BNR si-a numarat banii pusi "la ciorap": Avem rezerve valutare de ​32,5 miliarde de euro. Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 5 ianuarie 2014, 12:10 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Cei 11 discuta zilnic, dar se intalnesc formal o data pe luna. Sunt numiti de Guvernator si decid componenta rezervelor valutare a Bancii Nationale. Tot ei recomanda in ce titluri sa investeasca BNR si la care sa renunte. E drept, profiturile din administrarea rezervei au scazut mult de cand cu criza, dar inca sunt pe plus. "E destul de complicat sa gasesti optimul rezervei. Un nivel prea mare ridica semne de intrebare iar unul prea mic iti poate afecta credibilitatea", a spus pentru HotNews unul din membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale- CARI.

Vezi aici interviul acordat HotNews.ro de reprezentantii BNR pe aceasta tema.

Profitabilitatea rezervelor valutare este data de ratele dobanzii la rezervele in lei, de cele la valuta si de evolutia cursului de schimb. In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme. Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

Remember Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
 • Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. "Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.

 • Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in decembrie 2013 cu 111 milioane de euro, pana la 32,5 miliarde de euro, de la 32,4 miliarde de euro la finele lunii noiembrie. Pe parcursul anului 2013, rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,3 miliarde de euro, de la 31,6 miliarde de euro la 31 decembrie 2012 la 32,5 miliarde de euro la finalul anului 2013.

In anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate in euro si dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,17%, respectiv 0,22%. Comparativ, portofoliile de referinta (indicii Bank of America Merrill Lynch, formati din titluri de stat purtatoare de cupon, cu maturitati reziduale de pana la un an) au inregistrat in anul 2012 o rentabilitate
totala de 0,07% pentru euro si 0,18% pentru dolarul SUA.

 • Ponderea monedei unice europene in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,72 la suta, de la nivelul de 76,72 la suta consemnat la fi nele anului precedent. In aceeasi perioada, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 3,97 puncte procentuale, pana la 18,74 la suta.
 • In urma evolutiilor prezentate, venitul total obtinut a fost de 57 milioane euro, in scadere fata de nivelul de 271 milioane euro inregistrat in anul anterior

Conform unui raport al FMI, tarile exportatoare de petrol, al caror excedent de cont curent l-a depasit pe cel din economiile asiatice in anul 2005, s-au remarcat ca un grup insemnat de tari exportatoare de capital net. O asemenea acumulare record de active externe oficiale poate fi pusa pe seama a trei factori determinanti, complementari recentei majorari a pretului petrolului. Astfel, in perioada imediat urmatoare crizelor financiare care au lovit in anii '90 si la inceputul noului mileniu, numeroase economii in tranzitie au simtit nevoia sa isi ia toate masurile de precautie in eventualitatea unor crize viitoare.
In al doilea rand, in incercarea de a-si reveni ca urmare a deprecierii puternice a monedei nationale, economiile asiatice s-au concentrat pe o dezvoltare bazata pe exporturi, prin ancorarea regimului valutar la dolarul american. In al treilea rand, este foarte probabil ca o serie de trasaturi specifice sistemelor financiare din economiile in tranzitie, in special din Asia, sa fi jucat de asemenea un rol important.

 • O acumulare continua de rezerve poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri, dintre care putem enumera: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare, costuri ridicate de sterilizare etc. In concluzie, economiile in tranzitie ar putea sa isi diminueze in mod progresiv nevoia de acumulare de rezerve prin elaborarea unor strategii, precum: (i) masuri structurale si macroeconomice menite a stimula cererea interna; (ii) reformarea sistemului financiar la nivel national si regional, inclusiv dezvoltarea pietei obligatiunilor; (iii) o trecere treptata catre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, coroborata cu reformarea pietei monetare si eventual liberalizarea contului de capital; (iv) supraveghere economica si cooperare monetara la nivel regional care, printre altele, ar reduce nevoia de acumulare unilaterala de rezerve.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





8831 vizualizari

 • -4 (14 voturi)    
  Care-i logica atunci? (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:05)

  IancuJianu [utilizator]

  Stam cu banii la ciorap dar ne imprumutam ca sa platim comisioane si dobinzi catre smekeri?
  S-o duca bine o parte din jidanime?
  • +3 (5 voturi)    
   nu ai inteles (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:29)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   daca nu ai bani la ciorap nu te imprumuta nici dreaku
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:31)

   [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

  • +1 (3 voturi)    
   te pui... (Duminică, 5 ianuarie 2014, 14:52)

   laurcat [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   asa esti si tu in randu lumii si sigur ca platesti dobanzi ... doar nu vrei sa se spuna despre romania ca ea nu poate sa plateasca miliarde de euro moca?
   cu 1,5 mld de euro am face 200 de km de autostrada anual... pai cum sa fim atat de lipsiti de patriotism si sa strabatem tara in 6 ore dintr-o parte in alta...?
  • 0 (6 voturi)    
   Da, ne-am putea plati datoriile maine. (Duminică, 5 ianuarie 2014, 15:17)

   AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   Imediat ar surveni o revolutie, sau ar trebui sa fim democratizati, etc. Nu ai voie sa nu ai datorii. Datoriile mai tin aceasta economie in starea de in picioare-clatinandu-se.
   De ce Isarescu pledeaza pentru datorii? Pentru ca este, a fost, va fi omul lor, omul elitei mondiale. Este chiar atat de greu de vazut ca tot ce a facut in ultimii 24 de ani a fost impotriva noastra?
  • -2 (4 voturi)    
   Deși nu sunt mare fan Isărescu (Duminică, 5 ianuarie 2014, 19:37)

   AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

   ... dar o să-ți explic logica pentru că prea mulți români gândesc prea îngust pentru o lumea așa de mare. O să folosesc exemplul personal ca să înțelegi mai bine. Aveam strânși 30.000 de euro (gândește-te că ăștia sunt rezerva valutară a României) și aveam nevoie pentru a-mi dezvolta afacerea de 100.000 de euro (gândește-te că de banii ăștia are nevoie România în următorii 5-10 ani ca să se mai dezvolte, nu iau în considerare cât fură politicienii din banii ăștia pentru că e o altă discuție). Am decis să mă duc la bancă să iau credit (gândește-te că România decide să ia banii ăștia de pe piața internațională, acolo unde sunt bani). Putem să aleg să nu iau credit, să rămân cu banii pe care îi aveam sau să-i investesc doar pe ăia dar asta însemna că dacă îi cheltuiam doar pe ăia nu dezvoltam afacerea cum vroiam plus că i-aș fi cheltuit și nu i-aș mai fi avut deloc. Așa că am luat credit de 100.000 de euro iar banca m-a întrebat cât de eligibil sunt, ce garanție are că eu știu să strâng bani, că știu să dezvolt afacerea ca să le pot plăti toți banii, pe lângă planul de afaceri (gândește-te că România ar vrea să investească în educație, nu că ar fi cazul cu cretinii care sunt acum la conducere dar încearcă să gândești mai larg, și cere bani la cei care au bani) le-am spus că am 30.000 de euro banii mei așa că i-am depus la banca respectivă și, ce crezi, mi-au dat creditul. Acum am 100.000 de euro să dezvolt lucrurile cum vreau eu, am luat deciziile care să mă ajute să rambursez banii și, la final, cei 30.000 de euro or să fie tot ai mei și o să am și o afacere care produce mai mulți bani. Acum ai înțeles logica? Sper că da!
   • +3 (5 voturi)    
    Logica ilogica. (Duminică, 5 ianuarie 2014, 21:48)

    AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    Ce mare afacere de anvergura nationala a facut rromanistanul de a ajuns indatorata ca sa fie exact ca in exemplul tau?
    Cei 100km de autostrada?
    Atunci, daca nu facem nimic, de ce sa ne imprumutam mereu?
    Este un punct de vedere pertinent. Nu mai bine platim totul si gata cu datoriile? Eu zic ca da. Iar chestia cu "doar cine se indatoreaza face cu adevarat afaceri" este barbologie propagandistica a bancherilor.
    Nici o datorie, si afaceri noi din ce reusim sa strangem. Nu avem bani, nu cheltuim. Cu atat mai bine ca nu ne imprumuta nimeni!
    IancuJianu chiar a pus punctul pe I!
   • 0 (0 voturi)    
    Uite si raspunsul (Luni, 6 ianuarie 2014, 1:12)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCalin

    Eu am avut 45k euro si mi-am luat un apartament. Cu salariul am trait mai departe, fara sa ma indatorez, insa e o mica diferenta intre macro si microeconomie - pe mine nu ma fura sotia cum fura politicienii din buget. Intelegi?
    Ceea ce explica si @AlinNeculai mai jos.
    • -1 (1 vot)    
     Este inutil... (Luni, 6 ianuarie 2014, 8:42)

     AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

     ... să încerci să schimbi mentalități și idei atât de adânc înrădăcinate la români. ne credem buricul pământului, toți vor să vină să ne fure pe noi, italienii, francezii, englezii, americanii, japonezii sunt mai puțin victime, deși sunt de 100 de ori mai îndatorați ca noi (raportat la nivelul de îndatorare și la veniturile lor). datoria a fost făcută, în mare parte, pentru plata pensiilor și a celor care muncesc ineficient la stat , așadar, mai toți românii au furat, exact, au furat, din banii ăștia așa că nu vă mai victimizați atât. e ușor să dăm vina pe alții dar la noi în casă nu ne uităm. pentru că e mizerie pe stradă sunt alții vinovați, pentru că e mizerie în scara blocului sunt alții vinovați, pentru că sunt copiii prost educați sunt alții vinovați, pentru că noi bem bere și ne scărpinăm între degetele de la picioare în loc să ne gândim să mai evoluăm de la stadiul de maimuță sunt alții vinovați. românii sunt rasa perfectă dar alții, prin niște tertipuri murdare, nu ne lasă să arătăm asta. eu explicam mecanismul prin care funcționează o rezervă a unui stat, nu discutam despre îndatorarea statului și dacă să ne îndatorăm sau nu. pe de altă parte, eu tot nu înțeleg de ce ar vrea cineva să ne sugă sângele dându-ne bani în situația în care noi, dacă nu ne dezvoltăm și rămânem doar niște salariați, nu vom avea din ce să plătim acel împrumut. cei care-ți dau bani au tot interesul să te dezvolți, politicienii români nu înțeleg asta doar că acei politicieni sunt cei care ne reprezintă, sunt expresia nesimțirii și a indolenței majorității românilor, nu vă extaziați la ideea că sunt câteva mii de oameni care protestează pe diverse teme, suntem 19 milioane de români, mare majoritate transformați în maneliști iar pentru asta nu e de vină nimeni altcineva decât noi.
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 ianuarie 2014, 9:40)

      [anonim] i-a raspuns lui AdrianCalin

      • 0 (0 voturi)    
       Pe bune ... (Luni, 6 ianuarie 2014, 11:37)

       AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui

       Lăsând la o parte că arunci sume doar așa ca să pari interesant (nu plătim 10 miliarde pe an dobânzi) trebuie să-ți spun o poveste adevărată: am un prieten, are doi copii, este angajat de 10 ani pe un salariu bun și locuiește într-un apartament de două camere în București. N-are nicio rată, nu plătește dobândă nimănui și, când și când, mai vine soacra pe la ei să-i ajute cu copiii. E stresat că or să-l dea afară, nu vrea să facă nimic pentru că, de 10 ani, îmi pune aceeași placă, or să-l dea afară. Am plecat amândoi de la aceeași situație adică n-aveam nimic, și eu sunt acum căsătorit, doi copii, am credite la bancă, am două apartamente, am o afacere, plătesc salarii altora. Sunt și eu stresat dar nu foarte tare, nu mă gândesc cât plătesc dobândă pentru că mă interesează cât câștig eu și nu cât câștigă banca, dacă la finalul anului, cu toată dobânda plătită, eu ies pe plus înseamnă că am luat deciziile corecte pentru mine. Copiii mei sunt fericiți, stăm aproape de școală și de parc (d-aia ne-am mutat în al doilea apartament), mergem cu mașina foarte rar, mergem pe jos peste tot, am câștigat timp de calitate pentru că nu mai stăm în trafic două ore pe zi plini de nervi. Toate astea le-am reușit și pentru că de 7 ani plătesc rate la bancă, și dobândă dar ghici ce, sunt liniștit și fericit. Nu-l judec pe prietenul meu dar nu pot să nu constat că nu este fericit, e nervos că trebuie să vină soacra, copiii îl văd mereu stresat și nimeni n-are intimitate (repet, stă în două camere dar nu plătește dobândă). Nu-mi imaginez că povestea asta te va convinge de ceva dar aș vrea să înțelegi că suntem diferiți și că mie nu-mi pasă cât câștigă banca ci cât de multe reușesc eu să fac în viață, chiar și cu credit. Mai vorbim peste 10 -15 ani să vedem care a fost mai câștigat dintre noi. Eu știu deja răspunsul.
 • +1 (3 voturi)    
  BNR salveaza BOR (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:31)

  Redactia HotNews [utilizator]

  Banii ajung pentru catedrala full option.
 • +3 (3 voturi)    
  rezerva inapoi bancilor... (Duminică, 5 ianuarie 2014, 15:23)

  theodor [utilizator]

  d-nul Dan Popa, de ce nu explicati romanilor ce e cu rezerva asta valutara, de ce o tot dati la intors? adica, in concret:
  1.) din ce se compune rezerva valutara. Sincer, nu ne intereseaza valutele ci mai concret de unde vin si ai cui sunt banii!!! Cit din rezerva valutara de 31 miliarde eur apartin bancilor comerciale (care trebuie dati inapoi la un anumit moment nu ?) , cit reprezinta impumut luat de la FMI, cit sunt efectivi bani ai statului roman;
  2.) care este diferentialul de dobinda intre sumele atrase si cele plasate, nu ?
  3.) care este mecanismul de constituire a rezervelor la BNR si cum se poate elibera din rezerva si unde ajung banii respectivi, nu?
  Aceste lucruri ne interesseaza, lucruri concrete nu povesti...
  • 0 (0 voturi)    
   Asta trebuie s-o explice Isarescu. (Luni, 6 ianuarie 2014, 1:15)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui theodor

   Sau Vasilescu. Nu, ca la acesta iese exact pe dos cum a iesit mereu cu inflatia si cresterile/caderile economiei fata de ce a *esplicat* el boborului afon in economie.
 • +1 (1 vot)    
  Leverage (Duminică, 5 ianuarie 2014, 15:41)

  feisbuk [utilizator]

  De jidanime nu scapi, atata vreme cat vor exista banii.

  Legat de rezerva, este un bau - bau pentru diversi.

  De exemplu, daca un guvern intelept ca actualul ar decide ca e bine sa cheltuiasca din rezerva pe constructia de scoli, spitale, infrastructura in general, cofinantare proiecte europene, etc. (nu am pomenit nimic de pomeni electorale si prietenul meu asistatul - fiindca vorbim de actualul guvern, un guvern capabil si intelept), este posibil ca peste mari si oceane, domni de la ultimul etaj al unui skycrapper sa decida ca leul romanesc ar fi o buna sursa de castig pentru schimbarea vechiului private-jet.

  Si vor ataca leul fara mila iar noi ne vom apara cu onoarea. In asta consta bau baul extern. Cine are chef sa se joace cu leul trebuie sa aiba bani gramada de pus in joc, timp si nerv. O rezerva valutara puternica descurajeaza posibilele atacuri speculative sau le face usor de contracarat.

  La fel, daca un guvern mai putin capabil si intelept ca actualul ar decide ca ar fi bine sa mareasca fara numar punctul de pensie, alocatii, sa dea bani prin judete pe cumetrii, sa asfalteze prost si la infinit aceeasi bucata de drum (ideal cand ploua sau pe zapada), etc., banii s-ar duce repede iar scadenta la imprumuturi nu asteapta.

  De asemenea, luna de luna, indiferent de cat bani aduc privatii la buget prin impozite+accize si consumatorii prin TVA, statul trebuie sa achite salariile profesorilor, medicilor, politistilor, functionarilor in general.

  Nu am spus parlamentarilor, fiindca ei nu sunt functionari, iar banii le vin sub perna, de la Zana Maseluta.

  Ei bine, daca un domn ministru de finante afla intr-o dimineata ca are fix zero lei si are de platit salariile, se duce pe la bancile comerciale cu imprumutul. Nu ne dati si noua niste bani?

  Aici intervine iar rezerva. O rezerva puternica si indestulatoare iti permite sa negociezi mult mai bine.

  Sper ca ai inteles. Romanul mai intelept spune la asta bani pt zile negre.


  Ghilimele pe unde e nevoie ...
 • +1 (1 vot)    
  Exact (Duminică, 5 ianuarie 2014, 16:26)

  KostasP [utilizator]

  Tarile care s-au dezvoltat economic s-au imprumutat la inceput de la propriile banci nationale pe dobanda mica si f mica. BNR a incetat sa mai cumpere aur romanesc pe motiv ca avem destula rezerva in aur. Si toate minele de aur s-au inchis. Dar de ce aurul nu a fost vandut la bursa (pina acum 2 ani aurul a fost pe un trend ascendent), iar banii obtinuti injectati in economie. Iar minele continuau sa scoata aur si sa tina rezerva in aur constanta. Raspunsul pe scurt il da chiar primul comentariu.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc pentru sustinere. (Luni, 6 ianuarie 2014, 1:17)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   .
 • -1 (1 vot)    
  ,,,, (Duminică, 5 ianuarie 2014, 18:12)

  raudegura [utilizator]

  Bai Cracanete, astea nu-s manele !
  Vezi ca are Ponta un conseler, sefu' marilor proiecte,poate-ti esplica ala.
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare (Duminică, 5 ianuarie 2014, 21:56)

  KostasP [utilizator]

  Pui problema foarte simplist. Aici vorbim de politica BNR. Uiti sa mentionezi un lucru f important in povestea ta si anume DOBANDA cu care statul se imprumuta. BNR a refuzat sa mai cumpere aur motivand ca avem destula rezerva de aur (asta se intimpla prin anii '90). Consecinta a fost inchiderea minelor de aur. Pina acum doi ani aurul a fost pe un trend puternic ascendent, deci puteam vinde aurul din rezerva si in acelasi timp scoate aur nou pt a mentine rezerva constanta. In acest fel BNR putea sa fie creditorul principal al Romaniei si nu banci straine (adica dobanda cu care era imprumutat statul roman era mult mai mica) si putea fi platita sub alte auspicii. Astept raspuns (asta daca trece de filtrul de la hotnews, care nu ma place din oarece motive).
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews abuzezi de filtru (Duminică, 5 ianuarie 2014, 22:04)

  KostasP [utilizator]

  Mai baieti/fetite insarcinati cu filtrarea informatiei vedeti ca abuzul dauneaza grav sanatatii. Deja mi-ati oprit un comentariu care nu continea nimic inadecvat. Nu faceti decat sa loviti in hotnews si sa pierdeti cititori. Cine v-a dat voua dreptul asta? Seful vostru stie cum va comportati, sau faceti poate parte din neamul de perciunati care se cred alesii lui Dumnezeu pe pamant si o luati personal?
 • 0 (0 voturi)    
  ciorapii cui? (Duminică, 5 ianuarie 2014, 23:45)

  catelu [utilizator]

  Aia sunt, in mare parte, banii bancilor comerciale. Cam nefericita parabola...
 • 0 (0 voturi)    
  Unde sunt ceilalti bani care sau evaporat din cont (Luni, 6 ianuarie 2014, 20:30)

  Johnxxx [utilizator]

  Faptul că obţinerea controlului României nu este o ţintă privată, ci un obiectiv geopolitic îl demonstrează cu prisosinţă istoria sectorului financiar-bancar de după 1989. În fruntea acestuia a ajuns în septembrie 1990 Mugur Isărescu, un economist care, după absolvirea facultăţii, a lucrat exclusiv la Institutul de Economie Mondială, timp de 19 ani, perioadă în care a intrat în vizorul american cu prilejul cursurilor pe care le-a urmat în Statele Unite. După evenimentele din 1989, a mai efectuat un scurt stagiu în SUA, ca reprezentant comercial la Ambasada României de la Washington, pentru ca imediat după aceea să devină guvernatorul Băncii Naţionale a României. În anul 1993 a devenit şi membru al Clubului de la Roma, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în această funcţie. Longevitatea lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României se datorează exclusiv comenzilor ocultei financiare internaţionale. Există informaţii că Mugur Isărescu a fost recrutat de către Council on Foreign Relations (CFR) în 1990, la New York, pe cînd se afla la post. Conducerea CFR (organizaţie controlată de familiile bancherilor evrei Rockefeller şi Rothschild, susţinuţi de J.P. Morgan) a recrutat destui specialişti, potenţiali înlocuitori ai celor care guvernau la vremea respectivă în ţările est-europene. Controlul din start al pieţelor est-europene era un scop bine determinat, în funcţie de indicaţiile „specialiştilor” CFR. Acest CFR acţionează pe baza pîrghiilor financiare de care dispune organizaţia, controlînd inclusiv Federal Reserve Bank, banca investită cu coordonarea rezervei federale a SUA şi emiterea dolarului ca monedă, precum şi principalele organisme financiare mondiale, FMI şi Banca Mondială. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, pe tot parcursul anilor 1990-1992 s-a purtat un imens război mediatic de dezinformare în toate emisiunile economice, subliniindu-se greşeala făcută de România pri


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by