In final, disponibil la vanzare, mai ramanea capul, doua pulpe si cam 50 de kilograme de carne din porcul ce avusese 150 de kilograme.
Proprietarul abatorului se duce in biroul lui, calculeaza cat a dat pe porc, cat l-a costat transatul, pune o marja de profit de 1% si face pretul carnii. Musai e s-o scumpesc, isi zice in gand. Sa vand cele 70 de kilograme ramase in asa fel incat sa-mi scot cheltuielile. Si fireste, scumpeste cu 10% kilogramul de carne.
Auzind ca a scumpit carnea, vecinul proprietarului, care are si el un magazin similar peste drum, scumpeste si el carnea rapid. Vestea ajunge repede la Fisc, care da un comunicat in care se arata ca setea de profit fara margini a patronilor din mediul privat a urcat pretul carnii si ca un asemenea supra-profit trebuie impozitat corespunzator. Se da urgent o Ordonanta de Urgenta in acest sens.
Isarescu iese si el in conferinta acuzandu-i pe asa zisii intreprinzatori ca nu asa se fac afacerile si ca ii strica prognozele privind inflatia.
Vazand ca s-a scumpit carnea, producatorii de mezeluri cresc si ei pretul produselor, transportatorii urca tarifele pentru a transporta o marfa mai scumpa, iar magazinele cu amanuntul cer un termen de plata mai mare.
In final, toata lumea pierde, dar nu mai conteaza acest amanunt.
La fel se petrec lucruril atunci cand vine vorba si de alte afaceri, nu neaparat cu produse din carne. Cazul este unul real, personajele si ordinea intamplarilor sunt insa imaginare.
Un final de an fericit!
Legea ar trebui sa-i apere pe comercianti, si nu coruptii de la Fisc sau Garda !
Ar tebui ca functionarii de la aceste institutii sa se gandeasca de 10 ori pina ar veni in control, si nu pina ar sugera sa li se dea ceva !
Astia ar trebui sa stea in puscarie, si nu ala care a furat o gaina !
" proprietarul se gindeste sa-si vinda produsele si in supermarket si incepe negocirea cu acestia a contractelor care contin o multime te taxe - ilegale : de raft; rabat, bonusuri.etc, dar aranjate astfel incit sa fie "legale" - cca 24% .
Dupa primul an taxele urca la 27,5% si plata se face la 30 de zile iar vinzarile cresc usor .
In al doilea an vinzarile scad dar taxele urca la 31% iar plata se face la 40 de zile .
In al patrulea an i se propune 35% si plata marfii sa se faca la 55 de zile . In aceste conditii el ar lucra pe minus. Spre ex in Italia la 100 euro proveniti din vinzarea produselor de carne (exceptind taxele ) supermarketurile retin cca 64%, transportatorii 13%, distribuitorii 12% iar producatorii restul, adica 11%
In acest moment proprietarul realizeaza ca afacerea lui e la pamint . Ce poate sa faca ? Consumatorii sint tot aceeasi, in exterior nu-si poate vinde marfa - pt ca in fiecare tara isi protejeaza industria proprie mai putin RO- , ....... sa-si inchida firma
Multiplicata aceasta situatie la nivelul intregii tarii situatia din ind. alimentara e catastrofala
Ca si o concluzie : "daca nu te ucide concurenta sigur te va ucide statul "
Dar noi traim in lumea reala unde ne este platita munca.Mai bine sau mai putin bine, ca de aia ii sorcovim pe guvernanti care stiu doar sa impoziteze.Si nici macar acolo nu o fac in mod egal.Ca manelistii ''este'' peste sau pe langa lege, ca biserica este goarna puterii, etc,.
Noi nu primim bani nici la litera, nici la postare , nici la rugaciune, nici la pupaturiindos.
Penibil!Dar nu-ti pasa , asa-i?Cand banu' intra ce mai conteaza?Ca banii se spune ca nu au miros.Dar n-as paria pe asta.Unii miros tare ........
S-ar putea sa-i coste mai putin sa dea mita decit sa respecte legile. nu de alta dar legile sint date special pentru a crea acest sistem.