"​Romania este una dintre putine tari in regiune care va cunoaste o decelerare a ritmului de crestere in 2014. A crescut in 2013 cu circa 2,6 % dar pentru acest an nu vedem o crestere mai mare de 2,1% . Anul trecut economia a crescut ca urmare a unui an agricol foarte bun si a catorva relocari de capacitati de productie, lucru care nu stiu daca va ramane valabil si in 2014. Scaderea cresterii se va reflecta si in privinta creditarii bancare. Pe partea populatiei nu vedem un venit disponibil in crestere in asa fel incat sa incurajeze creditarea, iar pe pe segmentul corporate credem ca pana cand economia Roanieise va revigora, creditarea nu are cum sa fie incurajata", a explicat marti la Viena Carmelina Carluzzo, Deputy Head of CEE Stragic Analysis al Unicredit. In plus, a adaugat Gianni Franco Papa, Head of CEE Division al Unicredit, foarte importanta este si capacitatea unei tari de a absorbi fonduri europene, unde Romania nu este farte activa.

Tiemon Kiesenhofer, Gianni Franco Papa, si Carmelina CarluzzoFoto: Hotnews

Asculta mai jos interventiile celor doi oficiali, legate de Romania:

Descarca fisierul audio in format MP3

Departamentul de Cercetare al Unicredt a efectual un studiu legat de perspectivele creditarii la nivel european, aratand ca desi creditarea va cunoaste o usoara crestere in Europa, diferentele dintre tari vor continua sa persiste. In termeni de profitabilitate a sectorului bancar, Romania si Ungaria continua sa ocupe printre ultimele locuri. Bine, in cazul Ungariei nu e de mirare acest lucru, date fiind pozitiile publice ale oficialitatilor cu privire la bancile straine. In Romania, desi situatia este net diferita de cea a vecinilor maghiari, explicatiile tin mai degraba de lipsa unor decizii ale autoritatilor.

Mai jos, cum vad oficialii Unicredit cresterea finantarilor acordate sectorului de business si respectiv, populatiei:

Evenimentul Euromoney reuneste 12.000 de participanti- bancheri, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar din ECE si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.

Miercui va avea loc o masa rotunda destinata Romaniei, unde vor avea interventii ministrul Bugetului- Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR- Cristi Popa, secretarul de Stat de la Finante- Enache Jiru, seful diviziei de fonduri suverane al Franklin Templeton- David Smart si seful Citi pe Romania si Bulgaria- Tibor Pandi