Cresterea economica a Romaniei a fost anul trecut probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea, a declarat ministerul Bugetului, Liviu Voinea. "Dupa primele noua luni avem crestere de 2,7%, iar pentru sfarsitul anului va fi intre 2,5% si 3%. Daca am avut o recuperare a consumului, si avem motive sa credem ca am avut, mai ales in decembrie, atunci putem ajunge mai aproape de 3%", a declarat, marti, Voinea intr-un interviu acordat Bloomberg si citat de Mediafax, la o conferinta organizata de Euromoney la Viena.

Liviu Voinea, viceguvernator BNRFoto: Hotnews

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei "undeva in primavara", dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze, din cauza unei dispute asupra introducerii unei accize la carburanti, documente care incheiau evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Economia a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.