Leul a incheiat o saptamana de tranzactionare destul de agitata, cotatia afisata vineri de BNR fiind de 4,5447 lei pentru un euro (fata de 4,52/eur, cotatia de joi). Leul a pierdut teren si in fata dolarului SUA, BNR afisand un curs de 3,3432 lei/usd, cat si fata de francul elvetian, unde cursul a ajuns la 3,68 lei/chf de la 3,66 lei/chf. Fata de inceputul saptamanii, leul a pierdut 6 bani in fata monedei europene, depreciindu-se de la 4,49/eur (cotatia BNR de luni) la 4,54/eur (vineri), pierzand 6 bani.

In debutul sedintei de tranzactionare de vineri, euro a fost cotat la 4,5370 - 4,54 lei, cursul urcand la 4,5460 lei/euro, dupa care rata de schimb s-a intors spre 4,53 lei/euro.

Moneda locala s-a depreciat joi pana la 4,54/EUR, dupa ce timp de aproape o saptamana a fost aproape nemiscata in jurul a 4,50/EUR. In vreme ce punem aceasta evolutie pe seama unei reactii bruste a pietei la unele declaratii mai putin clare din partea BNR in urma deciziei de politica monetara de miercuri, credem ca miscarea nu este sustinuta de o schimbare a sentimentului investitorilor fata de activele locale, intrucat deprecierea de circa 1% de joi a leului a avut loc pe fondul unor evolutii plate ale monedelor regionale, in vreme ce titlurile de stat in lei au inregistart a doua sedinta de scaderi semnificative la noi minime record in randamente. Ne mentinem astfel perspectiva pozitiva asupra leului si credem ca depreciere recenta va fi corectata pana la 4,40/EUR", spun economistii ING intr-o nota remisa vineri clientilor.

"Date recente indica faptul ca surplusul de lichiditate din sistem a scazut in decembrie la circa 2 miliarde lei in medie zilnica fata de 3 miliarde anterior, in pofida prognozei noastre si a sugestiilor BNR legate de o potentiala crestere (intr-un discurs din 12 decembrie, guvernatorul a spus ca surplusul de lichiditate a atins 2 miliarde euro). In vreme ce estimam ca circa 4 miliarde lei au fost injectate suplimentar in piata in urma actiunilor MF din decembrie (deficit bugetar proictat la 6 miliarde din care scadem 2 miliarde in emisiuni nete de titluri), este posibil ca marea parte a acestor injectii sa se fi produs la final de luna, asa cum sugereaza datele recente.

Dupa doua rectificari bugetare la care tinta de deficit a fost largita anul trecut, MF a fost poate mai precaut sa nu depaseasca tinta si probabil a intarziat unele cheltuieli pe masura ce cunostea nivelul veniturilor din decembrie. Sumele injectate mai tarziu in piata interbancara in decembrie (mai dificil de cuantificat de catre media zilnica din luna respectiva) ar trebui sa ajute suplusul din ianuarie. Cifrele pentru acesta din urma nu ar trebui sa fie influentate semnificativ de reducerea ratei rezervelor la lei, care va intra in vigoare din 24 ianuarie, insa pentru perioada urmatoare ne pastram perspectiva pozitiva asupra conditiilor de lichiditate datoritat atat tenditei naturale de imbunatatire a surplusului, cat si datorita reducerii rezervelor minime de catre BNR. Pe fondul acestor stiri, ratele sunt in mare masura neschimbate la nivelurile minime istorice, in vreme ce la 1Y chiar au scazut cu inca 5pb pana la 1,85%", se mai arata in documentul citat.