Euro era cotat luni dimineata la 4,53 lei, volumele care se tranzactionau fiind mai reduse decat de obicei din cauza ca Statele Unite sarbatoresc luni Martin Luther King Day, piata fiind inchisa. "Desi mai dificil de descifrat intr-o piata mai putin activa, semnele prezentei BNR in piata valutara locala au putut fi vazute si vineri, intrucat nivelurile mai depreciate ale leului au fost insotite de volumele cele mai ridicate. Rezultatul presupuselor interventii oficiale din ultima vreme a fost un leu stabil, care a oscilat intr-un interval ingust de 0,5% saptamana trecuta. Ziua libera din SUA de astazi va aduga probabil la liniste, in vreme ce continuam sa credem ca un astfel de tipar de tranzactionare favorizeaza o intoarcere a monedei locale la 4,50/EUR in urmatoarele zile", noteaza economistii ING intr-un raport..

Pe intreaga curba FX swap s-a inregistrat vineri o usoara presiune de crestere, urmand evolutia similara a ratei la 1Y. Cea mai importanta miscare a avut loc la scadenta de 1M, unde ratele au crescut cu 50pb peste nivelul facilitatii de depozit la care ajunsesera. Aceste miscari au avut loc probabil pe fondul semnalelor tot mai dese legate de interventii valutare oficiale, mai ales in conditiile in care leul nu a reusit sa corecteze deprecierea recenta. Totusi, cu ratele ON sub nivelul facilitatii de depozit, credem ca lichiditatea ramane abundenta, sustinand scenariul unei presiuni temporare asupra ratelor.

Totodata credem ca o corectie a cresterilor de rate va avea loc intrucat presupusele interventii BNR nu au avut probabil un efect semnificativ asupra conditiilor de lichiditate, in vreme ce aceastea vor primi si mai mult suport odata cu intrarea in vigoare a reducerii ratei minime obligatorii la lei. Mai mult, unele din pariurile de depreciere a leului care au condus probabil la cresterea ratelor, ar putea fi inversate in curand, in linie cu prognoza noastra pentru o apreciere a monedei locale.

Credem ca MF va vinde astazi obligatiuni la cinci ani in valoare de suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim usor sub 4,25%, cotatia superioara din piata secundara.