BNR a afisat joi un curs depreciat al leului fata de principalele valute, la doar o zi dupa ce Isarescu afirmase ca nu se teme de o depreciere a monedei locale. Cotatia euro a fost de 4,529 lei (de la 4,49 lei/eur)), francul la 3,66 lei (de la 3,63 lei/chf) iar dolarul SUA la 3,32 lei (de la 3,31 lei/usd). Un nivel similar al monedei unice a mai fost inregistrat in 21 iunie 2013.

Discursul de miercuri al Guvernatorului BNR sugera ca Banca Centrala ar putea apara un anumit nivel de curs, Isarescu declarand explicit :" Nu ma tem de o depreciere si cand spun ca nu ma tem, nu vorbesc aiurea!". Dintr-un leu depreciat au de castigat exportatorii, care incaseaza mai multa moneda nationala pentru marfa exportata.

Vezi online cursul euro/leu pe platforma Bloomberg

​ Leul a incheiat miercuri la un nivel de 4,50/EUR o sedinta foarte activa, dupa ce aprecierea initiala de pana la 4,4850/EUR pe fondul relaxarii politicii monetare a BNR a fost corectata in urma declaratiilor guvernatorului bancii centrale, se arata intr-o nota a ING Bank. "Acesta a numit variatii de 5% ale leului in jurul valorilor curente drept „normale”, mentionand in acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului in urma masurilor recente. Credem ca deciziile semnificative de ieri si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este ingrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului", se mai spune in nota citata.

Credem asadar ca leul se va mentine in jurul a 4,50/EUR astazi, in asteptarea deciziei Bancii Centrale Europene de mai tarziu si a datelor cheie legate de piata fortei de munca din SUA de maine, mai spun economistii bancii citate.

"Ratele si titlurile de stat au avut o reactie initiala moderata la deciziile BNR de ieri, intrucat reducerea neasteptata a ratelor rezervelor minime nu schimba semnificativ tabloul unei lichiditati sistemice deja abundente. Totusi, declaratiile clare in sustinerea continuarii relaxarii monetare ale guvernatorului la conferinta de presa ulterior au ajutat tendinta recenta din ambele spatii. Astfel, o noua runda de scaderi la minime istorice pe curba FX swap a adus 1M la 0.9% si 1Y la 2,0%, in timp ce randamentele titlurilor de stat in lei au scazut pe intreaga curba cu circa 10pb. In mod notabil, randamentul obligatiunilor la doi ani este deja sub tinta noastra precedenta si mai are doar 20pb pana la atingerea noii tinte de 3,0%, actualizata ieri. Recomandarea noastra a fost sustinuta puternic ieri de comentariile BNR legate de nivelurile inca ridicate ale ratei cheie si rezervelor minime, comentarii care au aparut in contextul in care analistii (inclusiv noi) credeau ca ciclul de relaxare monetara se apropie de sfarsit", se mai arata in document.