Plati "eronate" de peste 6 milioane de euro la Ministerul Muncii, descoperite de Curtea de Conturi: ajutoare sociale si indemnizatii de crestere a copilului

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2014, 9:26 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
Ministerul Muncii a platit in mod eronat ajutoare sociale, indemnizatii de crestere a copilululi si alte stimulente in  suma de peste 6 milioane de euro, se arata intr-un Raport al Curtii de Conturi, publicat in ultimele zile ale anului trecut (vezi atasament).  Echivalentul unui milion de dolari - 3,355 milioane lei- a fost achitat ca ajutoare sociale unor persoane care aveau depozite bancare mai mari de 3000 de lei, se mai arata in document. Controlul a vizat activitatea Ministerului Muncii in 2012, dar a cuprins si o mica parte din 2013. Sumele recuperate in anul 2013 de catre cele 42 agentii teritoriale, reprezinta doar 39,7% din total, mai precizeaza documentul.


La nivelul agentiilor teritoriale auditul a confirmat plati necuvenite catre titularii de beneficii de asistenta sociala. In linii mari, deficientele au constat in:
 • plata necuvenita cu titlu de ajutoare sociale (VMG) si alocatii pentru sustinerea familiei in suma de 4,58 milioane de lei, urmare a nedeclararii de catre beneficiari a tuturor veniturilor nete realizate;
 • plati necuvenite in suma de 4,09 milioane lei reprezentand indemnizatii pentru cresterea copilului ca urmare a nesuspendarii acordarii drepturilor pentru persoanele care au obtinut in acelasi timp si venituri din salarii, activitati independente si agricole;
 • plati necuvenite privind ajutor social (VMG) si alocatii pentru sustinerea familiei in suma de 3,355 milioane lei acordate unor persoane care detin depozite bancare in suma mai mare de 3 mii lei;
 • plati necuvenite in suma de 1,233 milioane lei reprezentand indemnizatii pentru cresterea copilului ca urmare a faptului ca beneficiarii nu fac dovada realizarii de venituri din salarii si/sau venituri din activitati independente sau activitati agricole supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului;
 • plati necuvenite sub forma de stimulent lunar/de insertie in suma de 395.000 lei intrucat unii dintre beneficiari nu au realizat venituri impozabile pe perioada acordarii acestui beneficiu de asistenta sociala, conditie obligatorie pentru acordarea drepturilor;
 • plati necuvenite in suma de 366.000 lei provenind din neconcordante intre cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului si veniturile inscrise in actele doveditoare care atesta obtinerea veniturilor (adeverinte).
Actiunile de audit desfasurate la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala au scos in evidenta si alte nereguli cu privite la acordarea beneficiilor de asistenta sociala, cum ar fi:
 • plati necuvenite in suma de 12,60 milioane lei acordate beneficiarilor de ajutor social (VMG) si de alocatie pentru sustinerea familiei care nu indeplineau conditiile legale deoarece detineau bunuri ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social si pentru care primariile nu au asigurat verificarea declaratiilor solicitantilor cu evidentele proprii;
 • plati necuvenite in suma de 104.000 lei privind alocatii de stat pentru copii a caror reprezentanti legali au desfasurat activitatea in alte state ale UE/sau din afara UE;
 • plati necuvenite in suma de 83.000 lei sub forma de alocatii de stat pentru copii achitate reprezentantilor legali dupa ce a intervenit decesul minorului/reprezentantului.
"Toate aceste nereguli au fost generate si de capacitatea redusa a autoritatilor administratiei locale de a verifica eligibilitatea solicitantilor de beneficii de asistenta sociala, determinata de neimplementarea la acest nivel a unui mecanism functional, care sa permita o evaluare prompta a situatiei financiare reale a beneficiarilor, respectiv prin verificarea informatiilor din "cererile si declaratiile pe propria raspundere" depuse de solicitanti, cu informatiile detinute de diverse institutii publice", se arata in Raportul Curtii de Conturi.

Sumele recuperate in anul 2013 de catre toate cele 42 agentii teritoriale, reprezinta doar 39,7% din total, mai precizeaza documentul, care mai concluzioneaza ca masurile intreprinse de catre minister si ANPIS in vederea reducerii erorilor si fraudei din sistemul de asistenta sociala "nu au fost in masura sa confere o asigurare rezonabila ca beneficiile de asistenta sociala sunt focalizate efectiv catre categoriile de beneficiari care aveau cea mai mare nevoie de acestea, mentinandu-se patrunderea in sistemul de asistenta sociala a unor beneficiari neeligibili in detrimentul celor indreptatiti sa le primeasca efectiv".

Citeste integral documentul din atasament
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8776 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2014, 9:32)

  [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   erori au fost, erori sunt încă! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:47)

   barbu007 [utilizator] i-a raspuns lui

   eufemismul cu "plăţile eronate" înseamnă, de fapt, furt. dacă intră procurorii pe fir, vinovaţii vor începe să urle că sunt prigoniţi politic! păi, dacă politicul i-a instalat şi le permite să-şi facă mendrele.
   respect pentru nicolae văcăroiu, şeful curţii de conturi - măcar pentru cazurile de acest gen.
  • +2 (2 voturi)    
   da (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 8:01)

   I [utilizator] i-a raspuns lui

   o concluzie la care am ajuns este ca in Romania se fura de oriunde este ceva de furat. Nu conteaza ca este un cui sau 1 milion de euro, daca nu e legat, se fura!
 • +8 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 7 ianuarie 2014, 9:54)

  polonyca [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Socoteli cu creionul chimic in sec al XXI-lea (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 16:01)

   Garfield [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Se fura,pt ca sunt lasati asistatii social sa fure..Cel mai mult se fura la sate unde primarul isi cunoaste toti locuitorii, dar le da ajutorul social pt a putea sa-i amaninte la vot. Daca nu ma votati , nu mai primiti ajutor. Prostia cu verificarea anuala se poate face f.simplu cu programe speciale pe calculator,dar primarii analfabeti habar n-au sa deschida calculatorul .
 • +1 (7 voturi)    
  The big picture (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:23)

  Sevraj [utilizator]

  A se vedea urmatoarele:
  1. Beneficiari asistenta sociala in Romania aprox. 4,5 mil. persoane (3,8 milioane copii cu alocatii si restul persoane cu handcap, ajutor social etc.) din raportul Prestatiilor sociale
  2. Total ajutoare sociale distribuite de peste 5 mld. RON, adica, 1,1-1,2 mld. EUR (site-ul Agentiei Prestatii Sociale)
  3. Procent iregulariati de aprox. 0,5%, adica 6 milioane EUR din care 2,5 mil. recuperati
  4. La nivelul UE, OLAF raporteaza 0,86% procent iregularitati (greseli) si 0,21% fraude, adica mai mult de dublu per total.
  Concluzie: suma poate parea mare, dar reprezinta un procent infim Este imposibil de verificat 4 milioane de situatii lunar, in conditiile in care oamenii sunt tentati sa ascunda venituri, sa nu declare ce au. Verificarea la ultimul cent este imposibila. In opinia mea este de vazut daca cu un soft mai bun, cu sub 100 de oameni platiti si cu metode electronice de comparare (cost anual 500.000 -1 milion) se pot recupera inca vreo 2 mil. EUR. Cred ca recuperarea integrala a banilor sau verificarea exhaustiva ar cere eforturi de peste 6 milioane EUR.
  • +5 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:39)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Sevraj

   • +2 (2 voturi)    
    Sa facem bine sa nu fie rau! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 12:42)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    praf!
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu corect (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:53)

   kasandra [utilizator] i-a raspuns lui Sevraj

   Controlul total costă foarte mult. Aveţi dreptate.
   Pe de altă parte, administraţiile locale nu dispun de suficient personal pentru a efectua o verificare periodiă la faţa locului. S-au descentralizat anumite funcţiuni ale statului la nivel local, dar numărul angajaţilor locali ai primăriilor şi structura lor pe specialităţi sunt precare. Pe de altă parte, instituţiile de verificare şi inspectare a aplicării legilor au fost depopulate sau chiar desfiinţate.

   Din curiozitate, am verificat care este numărul angajaţilor administraţiilor locale într-o ţară europeană reputată pentru buna funcţionare administrativă: Franţa.
   Comuna Treport, cu aproape 6000 de locuitori, are o primărie cu 155 de angajaţi.
   Aceştia sunt suficienţi pentru toate misiunile legale şi pentru control aprofundat. În România, o comună prahoveană cu 7500 de locuitori funcţionează cu 35 de salariaţi, inclusiv primarul.
   Un departament francez, Isere, cu 1200000 de locuitori, are 4650 angajaţi la nivelul administraţiei departamentale.

   https://www.isere.fr/conseil-general/institution/fonctionnement-services/

   În România, un judeţ cu aproape 1 milion de locuitori, are la nivelul consiliului judeţean aprox. 500 de salariaţi.
   România este subadministrată. Ca să se protejeze legal, că nu au posibilitatea verificării amănunţite a situaţiilor reale, funcţionarii se acoperă de hârtii. Noi, contribuabilii, turbăm. Şi ne mirăm că lucrurile merg rău.
  • 0 (2 voturi)    
   Ete, scart! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 12:42)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Sevraj

   Adica, ai dreptate cand spui ce spui, numai ca identificarea exacta a celor care au bani dar iau si ajutor social e i m p o s i b i l a - daca nu au cont bancar si tin banii la saltea, daca muncesc la negru in totalitate, daca strang obiecte reciclabile si le dau la reciclare pe bani, n-ai cum sa-i prinzi si pace! un soft si mai complex e doar inutil. Ar trebui sa intelegem ca urmarirea pana in panzele albe a fiecarui leu care se misca printre cei cu venituri mici este complet cost ineffective comparativ cu, sa zic, lupta impotriva contrabandei cu petrol sau tigari, la care si daca o miscorezi cu 25% ai rezultate fabuloase!
  • 0 (2 voturi)    
   Banii acestia au ajuns (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 10:27)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui Sevraj

   acolo unde trebuia adica la cei care au votat usl (asistatii social) distribuiti de cei care trebuiau sa execute acest ordin adica primarii usl proaspat alesi. Altfel spus s-au decontat voturile.
 • +2 (4 voturi)    
  Domna ministru (Marţi, 7 ianuarie 2014, 15:28)

  marga 2 [utilizator]

  nu dă socoteală în fața justiției ?
 • +1 (1 vot)    
  eroare de plata la parlamentari (Marţi, 7 ianuarie 2014, 20:41)

  pitic69 [utilizator]

  Dl Dan Popa mai bine s-ar interesa de erorile de plata a senatorilor si a deputatilor nu al omului de rand care ce sa spun, aveau depozite bancare mai mari de 3000 de lei. De hotii din guvern nu se mai intereseaza nimeni!? De ei ar trebuii sa se scrie in fiecare zi, ca ne-au saracit tara!
 • +1 (1 vot)    
  Bilete e tratament la casa de pensii (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 13:58)

  DaniMare [utilizator]

  Vreau sa vad cand cei de la Casa de Pensii vor cere sa vada care e venitul mediu pe membru de familie cand dau bilete de tratament. Spun asta, fiindca te crucesti cand vezi cum pe bilete pe care au platit 100...200 lei pt tratament de 18 zile, vin "personaje care coboara din masini de zeci de mii de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  capacitate redusa (Miercuri, 8 ianuarie 2014, 19:32)

  Ellias [utilizator]

  "capacitatea redusa a autoritatilor administratiei locale" ..pai sa puna mana sa munceasca cei ce au aceste pozitii in administratia publica, fiinca daca te duci la primarii, te trateaza cu o indiferenta de parca tu esti un nimeni si ei sunt Dumnezeu. Sa mai lase cafelele si barfele si afacerile personale, cand au de muncit. Din pacate, cei din administratie, INCA se cred pe vremea lui ceasca cand toti stateau de povesti in birouri, iar tu, muritorul de rand, stateai ore in sir la coada sa platesti, culmea, taxe si impozite care ii tineau pe aceste persoane, in functii ca sa te poata ignora. Daca esti la munca, atunci munceste, nu te face. Mai schimbati mentalitatea domnilor bugetari din administratie..si nu va mai plangeti. Timp e destul, sa verificati,insa puturosenia care e impamantenita de zeci de ani, nu va da voie...nu numarul de angajati.Foarte bine: acum cei ce nu si-au facut timp sa verifice ce aveau de verificat, ar trebui schimbati , iar in locul lor sa angajeze oameni care VOR sa munceasca...nu doar sa primeasca salariile nesimtite fara munca.
 • 0 (0 voturi)    
  hotie si incompetenta (Marţi, 14 ianuarie 2014, 9:23)

  hotulroman [utilizator]

  Nu va mai justificati.La Casa de pensii,la Casa de sanatate ,la societatile si regiile cu capital de stat se fura fara menajamente,pentru ca acolo sunt neamurile,fii,nepotii celor mari;acolo sunt cei mai incompetenti functionari,cu studii facute pe genunchi;acolo sunt si hoti profesionisti.
  Pentru a-mi justifica argumentele va dau in continuare un articol al Curtii de Conturi,aparut pe la inceputul anului trecut.:

  VACAROIU :
  Varianta 2012: pe achizitii se fura prea mult!

  Mai multi actuali sau fosti politiceni, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu, au participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala - prezent si perspective". Vezi mai jos declaratiile presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, si ale ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
  Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat, la Clubul de la Bucuresti, ca pe domeniul achizitiilor "se fura prea mult", el adaugand ca anii care urmeaza, respectiv 2013 si 2014, vor fi cei mai grei pentru Romania.
  "Pe domeniul achizitiilor situatia este grea si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura, incepand de acum, pentru ca, dupa toate calculele mele, se fura prea mult", a spus Vacaroiu, potrivit Mediafax.
  Nicolae Vacaroiu a fost prim-ministru al Romaniei intre 1992 si 1996, in mandatul lui Ion Iliescu, prezent, de asemenea, la reuniunea Clubului de la Bucuresti. Practic, cei doi care au avut in maini fraiele economiei la inceputul anilor '90 sunt in centrul atentiei si dupa doua decenii.

  Vacaroiu a mentionat ca este nevoie de o autonomie si independenta totale a Curtii de Conturi, care aduce anual la buget circa 700 de milioane de euro in plus.
  "Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totala, de independenta totala si de ceva surse financiare, pentru ca aparatul singur are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul control


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by