Ministrul delegat pentru Buget a precizat ca este nevoie de o crestere a consumului pentru a mentine sau chiar a spori ritmul de crestere economica.
"Este important sa spun ca Guvernul are aceasta preocupare de a stimula consumul, pentru ca 2013 a fost an bun, am avut crestere economica si din agricultura si din export si din productia industriala. N-am avut din consum. Atunci, in 2014, pentru a mentine si chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie si de acest motor care este consumul intern, fara a afecta bugetul in vreun fel, nu vorbim de lucruri care sa puna in pericol consolidarea fiscala", a mai spus Voinea.
Acesta a mentionat ca majorarea accizei la carburanti nu reprezinta, in raport cu ansamblul temelor de discutii cu FMI si Comisia Europeana, o tema principala.
"Aceasta chestiune (majorarea accizei la carburanti n.r) in raport cu ansamblul temelor de discutii cu FMI si Comisia Europeana nu este una principala. Sunt multe alte teme ce scapa atentiei opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare si monitorizare a cheltuielilor publice, care era in fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodata sesizata sau evidentiata si a facut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI", a mentionat Liviu Voinea.
El a precizat ca nu poate da amanunte legate de acciza la carburanti, dar a subliniat ca o amanarea a introducerii acesteia nu poate fi compensata decat prin cresterea colectarii veniturilor sau prin amanarea unor cheltuieli.
"Suntem in plin exercitiu bugetar. A inceput executia pe noul buget. Nu poate fi facuta rectificare bugetara pana in iulie, asta inseamna ca nu pot fi taiate cheltuielile. Pe de alta parte, Guvernul este ferm in a spune ca nu este de acord cu introducerea altor taxe. Ca urmare, o amanare a introducerii accizei, ce putea fi compensata prin taiere de cheltuieli sau introducerea altor taxe, nu are alta optiune de a se compensa decat daca va creste colectarea. Atunci spui: ai venituri mai mari la buget, poti sa iti permiti...Dar nu ne va crede nimeni ca va creste colectarea inainte sa vada ca acest lucru se va si intampla si, conform metodologiei, trebuie 3 luni consecutive sa se vada ca a crescut gradul de colectare si sa se poata lua in calcul. A doua varianta este amanarea unor cheltuieli. Cu cat perioada respectiva creste cu atat se vor amana mai multe cheltuieli. Nu poate fi anulata nicio investitie. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici presedintele, nici FMI, nici Comisia Europeana, nimeni nu poate sa mai schimbe bugetul pana la 1 iulie", a spus ministrul delegat pentru buget.
El a adaugat ca anumite cheltuieli vor fi amanate in primul trimestru, sau primul semestru, pentru ca nu se realizeaza veniturile din acciza, deoarece nu exista alta varianta tehnica.
"Cu cat sunt mai multe venituri care nu se realizeaza, cu atat sunt mai multe cheltuieli se amana. Alta varianta tehnica nu poate sa existe. Aceste cheltuieli, in functie de evolutia veniturilor la 6 luni, se vor taia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera si se vor face aceste cheltuieli daca veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciza", a explicat Voinea, intrebat daca se va aplica acciza de 7 eurocenti de la 1 aprilie si cum va fi compensata pierderea din amanarea aplicarii acestei masuri.
- Isarescu: Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta
"Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca", a spus seful BNR la o conferinta recenta organizata la sediul institutiei pe care o conduce. "Nimeni nu-si doreste un consum salbatic care sa duca din nou la cresterea exploziva a importurilor. Nimeni nu-si doreste consum pe seama majorarii salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor", a mai spus Isarescu.
"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Pai, cum sa stimulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna", a declarat Isarescu.
Care ar fi atunci solutiile sanatoase? Investitiile straine, dar si acelea sa nu mearga in malluri, si fondurile europene. Investitiile nu mai vin de cand cu criza, iar Romania se dovedeste incapabila sa atraga banii de la UE.
- O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie -5 februarie 2014
O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie -5 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile in reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar International.
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va desfasura in comun cu echipele de experti ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale. Acestia se vor intalni, pe langa autoritati, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile
nu mai mintiti !
fiti patrioti!
fiti cinstiti!
si poate tara va avea incredere in voi
Nu va mai bazati pe manipulare si pe prosti, va veni si ziua iluminarii.
Chiar nu gasesc pe cineva care sa se stie cu finantele, cu economia?! sa vina Georgescu daca nu au pe altcineva. Sau ala nu mai vrea, cu gasca asta de habarnisti ai lui Ponta, nimeni nu vrea sa-si strice blazonul.
Probabil vom ajunge sa iesim in strada si sa-i punem pe fuga pe nepriceputii astia. Ca la Kiev.
dar, ar insemna sa'si dea oamenii in gat...
pe alde negoita, dragnea.....
nu stimularea consumului este solutia, care ar duce la inclinarea si mai mult a balantei comeriale, pe talgerul platilor.
stimularea consumului duce la cresterea importurilor
o tzara care vrea sa traiasca pe picioarele ei, trebuie sa produca si sa exporte.
stimularea investitiiloe in productie, promovarea produselor romanesti pe piete externe.
asta duce automat la locuri de munca, salarii mai bune si deci si un consum mai mare.
Nu au facut nimic bun pentru economie, investitorii fug, fondurile europene nu stiu sa le atraga, au crescut salariile cu 2 lei si taxele cu 200 si se mira ca nu e consum.
Cu asa ministru, mai bine lipsa!
poate ne explici tu din viziunea lui voinicel ....
Gusa mare, pieptul inainte si mandrie cat cuprinde.
Se da technocrat dar este un amarat de "rosu"!
Poate la consumul de palavre de la Ponta si Voinea?
Apropo unde ai absolvit facultatea voinicel sau ai urmat cursuri la ff din ani in pasti ?? Cu doctoratul tau ne-am lamurit , bunastarea ei de fericire .
Pai bai bezmeticule cum vrei sa cresti consumul cind voi introduceti noi si noi taxe ?
Cind populatia are rate la banci, cind voi introduceti noi taxe , cind toate preturile la toate produsele cresc, firmele se inchid pe capete, somerii se inmultesc .... etc de unde mai vrei bani si pt consum ??
Cit era "in opozite", lui Liviu Voinea ii ieseau mai bine ideile!
Acum ... o cerere interna poate fi potolita cu ... IMPORTURI!
Si cred ca exact ASTA se asteapta!
Voi, din cel mai cinstit guvern ganditi pe invers, ca bolsevicii, la voi inflatia e deflatie, 2 lei (1kg de cartofi dec 2013 e mai putin decat 1 leu in 2012, 22 lei kg carne in dec 2013,e mai putin decat 17 lei din 2012, ...asa dar, dupa mintea pe invers a tontului minciunos toate preturile au scazut.
intr-un singur fel ati crecut voi consumul in bani incasati de la romani, cu o suma tot mai mare de bani incasati de voi, romanii cumpara o cantitate de 2-3 ori mai mica!!!
evziunea dn tva seduce undeva pe la 10 mld de euro si banii astia raman in buzunarele afaceristilor care uita sa plateasca aceste sume catre stat...
in acest fel sunt inselati oamenii simpli ptr ca platesc sumele respectiivea dar care nu se mai intorc ca beneficii sociale sau investitii in infrastructura, economie etc...
Cam de ce crezi tu ca nu baga marxistii tai la scadere de TVA? zbieretele pe sticla si economia sunt paralele, ca si logica ta!
Cascati gura la ce spune plastilina Liviu. Nu are pricepere dovedita in practica, dar are fantezie superlativa si limbaj doct., de student silitor, dornic de a se afirma.
Imi place ca Isarescu ramane un teoretician penibil. Constata ulterior producerii unui eveniment negativ ca acesta s-a produs dar nu ia nici o masura si nu isi asuma nici un rol. Uita sa spuna ca inainte de criza cererea nesustenabila a fost alimentata de sistemul bancar pe care trebuia sa-l supravegheze. Credite in euro / CHF la venituri in lei, credite cu buletinul samd. E cam ultimul care poate sa avertizeze in legatura cererea nesustenabila. E un fel de Traian Basescu care inainte de alegeri cerea marirea cu 50% a salariilor profesorilor iar dupa alegeri ne spunea ca Tariceanu a fost de porc ca a crescut prea mult pensiile si salariile. Si apoi iar inainte de alegeri se ducea in Parlament si spunea "in timpul mandatului meu au crescut pensiile cu X% si salariile cu Y%" (adica dupa cum avea nevoie sa mai fure niste voturi de la netoti).
Consum fac cei care produc, firmele, clasa de mijloc, meseriile liberale. Dar pe aia nu ii sprijiniti cu nimic, doar ii taxati ca sa aiba bani plebea.
Inca nu ne-a spus cum prin introducerea unei accize (impozit) el combate deflatia (!?) si inca e ministrul bugetului.....vai de noi ceilalti...
acum vine sa repete aceeasi greseala din 2008, hai sa consumam ca sa avem crestere economica, oricum nu s emai poate pentru ca atunci au fost cateva mari surse de cash in economie:
- creditele date populatiei,
- banii din privatizarea BCR care s-au dus in consum(!!!)
- trasferurile romanilor de afara
Dar cine sa-l evalueze pentru prostiile lui? VP, A3, RTV....
Voinea-tehnocrat al aliantei la putere! Tare!
Stimularea consumului este bucuria babelor si a bugetarilor nefericiti pana acum cu veniturile lor.
Tu tata sa muncesti pe ruptelea , sa te spetesti ca oricum n-o sa cada bila de la ASE.
tu tata sa aprofundezi economia socialista de paiata ca nici p-aia nu ti-ai insusit-o.Uita-te si tu la colegul Mazare.asta este doctor docent magna cum se lauda.Pai cu el poti sa-ti dai zece doctorate nu unul.Vezi cum si-a insusit el economia socialista de paiata?Asa sa faci si tu ca d-aia ai studiat atita.
Te rog frumos ca data viitoare cind mai vorbesti de stimularea consumului sa te gindesti la buzunarul tau.Ai vazut ce buzunare mari au colegii tai de partid .Aproape ca nu poti sa le mai astupi.Si pe ei ii doare-n cot de consum.Ei consuma ce vor,cit vor si unde vor.Astai da consumatori.