Consumul de energie electrica pe primele 11 luni din 2013 a fost de 45,34 miliarde KWh, cu 6,4% mai mic fata de perioada similara din 2012; iluminatul public a inregistrat o scadere cu 11,6%, iar consumul populatiei a scazut cu 1,3%, a anuntat vineri Statistica. Acest indicator nu mai indica fidel evolutia economica a tarii, asa cum era pana acum. In 2009, presedintele Traian Basescu spunea ca urmareste cu interes evolutia consumului de energie, indicator pe care il considera un barometru al evolutiei economice. In prezent e dificil de facut o corelatie directa a consumului de energie cu evolutia PIB, intrucat industria- cea mai mare consumatoare de energie- si-a modificat comportamentul.

Industriile energointensive incep sa fie inlocuite cu cele cu valoare adaugata, iar directivele europene abordeaza o noua filozofie, bazate pe eficientizarea energetica, prin reducerea consumului. Industria foloseste echipamente care consuma din ce in ce mai putin, iar in domeniul domestic, anveloparea cladirilor de pilda duce si ea la reducerea consumului de energie.

Exportul de energie electrica a fost de 1958,8 milioane KWh in crestere cu 939,1 milioane KWh, respectiv cu 92,1%, iar consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 5846,3 milioane KWh in scadere cu 79,5 milioane KWh, respectiv cu 1,3%, mai anunta Statistica