, pagubitii ar trebui sa isi recupereze prejudiciul de la persoanele responsabile, insa Daianu ridica si problema situatiilor in care acestea pierd toti banii.

"Dar ce faci daca hotul nu mai are banii?", a mai spus Daniel Daianu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3813 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  sa mai sape... (Vineri, 20 decembrie 2013, 19:16)

  brita [utilizator]

  ca hotul are bani. chiar si acel veronel, afectat (oare?!) de decaderea lui roibu...
 • +2 (4 voturi)    
  Eu nu vreau sa platesc! (Vineri, 20 decembrie 2013, 21:17)

  GoldStandard [utilizator]

  "E normal sa compensezi oamenii, fie si partial, dintr-un fond care sa fie accesat in situatie de faliment", a declarat, pentru HotNews.ro, Daianu. "
  "Astfel, pagubitii ar trebui sa isi recupereze prejudiciul de la persoanele responsabile, insa Daianu ridica si problema situatiilor in care acestea pierd toti banii.
  "Dar ce faci daca hotul nu mai are banii?", a mai spus Daniel Daianu."

  Dar de ce trebuie sa platesc eu pentru nu stiu cine ca a pierdut niste bani ?
 • 0 (0 voturi)    
  vreau si eu! (Luni, 23 decembrie 2013, 11:19)

  hot news [utilizator]

  Cum pot deveni si eu brooker?

  vreau si eu sa praduiesc 2 milioane din banii clientilor, dupa care sa primesc AMENDA de 50.000 lei, nici vorbe de pushcarie, nici vorba de returnarea fondurilor ce au fost DELAPIDATE!

  vreau si eu!
 • +1 (1 vot)    
  tocmai ca procurorii de 2 luni nu au miscat... (Joi, 2 ianuarie 2014, 18:25)

  geotib40 [utilizator]

  procurorii nu au facut nimci pana acum stiinduse faptul ca cei 4 actionari de la harinvest care au dat teapa la 200 de valceni sunt milionari in euro craciunescu are firma diana de mezeluri,antonescu firma sanmed -clinici medicale private...cismaru sef la camera de comert deci relatii in tra iar veronel lungu are firm aonix si prieten de nazbatii toata viata cu roibu de la oltchim....de ce domnilor procurorii nu ati facut nimic in 2 luni de cand sa descoperit mizeria de la harinvest?? va e frica de astia ca e craciunescu prieten cu gioan si mai multi din psd de la bucuresti???rusine ..in ce hal de tara traim!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by